Всичко за цинкаФертилитет

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Fertilitet-pri-jenite.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Мисията на живота на жената е да роди и отгледа дете – според общоприетите теории. И наистина – това е най-важната и значима част от развитието на човека. Фертилитетът или успешното протичане на този процес зависят от много фактори. Една от зависимостите се отнася до връзката цинк и фертилитет.

Фертилитет при жената

Когато се споменава фертилитет, имаме предвид и мъжа, и жената. Но за жената най-важните процеси, свързани с фертилитета, са зачеването, успешната бременност и раждането на здраво дете. Ако жената изобщо не може да забременее в продължение на години, се говори за липса на фертилитет или безплодие.

Фертилитетът или способността за забременяване и износване на дете е различна в отделните етапи на живота. Зачеването е възможно след началото на менструацията, но рисковете за успешна бременност в ранната фертилна възраст са по-големи. Това е и един от основните проблеми при ранното забременяване и той е свързан с неинформираността сред подрастващите по темата. От друга страна след 35 и най-вече – след 45-годишна възраст зачеването е все по-трудно до невъзможно. В периода на менопаузата и след нея фертилитетът изчезва и жената загубва своите фертилни способности.

При определяне фертилитета на една жена се има предвид броят на фоликулите в нейните яйчници. От там се отделя развита яйцеклетка, способна да бъде оплодена. Установено е, че броят на фоликулите е заложен още при раждането, но в процеса на развитие и съзряване само част от тях се развиват в годни за оплождане яйцеклетки.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Fertilitet-pri-jenite2.jpg

От какво зависи плодовитостта при жената?

Фертилитетът при жената е свързан с многобройни фактори. Основните от тях се отнасят до начина на живот, храненето и наличието или отсъствието на възпалителни и невъзпалителни заболявания на фертилните органи. При наличието на различни възпалителни процеси и образувания (миома, полип на шийката на матката и др.) фертилитетът е силно намален до невъзможен. Необходимо е справяне с първичната причина за повишаване на плодовитостта при жената.

Стресът е един от факторите, които създават проблеми с фертилитета при жената. Доказано е, че той повишава нивата на хормоните кортизол, което повлиява и на отделянето на половите хормони – съответно фертилитетът страда. Стига се до дисбаланс в синтеза на естроген и прогестерон, но също и до излизане извън норма на щитовидните хормони, които също имат основна роля при зачеването, износването и раждането на здраво дете.

Храненето и балансът на веществата в организма на жената са на основно място по значимост, ако отсъстват други проблеми с физиологично естество. Установено е, че при липса на някои витамини и минерали фертилитетът е силно поразен и не може да има успешно начало и протичане на бременност. Храненето е важно още при планирането на дете, защото при липси и недостиг на необходимите вещества се повлиява негативно бременността, но и цялостното здраве на детето в бъдеще. От друга страна, набавянето на липсващите елементи в периода на опитите за зачеване води до бързото справяне с проблема и до повишаване плодовидостта при жената. Тук идва и значимостта на цинка за зачеването при жената.

Цинк и фертилитет

Цинкът е незаменим минерал за фертилитета при жената. Доказано е, че в половозряла възраст той регулира отделянето на женския хормон естроген, чийто нива са решаващ фактор за наличието на бременност. Той стимулира образуването на хормона и в предменопаузата, когато нивата му започват да намаляват и фертилитетът изчезва. Чрез това свойство цинкът удължава фертилитета при жената и повишава шансовете за забременяване и раждане на здраво бебе в напреднала възраст. Минералът също поддържа функциите на яйчниците и осигурява стабилност на менструалния цикъл. Нива под нормата могат да доведат до нередовна менструация и нарушения в развитието и функцията на яйчниците.

Редица изследвания доказват, че дефицитът на цинк води до безплодие и обратното – нормалните му стойности повишават плодовитостта при жената. Тук решаващо е влиянието на цинка за зачеване не само по отношение на половите хормони, но и на цялостния хормонален баланс. Микроелементът повишава устойчивостта на стрес и намалява вредното влияние на кортизола върху фертилитета. Също регулира балансираното отделяне на щитовидните хормони, чиито нива са изключително важни за фертилитета при жената.

Цинкът и бременността също са в пряка зависимост. Протичането на бременността при жени с цинков дефицит е застрашено от аборт и преждевременно раждане. Но при нормални нива на цинк многократно се снижава риска от преждевременно раждане, а също се гарантира правилно развитие на плода.

Кога да започне приемът на цинк за зачеване?

Това трябва да стане още при планирането на бременността и началото на опитите за зачеване. Навременният прием на цинк за зачеването има значение не само към повишаване на фертилитета, но и за нормалното протичане на всички процеси – от оплождането до раждането Още в началото при опитите за забременяване минералът ще вземе активно участие в подготовката на яйцеклетката за съзряване и за оплождане и ще съдейства за нормалното формиране на плода. Както е известно по време на бременността се случва формирането на нервната система и нейните основни компоненти – процес, за който цинкът има огромен принос и въздействие. Освен това при забременяване и формиране на плода се случва предаване на генетичната информация чрез ДНК. Тук също цинкът има основна роля, тъй като отговаря за генната експресия.

Поредната изключително важна връзка между цинка и бременността е ролята на метала в нарастването на плода. Така е, тъй като той е основният елемент, стимулиращ деленето на клетките и растежа. При недостиг на цинк по време на бременност новородените са с нисък ръст и тегло.

Начини на набавяне на цинк за зачеване

Специалистите са категорични – приемайте повече цинк и фертилитетът много скоро ще се повиши. Как да стане внасянето на цинк за зачеване? Съветите са да се консумират повече продукти, в състава на които има усвоим цинк. Това са месните продукти – червено месо, стриди, телешки дроб, дреболии, някои риби (сьомга, сардини). Яйца и млечни продукти също са чудесни източници. Усвояването на цинк от животинските продукти е по-голямо, затова те са най-важни като част от диетата. Растителни източници на цинк са семките, ядките, боб, грах, какао на прах, пшеница, овес. Все пак жените с предимно или изцяло вегетарианско хранене имат проблеми с набавянето на цинк за зачеването. Затова за повишаване плодовитостта при жените с дефицити в храненето се назначават хранителни добавки, съдържащи микроелемента. При дългогодишни проблеми с фертилитета – при всички жени, без значение диетата, – дозите са по-високи, но винаги се определят и контролират от специалист.

Не е достатъчно да се приема само повече цинк за зачеването, когато говорим за фертилитет при жената. Допълнителен прием се назначава и по време на бременност. Тогава нуждите на майката са завишени, тъй като чрез нея се осигуряват вещества и елементи за два организма – за нейния и на бебето. Но отново е задължително завишеното количество прием на цинк и бременността да протичат под наблюдението на специалисти.