Всичко за цинкаКости и стави

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Kosti.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Здравите и подвижни кости и стави гарантират активност и автономност. Това е важно за всяка възраст и е от жизнено значение в процеса на стареене. Ставните проблеми и ставните оплаквани са най-честите увреди на опорно-двигателния апарат. Затова се стремим да им осигурим здраве и защита от най-ранна възраст.

Здрави кости и стави за активно движение

Изброените три компонента са основните съставни части на опорно-двигателния апарат. Чрез тях и с помощта на сухожилията, хрущялите, нервите и допълнителни тъкани ние се придвижваме в пространството и сме способни да извършваме редица дейности. Костите образуват нашата основна опора – скелета, а ставите позволяват на различните му части да се сгъват и разгъват свободно в различни посоки. Ставите също са „кръстовищата“, в които се свързват мускулите и костите в една единна система. Разбира се, за да функционират тези компоненти основна роля играят мускулите, които дават сила, енергия и баланс. За гладко и меко движение в ставите разчитаме на хрущялите, а за правилно двупосочно пренасяне на информацията – на нервите, вградени в опорно-двигателния апарат.

Здравето на всички тези компоненти зависи от множество фактори. Сред тях са правилното и пълноценно хранене, двигателният режим, спазването на правила при тежка физическа дейност, генетичната предразположеност към ставни проблеми, хормоналният баланс и др. Изключително важна е и навреме положената грижа за настъпващите промени чрез въвеждане на допълнителни вещества и минерали. Те могат да решат навреме и без последствия редица ставни оплаквания и проблеми с костите. Една от препоръките в тази посока е редовното и правилно въвеждане в организма на цинк за здрави стави и кости. Той подпомага справянето с болката и възпаленията, но и забавя процесите на стареене чрез своите антиоксидантни свойства и способността си да се бори със свободните радикали, отговорни за остаряването. Така отлага във времето появата на ставни оплаквания и проблеми с костите.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Stavi.jpg

Цинк за костите

По-голямата част от този микроелемент в човешкото тяло се натрупва именно в костите и мускулите. Известно е, че ключовата роля на цинка за костите е оказването на директно стимулиращо влияние върху образуването на костна тъкан. Той ускорява процеса и подпомага правилното му протичане. Затова нуждите от цинк за костите са повишени в процеса на израстване, когато костната система бързо и интензивно нараства.

Децата с дефицит на цинк или нарушено усвояване на микроелемента имат по-бавен растеж и се отличават с изоставане в ръста. Изобщо подрастващите са една от рисковите група, застрашени от недостиг на важния за активното развитие на организма минерал. Друга група, при която има сериозни негативи от липсата на цинк за костите, са жените в менопауза. При тях има по-голяма опасност от развитие на заболяването остеопороза, което се характеризира с ниска костна плътност и чупливост на костите. Доказано е, че дефицитът на цинк повишава опасността от отключването на болестта. От друга страна, допълнителният прием на добавки с цинк за костите и повишената консумация на храни, съдържащи минерала, подпомагат лечебния процес при вече появила се остеопороза.

При счупвания – в резултат на остеопороза или на травми, препаратите с цинк за костите ускоряват значително оздравителния процес и зарастването на костта.

Цинк за ставите

При ставни проблеми трябва да се мисли в две посоки – дали появата на ставните оплаквания не е свързана с дефицит на цинк и как да се увеличи допълнителният прием на микроелемента с терапевтична цел. От ставни проблеми страдат хора във всяка възраст. Едно от най-честите заболявания, свързано със ставни оплаквания, е артрозата. От него боледуват много по-често жените, отколкото мъжете. То е свързано с генетичната предразположеност, автоимунна реакция на организма и метаболитни проблеми. За него е много важно да се осигури достатъчно цинк за ставите. Това е едно от най-ефективните натурални лекарства за стави, което не е нужно да бъде приемано в синтетична форма, а може да се набави чрез храната. Другата опция е да се въведе в тялото чрез хранителни добавки.

Допълнително количество цинк за здрави стави трябва да приемат не само хората с вече проявени ставни проблеми, но и тези, които излагат опорно-двигателния си апарата на сериозни всекидневни натоварвания, на еднообразни движения в ставите и седящ начин на живот. Това са хора с тежки от физическа гледна точка професии, спортисти, танцьори, шофьори, офис служители и т.н. Също увеличено количество цинк за ставите трябва да получават хората в напреднала възраст. Това важи за всички мъже над 55 години и жени над 45-годишна възраст.

Претърпелите травми или ставни операции хора също имат нужда от повишени нива на цинк за стави с цел по-бързо възстановяване и преодоляване на ставните проблеми. Друга група хора, застрашени от ставни оплаквания, са страдащите от наднормено тегло. С цел профилактика те също трябва да внасят достатъчно цинк за здрави стави чрез храната или алтернативен начин.

Какво е ползотворното действие на цинка за ставите? Основната му роля при справянето със ставните проблеми е стимулирането на регенерационните процеси в тялото. Едновременно с това той подпомага синтеза на колаген, който е толкова важен за подвижността и гъвкавостта на ставите, както и за нормалната работа на ставния хрущял. Друга важна полза от цинка за ставите е способността му ефективно да се бори с възпаленията, което помага при ставни оплаквания от възпалителен характер. Това е особено ценна способност при артрит и артритни изменения. Тъй като тук става дума и за автоимунно заболяване, ролята на минерала да нормализира работата на имунната система също излиза на преден план.

Цинк за мускулите

Не по-малко важно е значението на цинка за мускулите – особено при някои групи от хора. Това са отново спортисти (професионални или любители), хора с чести физически натоварвания, децата, възрастните хора. Микроелементът взима участие в образуването на протеини и изграждането на мускулната маса. Също така осигурява мускулна сила и издържливост. Той е незаменим минерал в нарастването на мускулите и натрупването на мускулна маса. Още едно полезно действие на цинка за мускулите е способността му да противодейства на свободните радикали. Спортистите и хората, вършещи тежки физически дейности, са изложени много повече на оксидативен стрес. Той е резултат от постъпването на голямо количество кислород при интензивното дишане по време на натоварване. А както е известно, оксидативният стрес е съпроводен от образуването на голямо количество свободни радикали.

И още един ценен ефект от приема на цинк за мускулите. Усвояването на по-високи нива цинк при мускулна треска може са справи бързо и лесно с неприятните усещания в тялото. Според някои теории болката и напрежението в мускулите след интензивни физически усилия са резултат от отделянето на млечна киселина. Действието на цинка за мускулите е като извежда млечната киселина по-лесно от тях и така облекчава симптомите след натоварването. Друга теория гласи, че мускулната треска се появява при образуването на малки разкъсвания в мускулната тъкан. Тук се цитира и възстановяващата и регенерираща роля на цинка за мускулите. Независимо, че механизмът на поява на болките и неприятните усещания в мускулите не е съвсем изяснен, категорично е доказано, че цинкът при мускулна треска решава бързо и ефективно проблема.

Най-естественият начин за набавяне на достатъчно цинк в организма при ставни оплаквания, проблеми с костите и при грижа за мускулите е чрез храната. Препоръчва се повишена консумация на червено месо, рибата и морски дарове, яйца и млечни продукти, ядки – кашу, фъстъци, пшеничен зародиш, тиквени семки, бобови храни. Цинк за здрави стави и кости може да се осигури и чрез допълнителен прием на хранителни добавки при оценка на нуждите и след предписание от специалист.