Всичко за цинкаВкус

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Beautiful Face of Young Woman with Clean Fresh Skin close up isolated on white. Beauty Portrait. Beautiful Spa Woman Smiling. Perfect Fresh Skin. Pure Beauty Model. Youth and Skin Care Concept
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Хората имат безценния дар от природата да усещат вкус. Тази способност е неизменна част от ежедневието ни и затова обикновено не се замисляме върху нея. Но загубата на вкус веднага се регистрира. Едва тогава разбираме колко важно е да усещаме вкуса на храните и питиетата, които приемаме.

Защо имаме вкус?

Дължим усещането за вкус на нещата на рецепторите за вкус, които са разположени основно в езика. Чрез тях чувстваме дразнене от различните химически вещества, които попадат в устата ни – най-често чрез храната. Вкусовите ни рецептори са способни да възприемат само четири основни вкуса – сладко, солено, горчиво и кисело. Според една по-нова теория съществува и пети вкус. Той е наречен „умами“ и според източната философия е еквивалент на усещането ни за лютиво. Според науката този вкус се усеща от присъствието на свободни глутамати в храната. Те се съдържат най-вече във ферментирали храни, отлежали продукти, както и в храни с добавен мононатриев глутамат. Тази добавка много често се среща в готовите храни и е силно застъпена в китайската кухня.

Рецепторите за вкус са разположени в т.нар. вкусови луковици, които пък се намират в подобните на брадавици образувания върху езика (папили). Вкусовите папили са разпръснати не само върху езика, но и върху небцето, носоглътката, бузите и горната част на хранопровода. Усещането на различните вкусове става чрез йонни рецептори и чрез G-протеинно свързани рецептори.

Благодарение на тази съвършена система за възприемане на вкусовите усещания ние изпитваме удоволствие от консумацията на храни и напитки, а също – различаваме качествената, прясната храна от лошата и развалената. Но какво би станало, ако внезапно загубим вкус?

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/11.jpg

Причини за загубата на вкус

Загубата на вкус може да е постепенна или внезапна, а също – частична или пълна. Тя не е свързана само със заразяване с Covid-19, което е най-често коментираната причина от началото на пандемията от 2020 г.  насам. Загубата на вкус е възможна поради редица причини. Ето ги и тях.

  • Остаряване. Тази е най-нормалната и естествена причина за загуба на вкуса. Това обаче се случва постепенно и само при хора над 50-60 годишна възраст. С остаряването рецепторите губят своята способност да усещат вкуса. Затова старите хора имат променени възприятия за храните, като дори спират да харесват ястия, които са приемали за вкусни в по-млади години.
  • Тютюнопушене, употреба на алкохол, употреба на препарати за уста. Тук загубата на вкус настъпва поради директно неблагоприятно въздействие на вещества върху вкусовите рецептори.
  • Заболявания на храносмилателната система. При наличието на такива проблеми може не просто да има загуба на вкуса, но и промяна във вкусовите усещания. Например непрестанно усещане на горчивина, метален вкус и др.
  • Дефицити на минерали и витамини. Най-честите липси са свързани с витамини от групата В, желязо и най-вече цинк. При по-ниски стойности в организма може да се стигне до временна – частична или дори пълна загуба на вкуса.
  • Увреди на централната нервна система. При травми на главата или други заболявания на централната нервна система може да се стигне до преходна или постоянна загуба на вкуса. Причината – засягане на центровете в мозъка, чрез които се възприемат сигналите от вкусовите рецептори.
  • Настинки, грип, вируси, инфекции. Всички те често са съпровождани от загуба на вкуса, която обикновено е краткотрайна и обратима след края на заболяването.

Цинк и вкус

Загубата на вкус може да е постепенна или внезапна, а също – частична или пълна. Тя не е свързана само със заразяване с Covid-19, което е най-често коментираната причина от началото на пандемията от 2020 г.  насам. Загубата на вкус е възможна поради редица причини. Ето ги и тях.

  • Остаряване. Тази е най-нормалната и естествена причина за загуба на вкуса. Това обаче се случва постепенно и само при хора над 50-60 годишна възраст. С остаряването рецепторите губят своята способност да усещат вкуса. Затова старите хора имат променени възприятия за храните, като дори спират да харесват ястия, които са приемали за вкусни в по-млади години.
  • Тютюнопушене, употреба на алкохол, употреба на препарати за уста. Тук загубата на вкус настъпва поради директно неблагоприятно въздействие на вещества върху вкусовите рецептори.
  • Заболявания на храносмилателната система. При наличието на такива проблеми може не просто да има загуба на вкуса, но и промяна във вкусовите усещания. Например непрестанно усещане на горчивина, метален вкус и др.
  • Дефицити на минерали и витамини. Най-честите липси са свързани с витамини от групата В, желязо и най-вече цинк. При по-ниски стойности в организма може да се стигне до временна – частична или дори пълна загуба на вкуса.
  • Увреди на централната нервна система. При травми на главата или други заболявания на централната нервна система може да се стигне до преходна или постоянна загуба на вкуса. Причината – засягане на центровете в мозъка, чрез които се възприемат сигналите от вкусовите рецептори.
  • Настинки, грип, вируси, инфекции. Всички те често са съпровождани от загуба на вкуса, която обикновено е краткотрайна и обратима след края на заболяването.

Ползи на цинка за вкуса

Свързаността на цинка и вкуса е ясно забележима при механични травми на вкусовите папили и при увреждащото въздействие върху вкусовите рецептори от различни вещества. В такива случаи внасянето на допълнително цинк връща по-бързо усещането за вкус. Това се дължи на способността на минерала да ускорява процеса на пролиферация (увеличаване броя на клетките) и регенерация на вкусовите рецептори. Благодарение на това скоро загубата на вкус изчезва и усещането се възстановява.

При загуба на вкуса, причинена от вируси, инфекция, гъбички, е полезно противовъзпалителното, антимикотично и противомикробно действие на минерала. Така засегнатата тъкан в устата се възстановява по-бързо от възпалението, което води до скорошно възстановяване на усещането за вкус.

И още една полза на цинка за вкусатой подобрява и дори връща чувствителността на вкусовите рецептори при стари хора с частична или пълна загуба на вкуса. Доказано е, че повишаването на приема на микроелемента повишава остротата на вкуса и подобрява общата вкусова функция. Преодоляването на загубата на вкус при старите хора е свързана с пониженото използването на захар и сол по време на хранене. Колкото по-изострен е вкусът за тези хранителни съставки, толкова по-малко консумирани ще бъдат те. Това е от полза за профилактиката и лечението на високо кръвно, за която се препоръчва по-ниска консумация на сол. Ниското потребление на захар има цялостна полза за организма и е от значение при наличието на диабет.

Допълнителен прием на цинк при загуба на вкуса

Задължително е увеличаването на приема на цинк при загуба на вкуса, предизвикана от цинков дефицит. Най-удачно е това да се случи след изследване на плазма за установяване на точните стойности. Ако това не е възможно, е хубаво да се направи консултация със специалист, запознат с влиянието на цинка при загуба на вкуса. Той ще подпомогне изготвянето на правилен хранителен режим за възстановяване на липсите в организма. Най-вероятно е да се наложи и допълнителен прием под формата на добавка с цинк при загуба на вкуса.

Повишаване нивата на цинк в организма се препоръчват не само при цинков дефицит, но и при вкусова дисфункция в резултат на повечето изброени причини за загубата на вкуса. И при тези случаи ползите на цинка за вкуса са доказани, а възстановяването  (частично или пълно) е факт.