Всичко за цинкаРастеж и развитие

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Rastej1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Първите години от живота на човека са едни от най-важните за развитието на тялото и за оформянето на всички органи и системи в него. Затова осигуряването на добро хранене, правилен двигателен режим и режими на будуване и почивка е задължително в детството, юношеството, както и в млада възраст.

Особености при растежа и развитието на човека

Растежът и развитието започват още във вътреутробния период. Още тогава трябва да са налице грижите за осигуряване на достатъчно хранителни вещества и правилен дневен режим на майката. След раждането настъпва интензивно развитие на човешкото тяло, което се забелязва най-вече по неговия растеж. В този период най-важно е ускоряване на растежа на всички тъкани с цел постигане на оптимални обеми и размери. Това става по два основни начина – чрез нарастване на вече образуваните клетки и чрез създаване на нови клетки.

В развитието на човека се наблюдават два пика на бурен растеж. Първият е след раждането и продължава приблизително до 2 години. Тогава бързо се натрупва тегло и тялото се издължава. Едновременно с това детето свиква с околния свят и развива редица умения. Вторият пик на растеж е през юношеския период, като за момичетата той настъпва с около две години по-рано – между 11-14-годишна възраст. При момчетата това става около 13-17 години. В пубертета се случва не само ускоряване на растежа, но и формиране на вторичните полови белези. След юношеството развитието и растежът се забавят, като израстването на ръст спира окончателно около 23-25-годишна възраст.

Растежът и развитието зависят от редица фактори. Тук влиза генетичната компонента, средата на обитание, начинът на живот, хранителният и двигателният режим, хормоналният баланс, правилната работа на някои жлези с вътрешна секреция и др. При липса на патология особено значимо за растежа и развитието е храненето. Необходимо е постъпване на достатъчно количество хранителни вещества, витамини, аминокиселини и минерали, за да се постигнат оптимални резултати. В целия период на детството, но най вече в моментите с рязко ускоряване на растежа, всеки дефицит може да окаже негативно влияние върху развитието.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Rastej2.jpg

Роля на цинка за развитието на човешкото тяло и за ускоряване на растежа

Една от най-нежеланите и пагубни липси (особено в периодите с ускоряване на растежа) е цинковият дефицит. Цинкът е базисният микроелемент, с който е свързано развитието на тялото и израстването. Затова е задължително осигуряването на дневен порцион с достатъчно цинк при подрастващите. Защо е толкова важен цинкът за развитието на човешкото тяло?

Основната роля на цинка в тялото е да стимулира клетъчното делене, да подпомага образуването на протеини и да участва активно в синтеза на множество ензими, свързани с процеса на растеж. При израстването на човешкото тяло цинкът при подрастващите е важен в образуването и минерализацията костната тъкан. Също така той има отговорна роля при генната експресия – разчитане на кодираната в ДНК-то ни информация и препредаването й чрез РНК и протеини. В процеса на развитие на човешкото тяло микроелементът отговаря за правилното развитие на половата система и при мъжете, и при жените. Недостигът му може да доведе до ниско либидо и при двата пола, до проблеми с фертилността (способността за зачеване), до безплодие или стерилитет. При жените цинковият дефицит е рисков за появата на проблеми при развитието на яйчниците и регулирането на менструацията.

Цинкът при подрастващите помага не само за ускоряването на растежа на тялото, но и за по-бързото развитие на интелектуално ниво. Недостигът на цинк може да доведе до слаба концентрация и памет. При липса на достатъчно цинк за растеж и развитие на мозъка още от фазата на вътреутробното развитие има риск да пострадат всички функции на мозъка.

Цинк за растеж на тялото на бебето

Ролята на цинка за развитието на човешкото тяло се отчита още при вътреутробния период. Именно по време на бременността се осъществява предаването на гените на новия организъм, за което цинкът има водеща роля. В организма на майката са необходими достатъчни нива на цинк за оптимален растеж на плода. Минералът участва в развитието на всички тъкани, органи и системи. При липсата на цинк за растеж на тялото на бебето, още докато е в корема на майката, детето се ражда с нисък ръст и тегло. Нужно е нивата на метала при бременната жена да са достатъчно високи и с друга профилактична цел – предотвратяването на спонтанен аборт и преждевременно раждане.

След раждането бебетата също могат да страдат от недостиг на цинк за растеж на тялото. Това е възможно, ако микроелементът липсва в кърмата на майката и/или в приеманата храна за кърмачета. Ако такава липса е налице, няма да се наблюдава така характерното за този период ускоряване на растежа.

Недостиг на цинк при подрастващи с изоставане в растежа

Изоставането в растежа може да е основен симптом на недостиг на цинк при подрастващите. Бавното нарастване на ръст няма как да не бъде забелязано. Докато при другите деца се наблюдава ускоряване на растежа, детето с цинков дефицит ще се отличава с бавен или нулев растеж. Именно такава задръжка в развитието на подрастващите говори, че е налице нужда от повече цинк за растеж на тялото. Ако проблемът не е бил регистриран в по-ранна възраст, то той излиза на преден план в периода на пубертета, когато ускоряването на растежа е драстично. Точно тогава тялото има нужда от най-много цинк за растеж на костите, мускулите, тъканите – изобщо на всички части на тялото.

Възможно е цинковият дефицит да се е появил в резултат на проблеми при усвояването или поради бедна на цинк диета. Допълнителният внос на цинк за растеж в организма видимо ще ускори растежа на тялото и детето бързо ще добави повече сантиметри към ръста си.

Как се набавя цинк при подрастващите?

Ускоряването на растежа при деца с нисък ръст, при забавено развитие и при задръжка в развитието може да се осъществи успешно с увеличаване количеството на нужния цинк за растеж. Най-естественият начин това да стане е чрез храната. Потребностите от хранителни вещества при подрастващите в периодите с ускоряване на растежа обаче нарастват драстично. Затова приемът на хранителна добавка и лекарства с цинк за растеж на тялото е алтернативен вариант за справяне с дефицита. Най-удачно е да се работи в двете посоки.

В дневното меню храните с цинк при подрастващите трябва да изобилстват. В порциона задължителни са животинските продукти, които са основен източник на лесно усвоим цинк за растеж. Най-много цинк се съдържа в червените меса, рибата, морските продукти, млечните продукти и яйцата. Допълнително цинк за растеж на тялото може да бъде внесен чрез някои растителни продукти като семена, ядки, пшеничени продукти, бобови храни. За радост на децата в какаото на прах и особено в горчивия шоколад също се съдържа ценния за ускоряването на растежа микроелемент. Също така изкуствено обогатените храни с цинк за растеж са алтернатива при бедно меню и наличието на дефицит.

При проблеми с усвояването на минерала и при вегетарианска диета, която дори някои подрастващи спазват, храненето няма да осигури нужния цинк за растеж на тялото. Желаното ускоряване на растежа е възможно да се постигне чрез увеличаване на стойностите с помощта на хранителни добавки. Ако е налице трудно усвояване, трябва да се проследи причината за този проблем.

Добавките с цинк за растеж обикновено се съчетават и с други минерали и витамини за ускоряване на растежа. Дозирането на минерала при подрастващите обаче трябва да става внимателно, защото все пак има опасност от пренасищане. Това важи особено за кърмаческия период. Препаратите с цинк при подрастващите се дават след консултация със специалист, който ще пресметне какъв да бъде допълнителният дневен прием.