Цинкорот® 25 mg таблетки подпомага нормалното функциониране на имунната система

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Какво представлява имунната система?

Нашето тяло е постоянно атакувано от различни агенти –  токсини, бактерии, гъбички, паразити и вируси. Без имунната система, те могат да причинят увреждане или разрушаване на човешкия организъм, в резултат на което тялото няма да може да функционира правилно. Чрез сложни механизми на регулация имунната система помага на тялото ни да диференцира собствените здрави клетки на организма от причинителите на болести. За да ни защитава ефективно е необходимо имунната система непрекъснато да се развива и адаптира, за да поддържа защитата на тялото срещу непрекъснато променящите се организми, които постоянно се стремят да намерят нов начин, да атакуват организма ни. Понякога, поради различни причини е възможно имунната система, да не може да различи чуждите агенти и собствените клетки. Тогава се появява, т.нар. автоимунно заболяване и се образуват антитела, които атакуват собствените тъкани и органи.

За да се предотврати заболяване е необходимо имунната система да разпознае и атакува чуждите патогени. Дали болестта ще се развие зависи от патогенноста на агента и от състоянието на имунната система.

Видове имунитет:

Имунитетът бива два вида: 

 1. Вроден имунитет – този, с който сме родени и се активира веднага след срещата с патогена, няма имунологична памет и реакциите са неспецифични;
 2. Придобит имунитет – възникнал еволюционно по-късно от вродения. Придобитият имунитет се дефинира като съвкупност от различни сложни механизми, при които специфични клетки са способни да разпознаят чуждите агенти, носители на чуждата генетична информация. Придобитият имунитет бива клетъчен и хумурален и за разлика от вродения се отличава със специфична реакция спрямо патогена и създава имунологична памет, което води до подобрена защитна реакция на организма при следваща среща със същия патоген. Процесите на придобит имунитет са в основата на ваксинацията.

Компоненти на имунната система:

Имунната система се състои от милиарди клетки, които са организирани в централни и периферни лимфоидни тъкани и органи. Централните органи на имунната система са: костен мозък и тимус. Периферните органи са: далак, лимфни възли, сливици.

Основните групи клетки, които изграждат имунната система са макрофагите, B- и T-лимфоцитите, NK-клетките, фоликулно-дендритните клетки и др. Главните групи белтъци са имуноглобулините, системата на комплемента, цитокини, лимфокини и др.

Как да укрепим имунната си система и да се предпазим по-ефективно от болести?

Понякога имунната ни система се нуждае от помощ, за да може успешно да се справи и да ни защити от болести. Какви са начините, за да се намесим в тези процеси и да подобрим имунния отговор на организма?

Първият избор, който трябва да направим е свързан със здравословният начин на живот. Спазването на общите насоки за добро здраве е най-правилният избор, който можете, да направите за себе си и да гарантирате нормалното функциониране на имунната система.

 • Спрете тютюнопушенето;
 • Придържайте се към диета, богата на плодове и зеленчуци;
 • Практикувайте редовна физическа активност;
 • Подържайте здравословно тегло;
 • Консумирайте алкохол умерено;
 • Осигурете си достатъчен и пълноценен сън;
 • Спазвайте перфектна лична хигиена;
 • Опитайте се да минимизирате стреса в ежедневието;
 • Придържайте се към препоръчаните от медицинските специалисти имунизации;

С напредване на възрастта способността ни за имунен отговор намалява, което от своя страна допринася за нарастване на риска от инфекции. Респираторните инфекции, включително грип, вирусът COVID-19 и особено пневмония, са едни от водещите причини за смърт при хора над 65 години по целия свят.

Ако подозирате, че вашата диета не ви осигурява всичките ви нужди от микроелементи – може би страдате от „недохранване с микроелементи“, например не обичате зеленчуци или не консумирате достатъчно плодове – приемането на ежедневна минерална добавка може да донесе ползи за здравето и благоприятните ефекти върху имунната система.

