Всичко за цинкаКоса

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Beautiful amazing brunette woman with long wavy hairstyle in spring or fall stylish  urban outfit walking  on the street. Red lips, slim body. Street fashion concept.
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Освен че ни прави красиви и дава самочувствие, когато изглежда добре, косата е символ на здраве. Така е, защото редица здравни проблеми са свързани със състоянието на косата. По това как изглежда тя може да диагностицираме наличието на проблем. И това е много важен показател, който не бива да се пренебрегва.

Особености на косата

Всеки знае какво представлява косата, но за нея съществува научна дефиниция, според която тя е съвкупност от косми, разположени по главата на изключително голяма гъстота. Те са с еднаква дебелина и еднакъв цвят, като имат способността да достигат голяма дължина. Интересно е, че структурата на космите на косата се различава от тази на другите косми, покриващи различни участъци от тялото. Косата може да бъде права, чуплива или къдрава. Цветът й варира от риж, през рус, кафяв и стига до черен, като за него е отговорно веществото меланин. Различните коси се различават по гъстота, дебелина и форма на косъма. Тези характеристики са предопределени до голяма степен генетично и хормонално.

В по-голямата си част космите на косата са изградени от протеина кератин. Всъщност видимата част от косменото покритие на главата ни е мъртво от биологична гледна точка. Живата част от косъма се намира под повърхността на скалпа – в т.нар. космен фоликул. Към косата принадлежат и мастните жлези, разположени в скалпа. Те отделят веществото себум, което покрива косъма и го прави да изглежда здрав и лъскав.

Beautiful Face of Young Woman with Clean Fresh Skin close up isolated on white. Beauty Portrait. Beautiful Spa Woman Smiling. Perfect Fresh Skin. Pure Beauty Model. Youth and Skin Care Concept

Микроелемента цинк и косата

Всички мечтаем за здрава и гъста коса, но в действителност често страдаме от влошен вид и състояние на космената покривка на главата. Възможна причина за това са твърди ниските нива на цинк в организма. Това може да се докаже чрез изследване и анализ на косми от скалпа, кръвен анализ, а също и чрез наблюдения за евентуални симптоми за дефицит.

Често коментиран факт е, че цинкът помага на косата да расте гъста и силна. Този микроелемент оказва голямо влияние върху нея и дефицитът му се отразява неблагоприятно. Затова специалистите препоръчват да приемаме с храната достатъчно цинк за здрава коса.

Цинкът помага на косата като се грижи за цялостното й здраве – от скалпа и корените до връхчетата на космите. Той стимулира и регулира всички процеси, свързани с растежа, гъстотата и здравината. Затова при проблеми с косата може да се замислите дали приемате достатъчно от този важен микроелемент. Дефицитът се отразява много явно на косата – тя става чуплива и суха, космите изтъняват, наблюдава се и активен косопад, който е много по-значителен от обичайния за сезона. На фона на бързото опадване на старите косми, новите растат твърде бавно и още с появата си върху скалпа са слаби и немощни. Тук много често се предписва допълнителен прием на цинк срещу косопад. В случая дори не се налагат по-обстойни изследвания, защото връзката между нивата на цинк и косата е твърде изявена.

При дефицит на цинк кожата на скалпа също страда – налице са чести разчесвания, раздразнения, образуване на рани и пърхот. И тук увеличаване приема на цинк за здрава коса е препоръчителен.

Цинк и ползи за косата

Този микроелемент е практически незаменим за косата. Реално приложенията на цинка за косата са във всички направления на грижата за нейното здраве. Ето за какво цинкът помага на косата, когато е в достатъчно количество в организма:

  • Растеж. Няма друг толкова важен микроелемент като цинка при проблеми с косата, свързани с бавен или почти никакъв растеж. Той активира и ускорява растежа, като въздейства върху хормоните и синтеза на ензими, свързани с този процес. Цинкът стопира трансформацията на хормона тестостерон в дихидротестостерон , като така предотвратява вредното влияние на метаболита върху растежа на косата.
    Цинк срещу косопад. Той бързо спира косопада и подпомага възстановяването на косменото покритие на главата.
  • Заздравява косата. Цинкът помага на косата, като способства възстановяването на увредените клетки, стимулира синтеза на колаген и укрепва космените фоликули.
  • Контролира омазняването. Регулира дейността на мастните жлези и ограничава прекаленото отделяне на себум.
  • Поддържа кожата на скалпа здрава. Заради своите антибактериални, противовъзпалителни и антимикотични свойства минералът успокоява възпаления скалп, ограничава зачервяванията и раздразненията и се справя със сухотата и излющването на кожата. По този начин предотвратява разчесвания и появата на пърхот.
  • Действа срещу побеляването. Според редица изследвания се препоръчва допълнителен прием на цинк при проблеми с косата, свързани с ранно побеляване. Доказано е, че бялата коса има по-ниско съдържание на микроелемента. Смята се дори, че набавянето на достатъчно цинк може да възвърне отчасти нормалния цвят на вече побеляваща коса. Така че препоръката е за прием на цинк за здрава коса и по-дълго запазване на естествения цвят.

Какво е влиянието на минерала цинк при косопад?

Специално внимание се отделя на действието на цинка срещу косопад и при тежка алопеция (опадване на голямо количество коса). Проблемът засяга голяма част от населението, като причинява проблеми със самочувствието – и при мъже, и при жени. На фона на сериозността на състоянието прилагането на цинк при косопад може да се справи бързо с опадването на космената покривка на главата. Ето каква е връзката на цинка и косата при алопеция.

Дефицитът на минерала води до структурен разпад на протеина, който е ключов компонент на космения фоликул. Поради това той губи сила и отслабва, като резултатът е интензивен косопад. Ако тялото не получава достатъчно цинк, обновяването на фоликулите и косата прогресивно спира. Старите клетки умират, но няма образуване на нови клетки. Това води до трайна алопеция. От друга страна, увеличеният прием на цинк при косопад стабилизира структурата на молекулите РНК и ДНК, което активира образуването на нови клетки на космените фоликули и стимулира растежа на нови косми. Затова е толкова важно набавянето на допълнителен цинк срещу косопад.

Увеличаване на приема на цинк при проблеми с косата

Задължително е коригирането на хранителния режим с цел набавяне на повече цинк при проблеми с косата. Най-важни в случая са животинските продукти – стриди, морски раци, червено месо, черен дроб, дреболии, яйца, млечни продукти, морска и речна риба. От тях се усвоява най-бързо нужният цинк за здрава коса. Растителните продукти пшеница, пшеничени трици и зародиш, тиквени семки, кашу, бобови храни, овес и други също могат да подпомогнат набавянето на минерала. Понякога обаче промяната в храненето не е достатъчна. Тогава се налага компенсиране чрез хранителни добавки с цинк за коса. Добре е количеството за дневния прием да се определи от специалист.

В допълнение към терапията се препоръчва и използване на козметични продукти с цинк за здрава коса. Предлага се голямо разнообразие от подобни средства. Например шампоани, маски, спрейове, специални ампули с цинк за коса, препарати за втриване в корените и скалпа. За ефективно действие на цинка при проблеми с косата е нужно продължително приложение на локалните средства. Ефектът се забелязва бързо. Възможно е проблемите да се ограничат още в началото на използването на цинка за коса. Употребата му обаче не трябва да спира при първото подобрение. Това се отнася особено за ползването на препарати с цинк срещу косопад, тъй като възстановяването на фоликулите и новите клетки изисква повече време.