Всичко за цинкаМускули

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Muskuli.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Силата и издържливостта, която имаме при физически натоварвания, зависят от състоянието на нашите мускули. Те са подкрепата, енергията, мощта и баланса, на който тялото ни разчита при движението си в пространството. Но как да имаме здрави и силни мускули?

Мускулите в човешкото тяло

За да разберем как да направим мускулите си силни и издържливи, е добре първо да сме наясно какво всъщност представляват те. Те са основна компонента на опорно-двигателната система, която осигурява движение на различните части от тялото – включително и на вътрешните органи. Това се случва чрез способността им за съкращаване и отпускане. Мускулите са изградени от мускулни клетки и съединителна тъкан, а в тях навлизат кръвоносни съдове и мрежа от нерви.

Съществуват над 600 мускула, като всеки отговаря за различна дейност. Повечето се контролират волево, но има и такива, на които контролът се осъществява напълно неволево – например сърдечния мускул, мускулите на червата и др. Има различни видове мускули според различни класификации, като се разделят според функцията им, според сложността на състав, според размера си и т.н. За всички обаче са важни няколко фундаментални фактора, за да бъдат здрави и силни. Това са:

  • доброто хранене на мускулите, което е свързано както с кръвооросяването, така и със спазването на оптимален хранителен режим;
  • правилният двигателен режим и редовното натоварване на мускула, което го развива и поддържа в добра форма,
  • хормоналният баланс;
  • метаболитните процеси;
  • работата на нервната система.

Най-много усилия и контрол можем да осъществим за първите две направления. Това се случва чрез вкарване в менюто на най-важните за мускулите хранителни продукти, чрез внасяне на допълнителни витамини и минерали при нужда и чрез редовно движение и тренировка.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Muskuli2-1.jpg

Храна за здрави мускули

Храната ни трябва да съдържа редица хранителни вещества, витамини, минерали, аминокиселини. Най-полезно е да поемаме с порциона достатъчно протеини, непреработени въглехидрати, здравословни мазнини. За набавянето на протеини задължително в дневното меню трябва да има яйца, месо, риба, млечни продукти, а от растителните – бобови храни, ядки, семена, овесени ядки, зърнени храни, спанак, авокадо. От витамините много важни за мускулите са витамин С, А, витамини от В-групата, витамин D. От минералите трябва да обърнем внимание на желязото, селена, калция и магнезия. Особено значимо влияние има микроелементът цинк за мускулите, от който зависят редица процеси, свързани с правилното им функциониране. За набавянето на цинк се препоръчват храни, които до голяма степен се припокриват със съдържащите протеини продукти. Цинк има най-много в червеното месо – телешко, агнешко, тъмното птиче месо, както и в стридите, морските дарове  – предимно раци и октоподи, риба – сардини, сьомга. Яйцата и млечните продукти също са прекрасен източник на цинк за мускулите, както и на протеини. От растителните продукти ядките и семената съдържат големи дози от ценния метал, като най-вече се препоръчват тиквените семки, сусам, кашу, фъстъци, кедрови ядки, бадеми, бразилски орех. Какаото, черният шоколад, бобовите продукти, пълнозърнестите храни – предимно с пшеница и овес, пшеничен зародиш, също трябва да присъстват в диетата.

Защо точно цинк за мускулите?

Реално голяма част от цинка в тялото се намира именно в мускулите. Как им влияе той? И защо е толкова важен за мускули в отлична кондиция?

На първо място – цинкът подобрява усвояването на протеините и стимулира нарастването на мускулната маса. Процес, който е изключително значим при израстването, когато е нужно бързо натрупване на мускули, както и при хората, които се занимават с тежки физически дейности, при спортистите, при непрекъснато двигателно активните хора. Друг полезен момент – цинкът стимулира и подпомага регенерацията на клетките. Това е незаменимо качество при възстановяването след физическа дейност и мускулно натоварване. Известно е, че в такива случаи в мускулите се случват малки разкъсвания, които не са вредни, а напротив – помагат за надграждането, наедряването и заздравяването на мускулната тъкан. Цинкът подпомага този процес, като намалява неприятните ефекти от мускулното напрежение. Това означава, че е силно препоръчително да се получава повече цинк при мускулна треска за облекчаване на болката и дискомфорта. В спорта това преимущество има голямо значение. Затова често се прибягва до допълнително внасяне на цинк за мускулно възстановяване.

Друго действие на цинка за мускулите е подобряването на комуникацията между тях и мозъка. Минералът въздейства положително върху предаването на нервните импулси, като резултатът е оптимално мускулно съкращаване.

Цинк за мускули при спортисти

Вече представихме някои от предимствата на цинка за мускулите при спортистите. Но има и още положителни въздействия от повишената му употреба в света на спорта.

В областта на бодибилдинга, фитнеса и спортни направления, при които натрупването на мускулна маса е важно, се ползва способността на цинка да увеличава нивата на хормона тестостерон. Колкото по-високи са стойностите на тестостерон, толкова по-лесно се правят големи и силни мускули. Хормонът също повишава издържливостта и силата като цяло, намалява умората и ускорява възстановителните процеси след тренировка.

Известна е силата на цинка за стимулиране и оптимално поддържане на имунната система. А когато имунитетът е добър, възстановяването след физическо напрежение се случва много по-лесно. Това също е свързано с ролята на цинка за мускулното възстановяване.

Спортистите имат нужда от много повече цинк и по друга причина – при тях разходът на минерала е много по-голям заради обилното потене при спортуване и заради големия разход на енергия. Това налага и по-голям прием на полезния метал. Компенсирането само чрез храна обикновено не е достатъчно – налага се внасянето му и с хранителни добавки.

При спортуващите се случва и друг процес, който като цяло се отразява неблагоприятно на тялото и в частност на мускулите. Поради интензивното дишане организмът им изпада много повече в оксидативен стрес. Това води до освобождаването на много повече свободни радикали. Те влияят негативно на мускулите, на органите и изобщо на цялото тяло. Увреждат клетката и водят до преждевременно остаряване. Цинкът обаче е чудесен антиоксидант. Той успешно се бори със свободните радикали, като така предпазва мускулите и организма на спортистите от увреда.

Хората, които се занимават със спорт, обикновено са наясно с нуждата от цинк за мускулите. За тях има и разработени множество специални добавки. Допълнителен прием обаче е нужен не само за тях. Минералът трябва да се доставя в по-високи количества в детството, при тежки от физическа гледна точка професии, при муксулни травми за бързо възстановяване, при атрофии на мускулите, при заболявания, свързани с понижена мускулна сила и др.