Всичко за цинкаДиабет тип 2

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Diabet-tip-2.1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

С напредването на възрастта рискът от диабет тип 2 нараства. Защо е така и може ли да си помогнем? Да, ако навреме променим начина на живот. А също – ако обърнем повече внимание на връзката между захарен диабет тип 2 и цинк.

Особености на диабет тип 2

Диабет тип 2 е метаболитно заболяване. При болестта се регистрира проблемно преработване и усвояване на глюкозата в кръвта, което води до повишена кръвна захар. Основните причини за това са две:

  1. Организмът не реагира адекватно на произвеждания от панкреаса инсулин хормонът, отговорен за разграждането и усвояването на глюкозата.
  2. Панкреасът произвежда ниско ниво инсулин, което не е достатъчно за метаболитните процеси, свързани с глюкозата.

При диабет тип 2 се наблюдава една от тези метаболитни увреди или се проявяват и двете едновременно.

Диабет тип 2 се развива постепенно, като първоначалните симптоми може да не бъдат регистрирани. Това води до неконтролирано поддържане на висока кръвна захар, което пък уврежда редица органи и системи. Именно скритото начало и късното откриване на болестта е един от проблемите на диабет тип 2.

Първите симптоми, които все пак може да бъдат забелязани и в ранните фази, са:

  • Повишена жажда и усещане за сухота в устната кухина,
  • По-често уриниране;
  • Непрекъснато чувство на глад;
  • Липса на енергия;
  • Рязко или изразено покачване на килограми;
  • Кожни възпаления и по-често боледуване от инфекции;
  • Бавно зарастващи наранявания по тялото;
  • Проблеми със зрението, а по-конкретно – замъглено зрение.
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Diabet-tip-2.2.jpg

Протичане на диабет тип 2

Причините за отключването на диабет тип 2 не са съвсем ясни. Смята се, че генетичната предразположеност е от сериозно значение. Често началото на диабет тип 2 се свързва и с периоди на повишен хроничен стрес или на остър стрес. Като рискови фактори се отчитат наднорменото тегло, инсулиновата резистентност и наличието на метаболитен синдром.

Характерно за диабет тип 2 е, че той се развива предимно при възрастни индивиди. Затова често е наричан и старчески диабет.

Лечението на диабет тип 2, особено в началото, се случва основно чрез промяна в хранителния и двигателния режим. На по-късен етап могат да се добавят и медикаменти. Основните цели са контрол над теглото, поддържане на ниски нива на кръвна захар, стимулиране на панкреаса да произвежда повече инсулин и повишаване чувствителността на организма към инсулин. Смята се, че пълно излекуване не съществува, но при контрол над кръвната захар и симптомите може да се води достатъчно добро качество на живот дори при наличието на диабет тип 2. В процеса на боледуване диабет тип 2 може да се трансформира в диабет тип 1. Разликата между двата типа диабет е, че диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува клетките на панкреаса, отговорни за производството на незаменимия хормон. Това ги уврежда и постепенно убива в по-голямата част. Процесът на производство на инсулин при диабет тип 1 е силно ограничен или изобщо липсва. Затова се налага задължително ежедневно инжектиране на инсулин. В по-тежките случаи при лечението на диабет тип 2 също може да се наложи допълнително внасяне на инсулин.

Последиците от диабет тип 2 са появата на вторични заболявания и увреждания на органи и системи. Най-честите от тях са ретинопатия (увреждания на ретината), катаракта и други зрителни проблеми, увреждане на бъбреците (нефропатия), невропатии – увреждания на периферните нерви, сърдечно-съдови заболявания, чести и по-тежко протичащи инфекции, диабетно стъпало –увреждане на стъпалата поради нарушенията в периферната нервна система. Тези вторични проблеми са много по-възможни и по-бързо се развиват, колкото по-слаб е контролът над кръвната захар при диабет тип 2. Особено опасни са и състоянията хипогликемия и хипергликемия – съответно силно понижена и повишена кръвна захар.

Цинк и диабет тип 2

Промените в храненето са ключови, като се обръща внимание и на баланса на редица хранителни вещества, витамини и минерали. Установена е значима връзка между захарния диабет тип 2 и цинка. Този микроелемент има ключово отношение към метаболитните процеси в тялото. Затова връзката между цинк и диабет съвсем не е изненадваща, а допълнителното му внасяне в тялото се смята за част от лечението на диабет тип 2.

Изследванията показват, че при установяване на заболяването диабетиците тип 2 имат цинков дефицит. Това е провокиращ фактор за отключването на болестта, сочат най-новите анализи. Поддържайте достатъчно високи нива на цинк и диабетът тип 2 ще бъде предотвратен – до такива съвети стигат редица здравни специалисти. Едно от проучванията, което доказва това, е публикувано в списание Journal of Trace Elements in Medicine and Biology от декември 2018. Изследването е обхванало 160 жени в менопуза, от които 80 в преддиабетно състояние и 80 здрави. Резултатите показали, че при жените в преддиабет концентрацията на цинк в серума е с 10% по-ниско от това при здравите жени.

Последните години учените продължават да засилват изследването на връзката цинк и диабет, като според някои резултати приемът на микроелемента при диабет тип 2 може се окаже основното лекарство.

Конкретни ползи от цинка за диабетици тип 2

Най-явната и доказана полза от цинка за диабетици тип 2 е нормализирането на метаболизма на глюкозата. Минералът стимулира производството на инсулин и повишава чувствителността към този хормон, което води до успешното разграждане и усвояване на глюкозата. Затова при леките случаи лечението на диабет тип 2 може да се осъществява само чрез цинкова терапия и промяна в начина на живот. А при по-тежките цинкът за диабетици тип 2 може да предотврати преминаването към инсулин инжекционно и трансформирането на диабет тип 2 в диабет тип 1.

Също цинкът за лечението на диабет тип 2 е важен, защото има силно действие на антиоксидант. Той противодейства на свободните радикали, които увреждат клетките и при диабет тип 2 са сериозен проблем.

Друго важно предимство на цинка за диабетиците тип 2 е неговата профилактична функция. Тъй като подобрява работата на периферната нервна система и предаването на нервния импулс, той може да подобри и предотврати уврежданията на периферните нерви при диабет тип 2.

Още една важна роля е ускоряването на зарастването на рани като част от лечението на последиците от диабет тип 2. Това се постига, тъй като цинкът стимулира регенерирането на клетките и действа противовъзпалително. Ролята му върху нормализиране дейността на имунната система е важна и за ограничаване честотата на инфекциите като цяло, което е сериозен проблем при диабет тип 2. Знае се, че минералът е идеален модулатор на имунната система, като възстановява нормалната й реакция при заплаха за организма. Това изисква повишен прием на цинк за диабетиците тип 2.

Внасянето на повече цинк в организма може да стане чрез храната. Това обаче е доста трудно при диабет тип 2 поради ограниченото количество калории и хлебни единици (система за контрол на въглехидратния прием с порциона при лечението на диабет тип 2). Затова препоръката е за използване на хранителни добавки с цинк за диабетици тип 2.