Всичко за цинкаКожа

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Koja1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Малцина знаят, че кожата е определяна като органът в човешкото тяло, за който се смята, че заема най-много площ. Тя не е само това – тя е връзката, но и преградата на организма ни с външния свят. Посредник е между това, което е отвън, и това, което е отвътре. И не на последно място – тя е орган и символ на красотата.

Кожата - защитната обвивка на човешкото тяло

Истината е, че повечето от нас асоциират кожата предимно с добър външен вид и по-малко със здраве. Но тя е и двете. А функциите й са изключително отговорни и са свързани с много жизнено важни процеси в нашето тяло. Тя участва в някои метаболитни процеси, има главна роля при осигуряването на топлинна регулация на тялото, при поддържането на водния баланс, защитава ни от външни въздействия и предава ключова информация от околната среда чрез огромната си мрежа от нервни окончания.

Дебелината на кожата е различна в различните участъци на тялото, а съставът й е от два базисни слоя – епидермис и дерма. Първият представлява повърхностен слой, изграден от епителни клетки, способни да се вроговяват.  Дермата вторият слой, разположен под епидермиса и състоящ се основно от съединителна тъкан. Той е свързан с еластичността и устойчивостта на кожата – способности, които с остаряването на тялото все повече се изгубват. Под тези два слоя има още един голям слой, наречен хиподерма или подкожие. Той е изграден предимно от мастна тъкан и осигурява на тялото ни необходимата температурна регулация.

В кожата също са разположени потните жлези, мастните жлези, космените фоликули, кръвоносни съдове и споменатите вече нервни окончания. Така този сложен орган се превръща в брилянтно действаща обвивка на нашето тяло и едно от първите неща, което виждат очите ни у човека срещу нас.

Beautiful Face of Young Woman with Clean Fresh Skin close up isolated on white. Beauty Portrait. Beautiful Spa Woman Smiling. Perfect Fresh Skin. Pure Beauty Model. Youth and Skin Care Concept

Цинк и ползи за кожата

Кожата е и един от органите, които са в най-тясна връзка със стойностите на цинк в организма. Цинкът и кожата често се споменават заедно и това не е случайно. Връзката е толкова явна, че използването на цинк за здрава кожа не е ново откритие. За свързаността на цинка и кожата се знае още от Древността. Например египтяните са използвали свойството на веществото да лекува успешно рани и кожни заболявания. На по-късен етап се обръща внимание и как цинка помага за кожата да бъде по-млада и по-красива.

Днес е доказано, че при недостиг на микроелемента един от първите симптоми, сигнализиращи за проблем, е влошаване състоянието на кожата. Вероятните външни прояви са акне, черни точки, дерматити, екземи, стрии, възпаления, зачервявания, трудно зарастващи рани и белези, сухота, лющене, поява на студова алергия и др. Всички те може да бъдат повлияни чрез препарати с цинк за кожа.

Действие на цинка при кожни проблеми

Как точно цинкът помага за кожата? Това се случва многопластово, тъй като микроелементът няма отношение само към външния вид, а съдейства за цялостното функциониране на кожата. Цинкът помага за кожата, стимулирайки едни процеси и ограничавайки други. Той е едновременно регулатор и катализатор. Затова цинкът при кожни проблеми е основно средство за лечение на дерматологични състояния и симптоми.

Елементът ускорява деленето на клетките и регенерацията, като по този начин връща бързо здравето при деформации и нарушения в кожната цялост – изключително ценна способност при изгаряния и порязвания. И едно от най-важните приложения на цинка за кожата.

Друг важен факт за цинка и кожата е, че микроелементът забавя образуването на свободни радикали, които предизвикват остаряване. Това е ключов момент при желанието за постигане на по-дълго време стегната, гладка и без бръчки кожа най-вече на лицето.

