Всичко за цинкаЗаздравяване на рани

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Rana.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Наличието на рани по тялото създава силен дискомфорт, ограничава свободата на движение и ежедневните дейности. Затова бързото възстановяване и лечение на раните е основна цел за пациента.

Появата на рани – причини и проблеми

Най-общо казано раната е нарушена цялост на кожата, която може да бъде повърхностна или да засяга тъканите в дълбочина. Това са открити рани. Говорим също и за закрити, вътрешни рани, когато има подкожни травми, разкъсвания във вътрешните органи и язви върху лигавиците на вътрешните органи. Раните се причиняват от разкъсване, рязане, пробождане, при удар или при сблъсък с предмет, след ухапване от животно, при изгаряне. Някои рани са малки и не представляват сериозен риск, но други могат да бъдат дори животозастрашаващи. Това се отнася особено до тежко кървящите рани и засягащите жизнени органи наранявания. В такива случаи се стремим за скоростно лечение на раната, като се прилагат и спешни техники от типа на шиене, лепене, превързване и т.н. Междувременно тялото реагира на нараняването с очакван отговор на имунната система, проявяващ се под формата на болка, подуване, червенина, възпаление.

Сериозна опасност при наличието на открита рана в тялото е рискът от възпаление и сепсис. Става дума за тежка инфекция на организма, получена след навлизането на патогенни микроорганизми през раната в кръвоносната система.

Един от най-големите проблеми в областта на травматологията е свързан с трудно зарастващите рани. Продължителното лечение на рани без особен ефект увеличава опасността от развитието на сепсис. Трудно зарастващите рани също така пречат на нарушената тъкан да се възвърне норманите си функции, причиняват болка и възпрепятстват ежедневните дейности на ранения човек. Затова основните лечебни дейности след нараняване са насочени не само към противодействие на възпалението, но и най-вече към заздравяването на раната.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Rana2.jpg

Лечение на рани

Най-общо казано, при провеждане лечението на рани се следват следните стъпки и насоки:

  • Спиране на кървенето
  • Дезинфекция
  • Превръзка
  • Периодична смяна на превръзката и дезинфекция
  • Третиране с антибиотични средства

От своя страна, организмът също прилага своята стратегия, като целта му е да мобилизира всички компоненти на имунната система с цел защита и оцеляване. Първоначално се задейства процесът на кръвосъсирване с цел ограничаване на кръвозагубата. Едновременно с това левкоцитите се насочват към раната и започват да се борят с потенциалното навлизане на микроби, като целта е да защитят тялото от инфекция. В резултат на действието на левкоцитите може да се образува оток, червенина и усещане за парене на мястото на раната. В последствие имунната система се заема активно със зарастването на раната. Изграждат се нови клетки, нови кръвоносни съдове, съединителна тъкан. При откритите наранявания на финала на процеса на заздравяване на раната се образуват и нови кожни клетки, с което настъпва тотална регенерация.

Най-общо казано лечението на рани от самия организъм протича в два етапа – регенерация и възстановяване. При някои по-сериозни рани тези процеси протичат по-трудно, като не е възможна пълна регенерация на тъканите. Тогава остава белег, който може да бъде от едва забележим, до драстично видим.

Цинк за заздравяване на рани

В процеса на лечението на рани организмът може да бъде допълнително подпомогнат чрез увеличаване приема на някои витамини и минерали, които имат активно действие при процесите на регенерация и възстановяване. Най-значимият от всички микроелементи в случая е цинкът. Ролята на цинкът за раните е в две основни направления – да подпомогне имунната в система в борбата с потенциална инфекция и да стимулира и ускори процесите регенерация и възстановяване. По тази причина голяма част от локалните лекарства за рани от типа открити наранявания съдържат ценния микроелемент.

Известно е че цинкът е мощен имуномодулатор – той подпомага имунната система да реагира достатъчно силно, но без да проявява свръхреакция при заплаха за организма. Затова той е много важен за процеса на лечение на рани още в самото начало за подпомагане работата на левкоцитите – белите кръвни телца, които са основните елементи на имунитета. При достатъчно високи нива на метала в тялото ще се постигне едновременно необходимата защита от патогенни микроорганизми, но и бързо справяне с възпалението, отока и зачервяването.

Следва и другата основна роля на цинка за заздравяването на рани – ускоряване процеса на делене на клетките и стимулиране образуването на колаген. Това води до много по-бързо изграждане на нова тъкан, което е от основно значение в процеса на лечение на рани. Колагенът е основният протеин в съединителната тъкан и е необходим за регенерацията и поддържането на добро здраве на кожата, костите, мускулите, хрущялите, ставите. Затова при зарастването на рани е нужно скоростно синтезиране на колаген. Тук е мястото да се включи в действие цинкът за раните.

Приложение на цинка при трудно зарастващи рани

При някои хора се наблюдава много трудно заздравяване на раните. Ако не са налице други съпътстващи заболявания, е добре да се проверят серумните нива на цинк в организма. При ниски стойности на минерала зарастването на рани е възпрепятствано, именно заради затруднените процеси на регенерация на тъканите.

Освен това някои рани са много по-трудно зарастващи от други. Такива са диабетните рани, декубиталните (рани от залежаване) и варикозните рани (в резултат на вътрешни кръвоизливи при проблеми с вените и кръвообръщението).

При хората с диабет се наблюдава влошена работа на имунната система и на левкоцитите. В резултат на това нормалните възпалителни процеси, които са първата реакция на имунитета при нараняване, протичат много по-дълго. Освен това дори при малки рани имунната система реагира с по-тежки възпаления, което може изобщо за стопира заздравяването на рани. Работата на белите кръвни телца е затруднена в резултат на повишената кръвна захар в организма на диабетиците. Цинкът обаче има свойството да нормализира нивата на глюкозата в кръвта. По този начин създава условия за безпрепятствено функциониране на левкоцитите и съответно за нормално зарастване на рани.

Декубиталните рани са сериозен проблем и са едни от много трудно зарастващите рани. Те се появяват при продължително залежаване в резултат на обездвижване поради една или друга причина. Кожата и тъканите се разраняват там, където костта доближава кожната повърхност и възпрепятства кръвооросването. Травмите могат да достигнат голяма дълбочина и да създадат огромни проблеми при лечението на раните. За успешното заздравяване на рани с декубитален произход се налагат специални грижи и допълнителен прием на цинк. Най-голям ефект в лечението на рана при декубитус има  локалното приложение на лекарство за рани, съдържащо цинк.

Намазването с препарат с цинк за рани облекчава и подобрява състоянието и на варикозните язви, които иначе също са много трудно зарастващи рани.

Как се прилага цинкът за рани?

Приложението на цинк за раните трябва да се случва едновременно в три насоки – чрез увеличен прием на храни, съдържащи цинк, чрез хранителни добавки и чрез прилагане на локални лекарства за рани. Особено важни при отворените наранявания са препаратите за локално намазване. Разработени са специални мехлеми, кремове, гелове с цинк за заздравяване на открити рани. Третирането с тях на мястото ще доведе до бързо лечение с оставащи след това по-малки или никакви белези. При вътрешни травми обаче е най-важен допълнителният прием на препарати с цинк. Това важи и за по-трудно зарастващите рани. Само така може да се осъществи пълноценен процес на лечение на раната и бързо възстановяване.