Всичко за цинкаСтрес, тревожност и депресивни състояния

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Depresiq1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Сред най-често срещаните психични разстройства на съвременния човек са депресията, депресивните състояния и повишената тревожност. Един от основните виновници за появата им е прекомерният стрес. Успешен метод за противодействие на тревожността и депресивността е набавянето на витамини и минерали за стрес. Сред тях особено значение има приемът на цинк при стрес над допустимите норми, както и терапията с цинк при депресии и тревожност.

Стрес и дистрес

Всекидневието непрекъснато ни предлага ситуации на стрес, с голяма част от които ние успяваме да се справим. Стресът представлява повишено състояние на напрежение, предизвикано от физически, психически или емоционални фактори. Психо-емоционалният стрес, когато е над норма, е най-пагубен за човешкото здраве и може да доведе до редица психични разстройства и здравословни проблеми. Стресът се случва в резултат на различни събития или дразнители, които носят общото наименование „стресори“. Това могат да бъдат случки от живота, лични преживявания, фактори от околната среда, заболявания, вътрешни конфликти и т.н. Стресът може да бъде остър – внезапен, или хроничен – да се натрупва всекидневно, но в по-малки количества. Във втория случай не винаги се разпознава навреме прекомерното му ниво, което повишава опасността от появата на психосоматични заболявания (телесни заболявания, за които първопричината е на психично ниво).

Когато стресът е в допустими граници и ние успяваме да се адаптираме успешно към него, той не нанася трайни негативи върху човешкото здраве. Но когато нивото на стрес надскочи личната ни индивидуална поносимост към стрес, тогава настъпва състоянието дистрес, което се смята за патологично и има редица последствия. Едни от тях са свързани с развитието на тревожни и депресивни състояния.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Depresiq2.jpg

Тревожност и депресия

Двете най-често срещани психични разстройства, които са свързани с повишените нива на стрес, са тревожните и депресивни състояния. В първия случай най-често разпространени са генерализираното тревожно разстройство (при което се изпитва непрекъснато повишена тревожност) и паническото разстройство, характеризиращо се с панически пристъпи – остри пристъпи на страх, ужас, паника. Тревожните разстройства се съпровождат с множество симптоми на физическо, психическо и поведенческо ниво. Хората с тревожности могат да усещат безпричинно треперене на тялото, прилошаване, недостиг на въздух, виене на свят, учестено дишане, сърцебиене, страх от самия страх, страх от загуба на контрол и от смърт, избягване на конкретни ситуации и редица други. Някои от тези симптоми се проявяват и при депресивните състояния, най-вече при т.нар „маскирани“ или трудно разпознаваеми депресии.

Депресиивните състояния обаче имат и други, много по-характерни симптоми. Това са загубата на желание за активност, дълготрайно понижено настроение, мисли за смъртта и суицидни (самоубийствени) мисли. Депресивните хора често спират да обръщат внимание на външния си вид, ограничават общуването с външния свят, влошават отношенията си с приятели и семейство.

Витамини и минерали за стрес

Най-често за лечението на тревожните и депресивни състояния се предписват антидепресанти и успокоителни препарати. Пропуска се задължителната психотерапевтична помощ и възможността за корекция на психичните разстройства чрез витамини и минерали за стрес, тревожност и депресия. На фона на това е доказано, че в организма на хората с тревожности и депресивност се наблюдават редица дефицити на ценни вещества. В някои случаи попълването на дефицитите с витамини и минерали за стрес съвсем успешно се справя със състоянието, като се регулира дейността на нервната система и психичните функции.

Сред най-значимите витамини и минерали за стрес, тревожност и депресия са витамин С и D, витамините от В-групата, магнезий, цинк. Важно е да се отбележи, че самият стрес или дистрес повишават нуждите на организма от тези ценни вещества. Така е, защото се наблюдава по-бързо изчерпване на витамините и минералите за стрес над нормата.

Как влияе цинкът при стрес?

Положителното влияние на цинка при стрес се отчита на няколко нива. Най-общото действие на минерала е повишаването на устойчивостта на организма към стрес. Но как точно оказва влияние цинкът при стрес?