Още едно доказателство, че цинкът помага за кожата да изглежда млада и свежа е неговата способност да поддържа светлия и блестящ цвят на горния й слой. В допълнение той предотвратява омазняването и ограничава повишеното отделяне на мазнина в кожата, тъй като регулира нивата на хормоните и поддържа здравословен хормонален баланс. Знае се, че прекаленото омазняване стои в основата на акнето – най-вече при юношите и хората с хормонален дисбаланс. Затова спокойно може да се използва способността за противодействие на цинка срещу акне. Свойството му да ускорява справянето с възпалителните процеси и да ограничава самото възпаление също играе важна роля при справянето с този проблем. Така че използването на цинка за здрава кожа е най-доброто решение.

Приложение на цинка за кожата

Цинкът помага за кожата от най-леки до много сериозни състояния – от цинк срещу акне до цинк при кожни присадки. При наличието на дерматологични проблеми и с цел постигане на здрава и свежа кожа приложенията на цинка за кожата са в две направления – вътрешен прием за справяне с евентуални дефицити и въздействие отвън – чрез локално третиране. В някои случаи е добре да се практикуват и двете.

Приемът на цинк за кожата под формата на добавка коригира недостига и цялостно въздейства върху организма. Но при засилени кожни проблеми е трудно да се чака набавянето на необходимото количество цинк за здрава кожа чрез храната. Затова по-висока и по-лесно усвоима концентрация въвеждана под формата на добавка е правилният вариант. Така резултатите от действието на цинка при кожни проблеми ще дойдат по-бързо и ефективно.

Още по-успешно е комбинирането на орален прием и външно въздействие на проблемните участъци чрез препарати с цинк за кожа. Такива средства има в изобилие, като те могат да бъдат открити сред лечебните продукти в медицината, медицинската козметика или козметиката като цяло.

Видове препарати с цинк за кожа

Един от често задаваните въпроси е дали съществува специален цинк за здрава кожа. По-скоро съществуват специални препарати за външно приложение, съдържащи цинк за кожа, които са разработени специфично за определени кожни проблеми. Например крем със цинк и витамин А е чудесно подхранващо и успокояващо средство за суха и лющеша се кожа. Тук е използвано свойството на метала да подобрява усвояването на витамин А, който също играе важна роля за здравето на кожата.

Освен кремове за директно кожно третиране, съществуват още лосиони, спрейове, мехлеми, гелове, тубички с маз. Разнообразието е огромно, като всеки препарат е съобразен с основния дерматологичния проблем и с участъците, върху които ще се прилага.

Най-честите форми на цинка за здрава кожа в средствата за външно приложение са цинковите соли цинков сулфат, цинков оксид и цинк пиритион. Базираните на цинков оксид средства с цинк за кожата често са пудри, макар че има и течни препарати. Те са много подходящи за кожните гънки на тялото, при подсичане и залежаване, тъй като действат и силно подушаващо и абсорбиращо действие.

Цинк срещу акне

Приложението на цинка за кожата, страдаща от акне, заслужава да бъде разгледано отделно, тъй като това е един от най-честите кожни проблеми – не само в юношеска възраст, но и в други възрасти, при които се наблюдава хормонален дисбаланс. А ефективното действие на цинка срещу акне е категорично доказано.

Повечето препарати за лечение на акне съдържат цинк. При разработката на средства с цинк срещу акне са взети предвид всички чудесни свойства на микроелемента – антибактериалното действие, противовъзпалителните свойства, способността да ограничава омазняването и да почиства успешно кожата в дълбочина. Той също предпазва порите от запушване, като така предотвратява образуването на нови комедони. Едновременно с това цинкът помага за кожата като я улеснява да се справи с раздразнението и неприятните симптоми като сърбеж и парене. Силно препоръчителна форма на цинк срещу акне е цинк пиритион. Той има най-голяма роля в регулацията на производството на себум и затова е подходящ както в борбата с акнето, така и при омазняване на кожата на скалпа.

При акне е задължително да се повиши и приемът на цинк чрез храната и евентуално чрез хранителна добавка. Според някои изследвания това води до 50% подобрение на кожния проблем. Тук връзката между цинка и кожата е категорична. В случая при избор на добавка с цинк срещу акне се препоръчва добавките да съдържат най-лесно и бързо усвоимата форма на елемента – цинк цитрат, което също е отличен избор на цинк при кожни проблеми.