Цинкът и имунна система

Цинкът е основен микроелемент за човешкия организъм. Растежът и развитието на човешкото тяло са строго зависими от нивата на цинк. Нервната, репродуктивната и имунната система са особено повлияни от недостига на цинк в човешкия организъм.

Връзката между цинка и състоянието на имунната система е сложна, тъй като се осъществава по няколко различни различни механизми:

 • Хранителният прием и резорбцията на цинк зависи от диетата и от възрастта на човека;
 • Цинкът е ко-фактор в повече от 300 ензима, които повлияват различни функции на органите и които имат ефект върху имунната система;
 • Директен ефект на цинка върху производството, узряването и функцията на левкоцитите.

Бионаличността на цинка в тялото е в пряка зависимост от диетата и начина на хранене. Тъй като в човешкия организъм няма „депо“ за съхранение на цинк, е от изключително важно значене, осигуряването на необходимия дневен прием, за да функционира правилно нашата имунна система. Балансираната диета е важна за адекватното усвояване на цинка. Проучвания показват, че лошата резорбция е вероятно свързана с повишени нива на други двувалентни катиони като Cu, Mg, Ca, Ni, Cd и Fe. По време на периоди на растеж и бременост човешкото тяло има завишени потребности от цинк. Дневният прием трябва да корелира и със здравословното състояние и  възрастта. Острите инфекции могат да доведат до намаляване на серумните нива на цинка. Всички тези фактори, могат да доведат до имунен дефицит.

Много данни в научната литература сочат, че дефицитът на цинк, благоприятства проявата на оксидативен стрес и възпалителните процеси в организма .Доказано е, че както при  млади, така и при пациенти в напреднала възраст, добавката на цинк намалява маркерите на оксидативен стрес и генерирането на възпалителни цитокини .

Дефицитът на цинк влияе неблагоприятно върху клетъчно медиирания имунитет и повишава оксидативния стрес и възпалителните цитокини .

В резултат на пандемията от COVID-19 всички мерки, които помагат за предпазване от инфекции, се оказват приоритетни. Особено важна се оказва силната имунна система. В допълнение, ако сте предразположени към чести инфекции и настинка, трябва да подкрепите защитните сили на организма си.

Колко е силна имунната система, за да може да се бори с патогени като вируси и бактерии, зависи от различни фактори – наред с други неща, адекватното снабдяване с цинк е важно: микроелементът е от съществено значение за функционирането на имунната система. Следователно дефицитът може да отслаби имунната система и по този начин да увеличи податливостта към инфекция. Това се отнася и за вирусни респираторни инфекции, както подчертават австралийски учени в неотдавнашна публикация: „Наред с други неща, цинкът стимулира така наречения антивирусен имунен отговор, т.е. собствената защита на организма срещу голямо разнообразие от вируси. Следователно недостатъчното снабдяване с цинк може да бъде критичен фактор в имунния отговор срещу вируси.“ .

Как Цинкорот® 25 mg таблетки поддържа имунната система

Както показват клиничните проучвания, продължителността на грипните инфекции може значително да се съкрати, ако цинкът се приема в рамките на 24 часа от появата на симптомите, т.е. когато са налице първите симптоми на болка в гърлото.

Навреме компенсирайте дефицита на цинк с помощта на Цинкорот® 25 mg таблетки!

Най-важното изискване за добро снабдяване с цинк е балансираната диета с адекватен прием на храни, съдържащи цинк. Ако не се консумира достатъчно цинк през ежедневната диета може да се развие дефицит на цинк. Цинкорот® 25 mg таблетки лекува симптомите на цинков дефицит.

Цинкорот® 25 mg таблетки е лекарствен продукт без лекарско предписание за лечение на състояния на цинков дефицит в случай, когато те не могат да бъдат излекувани с обичайното хранене.
За лица над 6 години. Съдържа цинков оротат дихидрат. Преди употреба прочетете листовката!

Източници

[1] Singh M, The RR. Zinc for the common cold. The Cochrane Library. 2013, June 18 (6)

[2] Science M, Johnstone J, Roth DE, Guyatt G, Loeb M. Zink for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. CMAJ: 184 (10) 2012.