Всичко за цинкаФертилитет

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Mujki-Fertilitet1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Когато говорим за фертилитет, се смята, че трябва да се разглежда предимно организма на жената. Това съвсем не е така. Плодовитостта при мъжа също има своите проблеми и от нея зависи основната дейност при планирането на едно дете – зачеването. Затова при слаб фертилитета при мъжа са нужни изследвания, лечение и подходяща грижа.

Особености на фертилитета при мъжа

Приблизително половината от случаите на безплодие се дължат на проблеми с мъжкия фертилитет. Ясно е, че до зачеване няма как да се стигне, ако качеството и количеството на спермата не е в норма. Фертилитетът при мъжа е свързан именно с броя на сперматозоидите, откривани в спермата, а също и с правилното функциониране на простатата и еректилната функция. За съжаление съвременните мъже са изложени на редица фактори, поради които фертилитетът им страда.

Физиологично с напредването на възрастта способността на спермата за оплождане постепенно намалява. Този процес дори настъпва доста рано – още преди 30-годишна възраст. Това означава, че колкото по-възрастен е един мъж, толкова по-малки са шансовете му да има дете. Макар че на теория е така, практиката показва, че много мъже запазват фертилитет дори до 90-годишна възраст и повече. Причините за различната продовитост при мъжете са многобройни и понякога са строго индивидуални.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Mujki-Fertilitet2.jpg

Причини за проблеми с фертилитета

Няколко са основните причини, които водят до проблеми с плодовитостта при мъжа. Ето кои са те:

  • Хормонални проблеми. Мъжете също страдат от хормонален дисбаланс, макар и по-рядко от жените. При тях също е много важно балансираното синтезиране на полови хормони – тестостерон (мъжкият хормон), естроген, пролактин и др., които с необходими за отделянето и узряването на сперматозоидите. Балансът на хормоните на щитовидната жлеза също е важен при проблеми с плодовитостта на мъжете.
  • Стрес. Хроничният стрес е най-рисков, тъй като води до трайно повишаване на нивата на кортизол, който в големи количества и дълготрайно високи стойности вреди на организма.
  • Алкохол, пушене, наркотични вещества, токсични вещества и др. Интоксикацията на организма води до влошено качество на спермата и до проблеми с фертилитета на мъжа.
  • Начин на живот, облекло. Тъй като тестисите реално са извън тялото, те са много чувствителни на външни условия. Особено вредни за плодовитостта при мъжа са топлинните въздействия (чести горещи душове, сауна, прекален престой в горещи помещения, работа с преносим компютър в скута). Носенето на неудобно облекло – прекалено тясно и от неподходящи материи също може да навреди на фертилитета на мъжа.
  • Хранене и дефицити. Бедна на определени вещества диета понижава силно плодовитостта при мъжа. Особено силна е връзката на цинка и мъжкия фертилитет, тъй като той има значение за всички процеси в тялото, свързани с плодовитостта при мъжа.
  • Анатомични особености, наднормено тегло, заболявания на простатата.
  • Еректилна дисфункция. От способността на мъжа да поддържа стабилна и ефективна ерекция зависи и успешното оплождане на жената.

Цинк и мъжки фертилитет

Споменатата вече връзка на цинка и мъжкия фертилитет е доказана с редица изследвания, насочени към мъжките репродуктивни способности. Според изследване на учени от медицинския университет в Бангабандху (BSMMU) от 2018 г. цинкът е жизнено важен фактор за справяне с мъжкото безплодие и невъзможността за репродуктивност. В проучването участвали група от 16 мъже без репродуктивни проблеми и 69 мъже проблеми с фертилитета. В спермата на групата с проблеми с плодовитостта при мъжете били регистрирани ниски нива на цинк, докато при контролната група – напротив, стойностите били завишени. Резултатите и изводите от изследването са категорични, че нивата на минерала в семенната течност влияе върху нейното качеството и върху редица други параметри. Учените заключават, че по-високата концентрация на цинк в спермата повишава броя на сперматозоидите и тяхната подвижност, а също увеличават нивата на серумния тестостерон. Това е мъжкият полов хормон, който има най-голямо отношение към качеството и количеството на отделяната семенна течност и съответно към плодовитостта при мъжа.

