Всичко за цинкаЦинков дефицит

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Цинков дефицит 1
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Изследванията показват, че голяма част от населението страда от цинков дефицит. При това без да подозира за наличието на проблема и за последствията от него. Вероятно тук е моментът, в който си задавате въпроса „Какво е цинков дефицит“? И съвсем на място, защото разпознаването на състоянието води до справянето с него и до възстановяването на необходимия баланс.

Вижте нашия онлайн тест за цинков дефицит тук!

Какво е цинков дефицит?

Това е състояние на недостиг в организма на така важния за здравето микроелемент цинк. От неговите нива  зависи правилното функциониране на имунната система, деленето на клетките, синтезът на ензими и протеини, предаването на генетичната информация, синтезът на някои хормони и множество други процеси. Реално цинкът е вторият по количество и разпространение метал след желязото в човешкото тяло. Най-високата концентрация на микроелемента се среща в мускулите и в костите, но като цяло организмът не разполага с резервни депа на цинк, от които да черпи в случаите на недостиг.

За пръв път цинков дефицит е установен чрез методите на науката през 60-те години на миналия век в Югоизточна Азия. Днес се знае, че от недостиг на цинк страдат жителите не само на развиващите се страни, в които гладът и недохранването са основен проблем, но и голяма част от населението на развитите държави. Наличието на цинков дефицит се установява най-точно чрез кръвно изследване, което тества нивата на микроелемента в плазмата. При стойности под референтните граници говорим за наличие на недостиг на цинк в организма.

Цинков дефицит 2
Цинков дефицит 3

Признаци на цинков дефицит

Много често хората с цинков дефицит не знаят, че страдат от недостиг на важния микроелемент. Всъщност симптомите на цинков дефицит са многобройни, но обикновено се свързват с други състояния и заболявания. Това усложнява процеса по набавяне на цинк и затруднява поддържането на добро здраве. Затова разпознаването на признаците на цинков дефицит е от съществено значение.

Сред най-честите и категорични симптоми за липса на цинк са:

 • Нарушения при растежа – нисък ръст и тегло, включително и във вътреутробния период.
 • Усложнения по време на бременността – недостигът на цинк води по-често до преждевременно раждане, аборти, аномалии в развитието на плода.
 • Нарушения в работата на имунната система – повишена склонност към инфекции, трудно оздравяване, често боледуване, неадекватни реакции на имунитета, бавно заздравяване на рани, хронични алергии.
 • Косопад, изтъняване и оредяване на косата, ранна алопеция (оплешивяване).
 • Чупливи и меки нокти. Поява на бели петна по ноктите.
 • Синдром на раздразненото дебело черво и диария. Възможни са патологични разстройства на апетита и отслабване на тегло.
 • Акне и кожни проблеми – обриви, кожни алергии, „грапава“ кожа.
 • Понижено усещане за вкус и за мирис.
 • Влошаване на зрението – при недостиг на цинк страда нощното зрение и се повишава рискът от развитие на макулна дегенерация с напредване на възрастта.
 • Нарушения в работата на нервната система и психичните процеси – нервност, раздразнителност, проблеми със съня, отслабена памет и концентрация, влошена координация.
 • Импотентност, нарушена потентност и безплодие.

Вижда се разнообразието на симптоми на цинков дефицит, както и липсата на изявена специфичност. Това е причината дори при медицински преглед често да се пропуска възможността пациентът да страда от недостиг на цинк. Вместо това се лекува следствието от дефицита, без да се третира първопричината.

Кой най-често страда от цинков дефицит?

Причините за развитието на цинков дефицит са многообразни. Много често те са свързани с начина на хранене, качеството на поеманата храна, усвояването й, а също – и преминаването през определени фази от живота на човека (пубертет, бременност и др.). Макар че всеки е изложен в определен период от живота си на риск от недостиг на цинк в организма, някои групи от хора са по-податливи на този проблем. Най-застрашени от липса на цинк са:

 • Вегетарианци, вегани, суровоядци, хора спазващи тежки диети и при непълноценно хранене. Цинкът постъпва в тялото чрез храната, като най-голямо количество се съдържа в стридите, телешкия дроб, червеното месо, тъмното пилешко месо. От тези източници получаваме най-лесно усвоим цинк. Хората, които не консумират тези хранителни продукти, са потенциално застрашени от цинков дефицит.
 • Хора със завишени нужди от цинк – например бебетата, децата, юношите, жените по време на бременност и кърмене.
 • Хора с нарушения при усвояването на цинка – ентеропатии (включително глутенова ентеропатия), други разстройства на храносмилателната система, диария, алкохолизъм, отравяния с тежки метали, при прием на определени лекарствени вещества, възпрепятстващи усвояването на цинк (желязо-съдържащи препарати, диуретици, някои видове антибиотици и др.).
 • Населението на региони и държави, където съдържанието на цинк в почвата е ниско или климатът е прекалено сух. Това се отразява на количеството цинк в растителните продукти и съответно е причина за бедна на ценния метал храна.
Цинков дефицит 4

Как да си набавим цинк?

Нуждата от цинк при наличие на дефицит може да бъде удовлетворена успешно, ако се следват няколко основни стъпки. На първо място стои установяването на причината за цинковия дефицит. Тук отново трябва да напомним, че цинкът не се синтезира самостоятелно от организма, а винаги постъпва в него отвън. Въпросът е какво количество поемаме и усвоява ли се правилно то. В случаите на проблеми при усвояването на микроелемента, първо трябва да бъде преодоляно именно това състояние, за да може да се очакват добри резултати в промяната на нивата. Следващата стъпка е коригиране на диетата и въвеждане на продукти, съдържащи достатъчно количество цинк. Алтернативният или допълващ вариант е внасяне на цинк в организма чрез хранителни добавки. Това е и единственият начин за оптимално справяне с липсата на цинк при хора, следващи вегетарианско хранене, веган режими или суровоядство. Разбира се, те имат възможността да увеличат консумацията на съдържащи цинк растителни продукти, но набавянето ще е много по-трудно и има опасност да не е достатъчно за постигане на адекватни референтни стойности.

Ако се съмнявате, че страдате от недостиг на цинк, ако имате ясно изразени симптоми на цинков дефицит или ако имате категорично доказателство за липса на цинк в организма след кръвно изследване, увеличете приема на следните храни:

Цинков дефицит 5
 • Стриди, миди, морски раци.
 • Червено месо – телешко, агнешко, тъмното птиче месо, свинско месо.
 • Черен телешки дроб, пилешки сърца и дреболии, агнешки черен дроб.
 • Пшеничен зародиш, пшеница.
 • Тиквени семки, сусам, кедрови ядки, слънчогледово семе.
 • Бобови храни.
 • Черен шоколад, какао на прах.
 • Кашу, фъстъци, бадеми, бразилски орех.
 • Млечни продукти, сирена – особено сирене „Чедър“ и „Ементал“.