Всичко за цинкаНокти

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Nokti.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Красота и здраве – това символизира силният, свеж и правилно растящ маникюр и педикюр. Разбира се, говорим за естественото състояние на ноктите на ръцете и краката. Те са огледало на процесите в тялото и на състоянието на вътрешните органи. За тях се знае от най-древни времена, че отразяват промените в организма. Днес сме наясно, че ноктите показват определени дефицити на някои вещества, както и болестни промени в тялото.

Характеристики на ноктите

Растежът и видът на ноктите са в тясна връзка с редица биохимични процеси. Основните фактори с влияние върху ноктите са храненето и качеството на консумираната храна, кръвооросяването и метаболитните процеси. Поради тази причина състоянието на ноктите е различно в различните възрасти и етапи от живота. Също има разлика в скоростта на растеж – тя зависи от пола, от хорномалния баланс, от периодите на съзряване и менопауза.

Свикнали сме да говорим за ноктите, визирайки само нокътната плочка – видимата твърда част, с която завършват пръстите на ръцете и краката ни. Но нокътят има много по-сложно устройство. Към него принадлежат нокътното легло, коренът – разположен в основата на нокътя под кожата и наричан матрикс, заобикалящата нокътната пластина фина кожа – т.нар. кутикула,  живецът (хипонихиум), както и лунулата – белият полумесец в началото на нокътя. Всички компоненти са много важни за изграждането на гладка, добре изглеждаща и здрава нокътна плоча. За оросяването и храненето й се „грижи“ нокътното легло, в което са положени кръвоносни съдове, лимфни съдове и нерви. Израстването на ноктите се случва в матрикса, където се синтезира основният градивен компонент на нокътната плочка – протеина кератин. Самите нокътни пластини нямат нервни окончания и затова не усещаме болка, когато изрязваме или пилим ноктите си във връхната им част.

Здравите нокти са гладки, с еднороден приятно розов цвят на участъка извън лунулата, без белещи се кожички отстрани и с правилно растяща нокътна плочка. Признаци от рода на бели петна по ноктите, чупещи се нокти, меки нокти, слаби нокти, набраздявания и вдлъбнатини, патологично оцветяване говорят за проблеми в организма от общо или локално естество.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Nokti2.jpg

Цинкът и ноктите

За здравината, растежа и добрия вид на ноктите важна роля играят редица вещества, сред които някои аминокиселини, витамини от групата В, желязо, мед, магнезий, Омега-3 мастни киселини, цинк. В частност цинкът и ноктите са в много тясна свързаност – липсата на цинк оказва сериозно негативно влияние, което е лесно разпознаваемо. Основните признаци са чупливи нокти, бели петна по ноктите, мека нокътна пластина, бавен растеж, неравна повърхност, вдлъбнатини по нокътната плочка, изтъняване. Признак на недостиг на цинк за ноктите е и матовият им вид – липсата на блясък, както и системното нацепване и излющване.

Микроелементът подпомага усвояването на витамините А и Е, които също са много важни за здравината на ноктите. Но при недостиг на цинк автоматично намалява и количеството на тези витамини. Това означава, че внасянето им самостоятелно – без попълване на цинковите дефицити, би било недостатъчно.

Някои жени смятат, че изброените симптоми на чупещи се и меки нокти може да са свързани с използваните от тях препарати за почистване на дома и с домакинската работа като цяло. Те обаче не са достатъчни да навредят на нокътната плочка по този начин, ако тя получава достатъчно необходими хранителни вещества и оросяване. Затова най-вероятната причина трябва да се търси в недостига на цинк за ноктите – все пак в тях има висока концентрация на микроелемента, както и в косата, кожата и костите.

Цинк при бели петна по ноктите

Бели петна по ноктите се появяват поради липсата не само на цинк. Понякога те са резултат от недостиг и на други минерали като желязо и селен или пък при недостатъчен прием на витамини. Все пак цинковият дефицит е най-честата причина за появата на бели петна по ноктите. Ако той е причината, проблемът е много лесен за решаване, защото се преодолява чрез увеличаване на стойностите на ценния микроелемент.

Как да различим дали става дума за други дефицити или за ниски нива на цинк при бели петна по ноктите? Един от начините за точно установяване е анализ на структурата на ноктите. Но ако нямате възможност да проведете изследването, следете дали белите петна по ноктите са съпроводени от наранявания на структурата, нацепвания и излющване на повърхността. Обикновено в комбинация тези симптоми говорят със сигурност за липса на цинк.

Появата на бели петна по ноктите се нарича и с названието левконихия. За него говорим когато по нокътните плочки се откриват бели петна или бели линии.

Защо е толкова важен цинкът за ноктите?

Причината за появата на бели петна по ноктите, за чупещи се нокти, слаби нокти, меки нокътни плочки и изтънявания се дължи на проблеми при синтеза на кератин и забавеното делене на клетките. При наличието на цинков дефицит тези процеси за възпрепятствани или изобщо не се случват. На фона на това ноктите растат много бързо и затова имат нужда деленето на клетките и производството на кератин да се случват също толкова скоростно. Но при недостиг на цинк за ноктите това няма как да стане. Резултатът – синтезира се недостатъчно количество протеин, в резултат на което нокътните плочки изтъняват, стават крехки и вместо да са здрави и лъскави, имаме чупещи се нокти.

Противогъбичните свойства на цинка също са много важни, тъй като понякога белите петна по ноктите се дължат не на дефицит на минерала, а на гъбична инфекция. В такива случаи също може да имаме чупещи се нокти с неравна повърхност. Тук допълнителна роля ще изиграят  противовъзпалителните и антибактериални свойства на цинка и ноктите по-лесно ще се излекуват от гъбичната инфекция. Тъй като цинкът подпомага организма в справяне с възпалението и бактериите не трябва да се стига до дефицит при травми на нокътя, при възпаление на нокътното легло и при врастване, защото оздравяването ще настъпи по-бавно.

Локални средства с цинк за здрави нокти

Меките и чупливи нокти могат да бъдат подпомогнати чрез локално третиране с цинк за здрави нокти. Съществуват препарати под формата на лак за директно нанасяне върху чупещите се нокти. Те ги заздравяват, предпазват и укрепват. Кремове с цинк за нокти и кожички ограничават възпалението, омекотяват и хидратират. При редовно нанасяне и вътрешен прием на важния минерал скоро ще се отървете от белите петна по ноктите и от крехките и чупливи нокти.