Още една зависимост се наблюдава при ниските нива на цинк и мъжкия фертилитет. Цинковият дефицит може да повлияе негативно върху производството на щитовидните хормони, което, както е известно, също е рисков фактор за безплодие и понижен фертилитет. Нормализирането на стойностите на метала водят до баланс в синтеза на хормони от щитовидната жлеза, което повишава плодовитостта при мъжа.

Категорично доказано е още, че дефицитът на цинк нарушава работата и състоянието на простатата. В тази мъжка жлеза се съдържа голяма концентрация на микроелемента, което потвърждава връзката между цинка и мъжкия фертилитет. От друга страна, оптималните нива на цинк и редовният прием на минерала предпазват простатата от хиперплазия (нарастване), действат профилактично срещу рак на простатата и поддържат нормалната функция по отделяне на секрети. В подкрепа на това, че металът има противораково действие, е изследване на група шведски учени и изследователи от университета в Харвард. В проучването били включени 525 мъже над 80-годишна възраст, диагностицирани с рак на простатата. В продължение на 6 години участниците в експеримента били следени за това какви хранителни вещества, цинк и желязо приемат. След този период учените установили, че при мъжете, които приемали най-големи количества цинк, смъртността от тумори на простатата била със 76% по-ниска, отколкото при другите, приемащи малки дози от минерала.

Още ползи от цинка за плодовитостта при мъжете

Известно е, че цинкът е едно от най-добрите средства за повишаване устойчивостта на стрес, понижаване на напрежението и тревожността. Затова е съвсем желателно назначаването на по-високи дози от микроелемента при мъже с проблемен фертилитет, за който се подозира, че е повлиян от стреса.

Всички мъже с проблеми с фертилитета и съпътстващ алкохолизъм, наркотици, тютюнопушене и работа или живеене в среда с повишени нива на токсини трябва да получават повишени дози цинк. Особено ако целта е да се повиши плодовитостта при мъжете със зависимости и вредна среда на обитание. Микроелементът е изключителен антиоксидант и противодейства успешно на свободните радикали. Той предпазва клетките от увреждане и подпомага клетъчната регенерация. Затова в изброените случаи е незаменимо ценен, тъй като ще подобри не само общото здраве, но и плодовитостта при мъжете. Това металът постига като предпазва от увреждане сперматозоидите, които иначе се повлияват силно негативно от токсичните вещества.

Нормалното либидо и потентност също са от значение за добрия фертилитет при мъжа. Тук цинкът отново оказва благотворно влияние – известна е способността му да поддържа еректилната функция и сексуалното желание. И двете са в тясна връзка с нормалните нива на тестостерон, а, както вече беше споменато, цинкът стимулира производството на този „мъжки хормон“. Това е възможно дори в напреднала възраст, когато всички тези функции прогресивно намаляват, а фертилитетът намалява и дори изчезва.

Увеличеване нивата на цинка чрез хранене и добавки

Когато става дума за плодовитост при мъжа, най-ценният хранителен продукт са стридите. Те са най-богатият източник на цинк сред всички продукти. Затова и често са обявявани като супер афродизиак, стимулиращ сексуалното желание и ерекцията. Освен стриди в диетата трябва да влизат червени меса – телешко, свинско, агнешко и тъмно птиче месо, дроб, яйца, млечни продукти, тиквени семки, кедрови ядки, авокадо, фъстъци, бразилски орехи, кашу, сусам, бобови продукти, пшенични продукти, черен шоколад. Ако диетата е бедна или е налице трудно усвояване на цинка от храната, най-доброто решение за мъжете с проблеми с фертилитета са добавки с цинк, назначени от специалист.