Всичко за цинкаПлодовитост

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/father-son-640x480.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Безплодието е проблем, който засяга 15 на 100 от двойките по света. При половината от тези случаи, причината за безплодие се корени отчасти или изцяло в здравословен проблем на мъжа. Въпреки това поради възприемането на тази тема като табу от обществото, много мъже не са запознати с проблемите, свързани с плодовитостта, и с причините за тяхната поява.

Един от елементите, които играят съществена роля в изграждането на мъжкия фертилитет, е цинкът. В човешките тестиси нивата на цинк приближават нивата в органи като бъбрек и черен дроб, където се процесът на деление на нови клетки е ускорен. Цинкът е един от основните елементи, отговорни за сперматогенезата, а в мъжката семенна течност концентрацията на цинк е по-висока отколкото в която и да е друга тъкан в човешкото тяло.  Цинкът също така играе съществена роля в сексуалното развитие и съзряване при мъжете.

Проблеми с фертилитета

Съществуват няколко различни вида проблеми на фертилитета при мъжете. Проблеми с ерекцията и еректилната дисфункция, ниско либидо, проблеми свързани със сперматозоидите и семенната течност, както и ниски нива на тестостерон са някои от най-често срещаните причини за безплодие при мъжете. Други причини могат да са полови заболявания и различни видове инфекции на пикочно-половите пътища.

Специфично проблемите свързани със семенната течност и спермата се диагностицират трудно, тъй като изискват специални тестове – спермограми. Малък обем семенна течност, сперма с влошени качества, както и ниска концентрация на сперматозоиди в семенната течност не са проблеми, които могат да се забележат чрез симптоматика. Например 5% от мъжете в световен мащаб страдат от намален брой сперматозоиди в семенната течност, докато 1% нямат никакви сперматозоиди. Без значение обема на семенната течност, и дори при редовен сексуален живот, нормална продължителност на ерекцията, и липса на проблеми с еякулацията, тези мъже все пак имат намалена плодовитост.

Illustration of sperm and egg cell. 3D illustration

Чрез тестовете за изследване на семенната течност може да се констатира точния вид проблем с фертилитета:

Астенозооспермия – намалена подвижност на сперматозоидите в семенната течност;
Тератозооспермия – абнормална форма на сперматозоидите, диагностицира се при честота на над 96 на 100 абнормални сперматозоиди;
Азооспермия – частично или пълно отсъствие на сперматозоиди от семенната течност; на свой ред се дели на обструктивна (отсъствие поради механични причини, които не позволяват на сперматозоидите да достигнат до семенната течност), или необструктивна (отсъствие поради намалено отделяне на сперматозоиди);

Цинкът е едно от веществата, които играят съществена роля в множество биологични процеси в тяото. Сред тези процеси е синтезирането на ДНК и РНК протеини, както и делението на клетките. Правилното протичане на тези процеси е от особено значение при деленето на сперматозоидните клетки, които са натоварени с отговорността да предадат генетичен материал в яйцеклетката.

Множество изследвания, които изследват ролята на цинка в мъжката репродуктивна система, наблюдават пряка връзка между високите нива на цинк и висока плодовитост. При проучвания, мъжете, които са имали по-качествена семенна течност с по-висока концентрация на здрави сперматозоиди в нея също така са имали и завишени нива на цинк в сравнение с тези мъже, които са имали различни проблеми с качеството на семенната течност. Това доказва, че нормалната концентрация на цинк в семенната течност е необходимо условие за добри нива на фертилитет. С други думи високите (но не твърде високи) нива на цинк в тялото могат да доведат до повишена плодовитост при мъжете.

Прием на цинк при проблеми с плодовитостта
при мъжете

Цинкът е един от основите минерали, необходими за здравословното развитие на мъжката плодовитост. Проучвания показват, че цинковия дефицит е обвързан с лошо качество на спермата и семенната течност, ниски нива на тестостерон, и повишен риск от безплодие при мъжете.

Приемът на цинк като хранителна добавка би могъл да помогне на проблемите, свързани с мъжкия стерилитет. Освен участието му в самия процес на сперматогенезата, цинкът също така предотвратява бактериалните, гъбичните и вирусните инфекции на пикочно-половите пътища. Ниските нива на цинк са свързани с компроментирана имунна система, която може да доведе до възпаления в половите органи и нарушен процес на отделяне на нови сперматозоиди.