Всичко за цинкаАлергии

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Alergii1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Непълноценен живот и рискови ситуации създават алергиите за страдащите от тях. Те са толкова разпространени, че почти всеки човек е изпитвал поне веднъж алергичен пристъп или алергична реакция. Какво представляват алергиите и има ли начин да се справим с тях?

Състоянието алергия и кой страда от него

По същество алергията представлява остра и неадекватна свръх реакция на имунната система срещу определен дразнител. На практика почти всяко нещо около нас може да се превърне в дразнител или алерген в определен момент от живота ни. Някои хора развиват алергия още от раждането си, а други – в по-късен етап. Някои състояния са остри, а други хронични. Алергичните пристъпи от остър характер изискват и спешна намеса, защото може да са животозастрашаващи – например анафиличният шок. Други алергии се хронифицират и остават дълготрайно, а понякога и завинаги част от живота ни.

Лечението на хроничните алергии е трудно. Обикновено се свежда до третиране на симптомите, отстраняване или избягване на алергена и имунотерапия. Принципите на лечение са еднакви, защото в основата стои един и същи отговор от страна на организма в резултат на алергичното дразнене, а именно свръх острата защитна реакция на имунитета. Най-честите симптоми са поява на оток, ринит, кихане, кашляне, сърбеж, зачервяване, възпаление, обрив.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Alergii2.png

Видове алергии

Освен на остри и хронични алергиите се разделят според причинителя. И макар че всичко около нас е потенциален алерген, някои дразнители по-често активират алергична реакция от други. Според причинителя най-честите алергии са:

  • Сенна хрема или алергия към полени. Една от най-разпространените алергични реакции, която е представител на сезонните алергии – в периода на цъфтеж на тревите, дърветата и цветята. Изявява се с ринит, парене и сърбеж в очите.
  • Алергия към прах и акари. Една от най-честите алергии към дразнители, които се намират в домашната среда.
  • Хранителни алергии. Най-честите алергени сред храните са фъстъци, продукти с глутен, прясно мляко и млечни продукти, риба, яйца, морски дарове.
  • Алергични реакции след ухапване от насекоми. Тук с голяма честота е тежката и остра алергия, която се развива бързо най-често след ухапване от пчела, стършел и оса – т.нар. анафилактичен шок. Той протича с бързо освобождаване на хистамини, рязко понижаване на кръвното налягане и тежки отоци.
  • Алергии към лекарствени средства. Много често алергични пристъпи се отключват след прием на антибиотици.
  • Алергии към животни – котки, кучета, птици и др. Най-вече към козината и секретите, отделяни от животните.
  • Алергия към битова химия, козметика и други синтетични вещества.
  • Алергия към промяна в температурата. Най-честата проява на това алергично състояние е студовата алергия.

Ролята на цинка при алергии

Едно от най-ефективните спомагателни средства при лечението на алергии е цинкът. Повишаване на количеството цинк в организма може да предотврати алергичен пристъп или да ограничи алергична реакция. А също – да се справи успешно с хронични състояния като алергична астма, алергичен ринит, уртикария и др. Едновременно с това самият цинков дефицит е предпоставката за появата на алергични пристъпи и реакции – установено е, че нивата на минерала в кръвта на хора с алергии често е значително под нормата.

Връзката на цинка и появата на алергии е много категорична. Алергичната реакция всъщност е реакция на имунитета, а едно от основните действия на цинка в организма е да регулира именно имунната система. От една страна, цинкът стимулира имунитета като подпомага работата на левкоцитите – белите кръвни телца, играещи главна роля при имунната защита. От друга страна, микроелементът подпомага левкоцитите да реагират правилно, а не свръх остро при външна намеса на дразнител. Затова категорично подходяща е употребата му при алергии и автоимунни състояния, където отново се наблюдава неадекватна имунна реакция.

Лечение на алергия с цинк

Минералът има толкова добро терапевтично действие при алергични състояния, че спокойно можем да говорим за успешно лечение на алергиите с цинк. Механизмът на лечение е много ясен. Как се случва той? Освен че модулира правилно имунната система в дългосрочен план, цинкът блокира освобождаването на хистамини в кръвта при остър алергичен пристъп или при хронична алергия. Хистамините са определени вещества, които се произвеждат от организма и се съдържат в някои храни. В тялото ни хистамините се образуват от мастоцитите – едни от белите кръвни телца на имунната система. При алергия се наблюдава драстично отделяне на хистамини. Затова се предписват антихистаминови лекарства, които потискат този процес и така премахват симптомите на алергията. При внасянето на хистамини с храна в организма се задействат определени ензими, които обикновено разграждат успешно хистамините. При някои хора тези ензими спират да се синтезират, което води до натрупване на хистамини и алергичен пристъп след хранене.

И в двата случая – при образуване на хистамини от левкоцитите и при пренасищане на организма с хистамин-съдържащи храни, цинкът може ефективно да стопира алергичната реакция. Това става именно заради способността му да блокира хистамините. Едновременно с това той действа противовъзпалително, чрез което се справя ефектите като оток и зачервяване при алергичните пристъпи.

Цинк при алергична астма

Последните изследвания показват, че увеличеният прием на цинк при хора с алергична астма намаляват тежестта на алергичните пристъпи и ограничават честотата на появата им. И също – тестовете показват намалено съдържание на цинк в организма при страдащите от алергична астма. При цинков дефицит се стига до повишено образуване в организма на левкоцитите базофили, мастоцити и В-клетки. Точно такъв процес се случва в периодите на обостряне на астмата, сочат изследванията. Съответно се стига до повишено отделяне и на хистамини, които предизвикват сериозните алергични реакции. Всички тези негативи могат да бъдат ограничени и върнати в норма чрез увеличаването на приема на цинк.

Както вече стана ясно, цинкът въздейства модулиращо върху имунната система, което се отразява благотворно и при алергичната астма, която е базирана на остра свръхреакция на имунитета. Но също така цинкът при алергичната астма има и друго влияние – той се изявява силно като антиоксидант и противодейства на свободните радикали. Доказано е, че антиоксидантните свойства на витамините и минералите драстично облекчават симптомите на алергична астма и разреждат алергичните пристъпи. Затова повишаването на приемания цинк при алергична астма се разглежда като ефективна антиоксидантна терапия, която води до трайно подобрение на страдащите от алергична астма хора.

Как да повишим стойностите на цинк при алергия?

Набавянето чрез храна на цинк при алергии не е достатъчно и не винаги може да се осъществи. Най-вече поради факта, че много от алергичните пристъпи се провокират именно от приема на храни, съдържащи голямо количество цинк – морските дарове, яйцата, млякото например. Затова е по-удачно правилен избор на хранителна добавка с цинк, която може да съдържа минералът в чисто състояние или в комбинация с други подходящи микроелементи.