Всичко за цинка

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Zinc. Scientific medical research, the effect on human health. The designation of Zinc in the periodic table.

Един от най-важните микроелементи за организма

Цинкът е вторият по количество минерал в човешкото тяло след желязото. Съдържа се най-много в мускулите, костите и мозъка, както и в ретината, черния дроб, панкреаса, простатата. Той участва в синтеза на повече от 300 ензима, отговорен е за клетъчното делене и растежа, както и за нормалното функциониране на имунната система.

Има незаменима роля за метаболитните процеси в организма, за стимулиране производството на инсулин и за повишаване на инсулиновата чувствителност на клетките. Той е мощен антиоксидант с отлична способност за противодействие на свободните радикали и оксидативния стрес.

Човешкото тяло не разполага със способност да натрупва резерви от цинк, които да могат да се използват в случаи на дефицит и при необходимост. Затова е необходимо ежедневното му набавяне чрез храната и чрез хранителни добавки. Сред хранителните продукти най-добрите източници са с животински произход – стриди, морски раци, сьомга, друга морска риба, червени меса (телешко, агнешко, тъмно пилешко месо), дроб и дреболии, млечни продукти, яйца. Най-богатите на цинк растителните източници са тиквени семки, кедрови ядки, сусам, пшеничен зародиш, ядки, бобови продукти, какао на прах.