Всичко за цинкаДиабет тип 1

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Diabet-tip-1.1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Значим за обществото и индивида болестен процес – това е диабет тип 1. Невъзможността за пълно лечение, а само за лекуване на симптомите превръща болестта в предизвикателство за съвременната медицина.

Диабет тип 1 – особености на състоянието

Болестта се характеризира с проблемно разграждане и усвояване на глюкозата в кръвта (кръвната захар). Причина за това е частичната или пълна невъзможност на панкреаса да произвежда хормона инсулин. Този хормон е отговорен за разграждането и усвояването на глюкозата и когато не е наличен или е с ниски нива, клетките не могат да черпят енергия от глюкозата, а кръвната захар се повишава. Състоянието е известно с термина хипергликемия и може да е животозастрашаващо или силно увреждащо за организма на страдащия от диабет тип 1.

Захарен диабет тип 1 е нелечимо до пълно оздравяване състояние и прогресивно заболяване. Лечението се свежда до контролиране на кръвната захар и профилактика за предпазване от усложнения. Допълнително лечение се изготвя и прилага при появата на вторични патологии, резултат от високите нива на глюкоза и съпътстващите болестта особености.

Причините за разболяването не са съвсем известни. Смята се, че предразположеността има значение, но не е решаваща в никакъв случай. Подозира се връзка на отключването на диабет тип 1 и преболедуването от някои вируси – специфично ентеровируси.

Тревожен е фактът, че диабет тип 1 се среща много по-често при деца, отколкото при възрастни. За тях много по-типичен е диабет тип 2. Той се различава значително по симптоми и поява от диабет тип 1.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Diabet-tip-1.2.jpg

Разлики и прилики между диабет тип 1 и диабет тип 2

Диабет тип 1 и диабет тип 2 си приличат най-вече в това, че и при двете имат проблем с производството на инсулин и с разграждането и усвояването на глюкозата. Приликите са свързани и с възможните усложнения в хода на болестта.

Основната разлика между захарен диабет тип 1 и тип 2 е в това, че първият представлява автоимунно заболяване, докато при вторият няма автоимунна компонента. При диабет тип 1 в някакъв момент имунната система започва грешно да атакува собствените си клетки – конкретно клетките на панкреаса, който е органът, реализиращ синтез на инсулин. Поради тази неадекватна имунна реакция панкреасът спира изцяло или частично да отделя хормона. За разлика от диабет тип 1, при диабет тип 2 панкреасът продължава да произвежда инсулин (дори и намален в някои случаи), но тялото не реагира подходящо на него. Не се случва адекватно разграждане и усвояване на енергията – клетките гладуват, а кръвната захар е с високи стойности.

Друга разлика между двете форми на диабет е в начина на разгръщане. Диабет тип 1 има остро и ясно забележимо начало – особено при деца, докато диабет тип 2 се разгръща постепенно във времето, като понякога първоначалните симптоми дори не се забелязват.

Още една важна разлика има в начина на лечение. При лечението на диабет тип 1 се налага задължително внасяне на инсулин в организма – чрез директно инжектиране, защото, попадайки в храносмилателната система, ензимите го унищожават. Това става ежедневно и с много точно изчисление на количеството инсулин – целта е да се избегнат тежките форми на хипо- и хипергликемия. Диабет тип 2 може да се лекува първоначално само с хранителен и двигателен режим, а по-късно да се добавят и препарати за орален контрол на кръвната захар. Тук се работи и в посока усвояване на глюкозата и повишаване чувствителността към инсулин.

Захарен диабет тип 1 и цинк

Вероятно няма друго заболяване, за което храненето да е толкова жизненоважно, като диабет тип 1 и тип 2. Освен диетата и регулярното постъпване на хранителни вещества, от изключително значение е и внасянето на допълнително количество витамини и минерали. Чрез тях се повлиява тежестта на състоянието и се профилактират последствията. Например много често свързвани са цинкът и диабетът. Каква е причината?

Няма съмнение, че цинкът за диабетици тип 1 има огромно значение. На първо място – минералът контролира и стимулира производството на инсулин. Това е с огромна важност, защото дори и малки да са нивата на хормона в кръвта, наличието му може да предотврати тежките усложнения в по-късните фази на болестта. Като положителен ефект трябва да добавим и повишаването на чувствителността на организма към инсулин.

Втора огромна значимост има цинкът за лечението на диабет тип 1 при въздействието му върху имунната система. Сред микроелементите той е с най-голямо отношение към модулирането на имунитета – т.е. към връщането му в норма. Това се отнася много силно за автоимунните заболявания, при които има неадекватна имунна реакция – свръхсилна и атакуваща собствените клетки – също както се случва при захарен диабет тип 1. Приложението на цинк за лечението на диабет тип 1 още при поставянето на диагнозата ограничава имунната атака срещу клетките на панкреаса. Това може да запази по-дълго време живи и функциониращи част от клетките, което да поддържа по-дълго време производството поне на малки количества инсулин. Доказано е, че при диабет тип 1 малко количество живи клетки на панкреаса продължават да се откриват дори след много години от началото на болестта. Тези резултати може да се подобрят от добавянето на цинк за лечението на диабетици тип 1, тъй като той има отношение именно към клетъчната смърт и регенерацията.

Друга, също много важна полза на цинка за диабетици тип 1 – силното му противовъзпалително действие. Известно е, че при диабет тип 1 склонността към инфекции е много по-голяма, отколкото при хора без диабет. Честите инфекции и податливостта към вируси може да се ограничи с прилагането на допълнително цинк за лечение на диабет тип 1.

Още ползи от цинка за диабетици тип 1

Налице са още ползи от минерала – увеличете приема на цинк и диабет тип 1 няма да има тежки усложнения, съветват специалистите. Как минералът помага за профилактика на вторични заболявания и неприятни последствия при захарен диабет тип 1?

  • Профилактика на невропатия. Това е увреждане на периферната нервна система при диабет тип 1, което е проявява с мравучкане, изтръпване, загуба на чувствителност и др. неприятни усещания. Поучава се при по-високи нива на глюкозата при диабет тип 1. Известно е, че цинкът подобрява работата не периферната нервна система и предаването на нервния импулс.
  • Профилактика на ретинопатия, катаракта, други зрителни увреждания. При диабет тип 1 цинкът е много важен за запазване здравето на очите. Зрителните органи са подложени на риск от увреждане с развитието на болестта. Цинкът за диабетици тип 1 ще помогне доброто зрение чрез антиоксидантния си ефект и способността да поддържа ретината по-дълго време здрава.
  • Кожни възпаления. Чести инфекции на кожата. Пациенти с диабет тип 1 могат да намалят честотата на кожни инфекции и тежестта чрез вътрешен прием и външно приложение на цинк. Той има силна противовъзпалителна, антимикотична и регенаративна функция при всякакви кожни проблеми.
  • Намалено либидо, сексуална дисфункция. Тук ролята на цинка при диабет тип 1 е в стимулирането на еректилната функция при мъжете, производството на тестостерон и поддържането на нормални хормонални нива.

Прием на цинк за диабетици тип 1

Ако страдате от захарен диабет тип 1 и цинкът в кръвта ви е под норма, трудно ще си набавите елемента чрез храна. Изискването за спазване на диета заради кръвната захар ограничава силно тази възможност. Затова към лечението на диабет тип 1 се препоръчва и включване на добавки, съдържащи цинк. Възможно е цинка за диабетици тип 1 да е самостоятелно или в комбинация с други витамини и минерали за диабетици. Най-удачно е пациентите с диабет тип 1 да получат професионален избор и дозировка на препаратите.