Известно е, че колкото по-добре балансирана е функцията на нервната система, толкова по-добра е и устойчивостта на организма при стресови периоди. Тук ролята на цинка при стрес и адаптация към стреса е много голяма. Минералът подпомага правилния обмен на веществата и храненето на мозъка, а също стимулира неврогенезата при възрастните индивиди. Това осигурява емоционална стабилност, достатъчно енергия за мозъчните функции в напрегнати ситуации и бърза реакция. Допълнително действието на цинка като силен антиоксидант и противодействието му срещу свободните радикали прави организма по-устойчив на оксидативния стрес – фактор, който все повече е дискутиран, че провокира депресивни състояния и тревожности.

Още един важен процес, свързан с влиянието на цинка при стрес – способността за понижавате на хормона кортизол. Това е т.нар. хормон на стреса. Той се повишава толкова повече, колкото повече стрес преживяваме. Отделя се от надбъбречните жлези и в повишени количества нанася редица щети на организма, сред които потискане на имунитета. От своя страна цинкът при стрес нормализира имунитета и ограничава образуването на кортизол. Всъщност е установено, че при лица с повишено ниво на кортизол много често се среща сериозен цинков дефицит.

Цинк при тревожност и безпокойство

Много положителното се повлиява състоянието чрез цинк при тревожност и безпокойство. Цинкът при безпокойство нормализира степента на тревога и напрегнатост чрез стимулиране работата на GABA (гама-аминобутирова киселина) невротрансмитера. При потискане на неговата функция се наблюдават именно такива симптоми като нервно напрежение, тревожност, панически пристъпи, безсъние, непрекъсната ангажираност на ума с различни мисли, треперене, „топка“ в стомаха от нерви. Изследванията доказват, че увеличаването на цинка при тревожност връща функцията на GABA в норма. Нормалните стойности на невротрансмитера водят до успокояване на нервната система и са пълната противоположност на механизма „Битка или бягство“, която стои в основата на паническото разстройство и паническите атаки.

Цинк при депресивни състояния

Изследвания на цинка при депресивни състояния показват занижени нива. Дефицитът на цинк при депресия напоследък се смята за една от основните причини за отключването на състоянието. Измежду всички витамини и минерали за стрес цинкът е най-важен за справянето с депресивността. На какво дължи значимостта си цинка при депресивни състояния?

Известно е, че депресиите се свързват с ниски нива на т.нар. „хормон на щастието“ серотонин. За синтеза му в човешкия организъм основна роля играе именно цинкът. Недостигът на цинк при депресии се смята, че блокира производството на серотонин, което, от своя страна, причинява понижено настроение, липса на желание за живот, проблеми със съня и редица други депресивни симптоми. Лечението чрез повишен прием на цинк при депресивни състояния подобрява настроението, поддържа емоционалния баланс, повлиява безсънието и връща усещането за радост.

Прием на цинк при стрес, депресия и тревожност

Увеличаване на нивата на цинк при стрес, тревожности и депресия може да стане чрез храната и чрез хранителни добавки. Препоръчва се повишена консумация на кедрови ядки, морски дарове, стриди, яцйа, мляко и млечни продукти, пшенични продукти, червено месо, какао. За по-бърз и сигурен ефект се назначава прием на добавки с цинк при стрес, депресия и тревожност. Те може да са в комбинация с други витамини и минерали за стрес. Продуктите с цинк за стрес понякога се различават от препаратите с цинк при тревожност и при депресия. Така, защото са подбрани най-оптималните комбинации от витамини и минерали за стрес или за състояния на тревожност и депресивност. Например цинкът при стрес може да се комбинира с високи дози на витамин С, който има доказана роля с успешната адаптивност към стресови ситуации. Цинкът при безпокойство може да се назначи с допълнителен прием на добавка с GABA за постигане на по-добри резултати. Цинкът при депресия може да се дава в комбинация и с антидепресанти, които са задължителни при по-тежките депресивни състояния.