Хората имат безценния дар от природата да усещат вкус. Тази способност е неизменна част от ежедневието ни и затова обикновено не се замисляме върху нея. Но загубата на вкус веднага се регистрира. Едва тогава разбираме колко важно е да усещаме вкуса на храните и питиетата, които приемаме.
Дължим усещането за вкус на нещата на рецепторите за вкус, които са разположени основно в езика. Чрез тях чувстваме дразнене от различните химически вещества, които попадат в устата ни – най-често чрез храната. Вкусовите ни рецептори са способни да възприемат само четири основни вкуса – сладко, солено, горчиво и кисело. Според една по-нова теория съществува и пети вкус. Той е наречен „умами“ и според източната философия е еквивалент на усещането ни за лютиво. Според науката този вкус се усеща от присъствието на свободни глутамати в храната. Те се съдържат най-вече във ферментирали храни, отлежали продукти, както и в храни с добавен мононатриев глутамат. Тази добавка много често се среща в готовите храни и е силно застъпена в китайската кухня.
Рецепторите за вкус са разположени в т.нар. вкусови луковици, които пък се намират в подобните на брадавици образувания върху езика (папили). Вкусовите папили са разпръснати не само върху езика, но и върху небцето, носоглътката, бузите и горната част на хранопровода. Усещането на различните вкусове става чрез йонни рецептори и чрез G-протеинно свързани рецептори.
Благодарение на тази съвършена система за възприемане на вкусовите усещания ние изпитваме удоволствие от консумацията на храни и напитки, а също – различаваме качествената, прясната храна от лошата и развалената. Но какво би станало, ако внезапно загубим вкус?
Загубата на вкус може да е постепенна или внезапна, а също – частична или пълна. Тя не е свързана само със заразяване с Covid-19, което е най-често коментираната причина от началото на пандемията от 2020 г. насам. Загубата на вкус е възможна поради редица причини. Ето ги и тях.
Загубата на вкус може да е постепенна или внезапна, а също – частична или пълна. Тя не е свързана само със заразяване с Covid-19, което е най-често коментираната причина от началото на пандемията от 2020 г. насам. Загубата на вкус е възможна поради редица причини. Ето ги и тях.
Свързаността на цинка и вкуса е ясно забележима при механични травми на вкусовите папили и при увреждащото въздействие върху вкусовите рецептори от различни вещества. В такива случаи внасянето на допълнително цинк връща по-бързо усещането за вкус. Това се дължи на способността на минерала да ускорява процеса на пролиферация (увеличаване броя на клетките) и регенерация на вкусовите рецептори. Благодарение на това скоро загубата на вкус изчезва и усещането се възстановява.
При загуба на вкуса, причинена от вируси, инфекция, гъбички, е полезно противовъзпалителното, антимикотично и противомикробно действие на минерала. Така засегнатата тъкан в устата се възстановява по-бързо от възпалението, което води до скорошно възстановяване на усещането за вкус.
И още една полза на цинка за вкуса – той подобрява и дори връща чувствителността на вкусовите рецептори при стари хора с частична или пълна загуба на вкуса. Доказано е, че повишаването на приема на микроелемента повишава остротата на вкуса и подобрява общата вкусова функция. Преодоляването на загубата на вкус при старите хора е свързана с пониженото използването на захар и сол по време на хранене. Колкото по-изострен е вкусът за тези хранителни съставки, толкова по-малко консумирани ще бъдат те. Това е от полза за профилактиката и лечението на високо кръвно, за която се препоръчва по-ниска консумация на сол. Ниското потребление на захар има цялостна полза за организма и е от значение при наличието на диабет.
Задължително е увеличаването на приема на цинк при загуба на вкуса, предизвикана от цинков дефицит. Най-удачно е това да се случи след изследване на плазма за установяване на точните стойности. Ако това не е възможно, е хубаво да се направи консултация със специалист, запознат с влиянието на цинка при загуба на вкуса. Той ще подпомогне изготвянето на правилен хранителен режим за възстановяване на липсите в организма. Най-вероятно е да се наложи и допълнителен прием под формата на добавка с цинк при загуба на вкуса.
Повишаване нивата на цинк в организма се препоръчват не само при цинков дефицит, но и при вкусова дисфункция в резултат на повечето изброени причини за загубата на вкуса. И при тези случаи ползите на цинка за вкуса са доказани, а възстановяването (частично или пълно) е факт.