Всичко за цинкаЗрение

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Zrenie1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Сред сетивата зрението е най-използваното и най-важното за оцеляването на човека, защото дава най-пълна информация за околната среда. Влошаването или загубата на зрението могат драстично да променят ежедневието и да доведат до ограничения в автономността. Затова грижите за доброто зрение трябва да започнат още от най-ранна възраст и да продължат през целия живот.

Как успяваме да видим света?

Способността ни да виждаме света около нас с помощта на очите се нарича зрение. По същество зрението се базира на улавяне на светлинните лъчи от околната среда и предаване на сигналите до мозъка чрез компонентите на зрителната система. Зрението при човека позволява различаването на светлина и тъмнина, цветове, разстояние, движение на обектите. Информацията се улавя от окото, което е сложен орган и съвършена оптична система за приемане, пречупване и препредаване на светлинните лъчи. Те преминават през зеницата на окото, роговицата, предната му камера и лещата, а в последствие се предвижват до ретината, прекосявайки стъкловидното тяло. Постъпилите сигнали се препредават чрез зрителния нерв на мозъка, където се декодират. Този сложен процес осигурява нашето виждане.

При някои хора зрението е влошено или липсва още от раждането. В други случаи може да се запази достатъчно добро дълги години и да се стигне до намалено зрение едва в напреднала възраст. Като цяло състоянието на зрението при различните хора също е доста различно и строго индивидуално. Обусловено е както от генетичните фактори, така и от начина на живот и средата на обитание. То може да се влошава или подобрява в различните периоди от живота, като в някои ситуации влошеното зрение е обратимо, а пир други – се стига до пълна и постоянна загуба на зрението.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Zrenie2.jpg

Важни фактори за добро зрение

Най-важните фактори, от които зависи доброто зрение, са следните:

  • Генетичните фактори. Ако родителите са имали влошено зрение от ранна възраст, голям е рискът и техните деца да страдат от намалено зрение от детството. Генетично обусловени са и някои очни заболявания като глаукома, макулната дегенерация и др. Не е задължително на всяка цена при следващото поколение да се развие проблем, но предразположеността е налична.
  • Пълноценното хранене. Много важно за доброто зрение е храната да е добре балансирана и да съдържа най-важните за зрителния апарат вещества, витамини и минерали. Някои дефицити се отразяват много неблагоприятно. Например голямо отражение дава цинкът за очите и за доброто зрение.
  • Остаряването. Нормален процес е след 40-45-годишна възраст хората да се оплакват постепенно от влошено зрение. То е резултат от остаряването и загубата на гъвкавост на лещата, което предизвиква промени при изпращането на светлината върху ретината. Това води до развитието на старческо далекогледство. При него предметите наблизо не могат да се фокусират добре и затова човек започва да ги отдръпва все по-далеч от очите. Това се усеща най-много при четене. Друга промяна засяга виждането при по-слаба осветеност. Влошеното зрение при тъмна среда се дължи на изменения в ириса.
  • Излагането на силно светлинно дразнене. Тук на първо място се нарежда продължителното взиране в екраните на компютри, телевизори, телефони. Всички други силни светлини също могат да причинят влошено зрение. Това важи и за слънчевата светлина. Затова се препоръчва използването на слънчеви или предпазни очила – на открито и при работа с компютър.
  • Тютюнопушене, алкохол, токсини, химични вещества, лекарства. Постъпващите чрез тях токсини могат остро или продължително във времето да увредят очите, като най-силно засягат зрителния нерв. Това води до намалено зрение, замъглено виждане или дори загуба на зрението.
  • Наличието на някои заболявания – например диабет, мултипленна склероза, глаукома, катаракта.

Някои от тези фактори могат да бъдат повлияни значително, като промяната е възможно да се справи с влошеното зрение или да отложи във времето дегенеративните промени. Най-лесно осъществимата грижа за очите, освен предпазването им от вредни влияния, е промяната в храненето.

Цинк за здрави очи

Измежду внасяните с храната вещества изключително важна роля има цинкът за очите и за доброто зрение. Неслучайно при зрителни проблеми от различно естество се набляга на увеличения прием на хранителни продукти и добавки с цинк за здрави очи. Как точно влияе цинкът при влошено зрение?

От една страна, цинкът подпомага усвояването на постъпващите в организма витамини от групата В и витамин А, които също имат голямо значение за доброто зрение. От друга страна, той стимулира синтеза на пигмента меланин, който защитава очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Минералът е важен за протеиновата структура на очите, за правилното предаване на сигналите до централния мозък и за доброто здраве и метаболизъм на макулата – т.нар. жълто петно или централната част от ретината, отговаряща за централното виждане.

Една от най-важните ползи на цинка за очите е антиоксидантната му функция и способността да се справя успешно със свободните радикали. Оксидативният стрес и свободните радикали са сред най-увреждащите зрението, свързват се с процесите на остаряване и с появата на дегенеративни заболявания.

Доказано е, че при дефицит на цинк силно се влошава нощното виждане и се развива т.нар. кокоша слепота. Влошеното зрение в тъмните часове на деня се повлиява много успешно от връщане на цинка в референтни стойности. Това се дължи на факта, че цинкът влиза в състава на ензимите, които регулират зрението в тъмното и помагат за по-бързата адаптация на окото към ярка светлина. Положителни са резултатите и при прием на повече цинк при замъглено зрение с различен произход. То се характеризира със загуба на яснота на наблюдаваните обекти и често съпътства множество от очните проблеми. Способността на цинка да изостря зрението намалява честотата на поява на замъглено зрение.

Цинк за добро зрение – приложение при някои заболявания

Честа практика е да се обръща внимание на недостига на цинк при влошено зрение, съпътстващо определени заболявания. Обикновено допълнителният прием на минерала под формата на добавка в комбинация с други вещества (витамин А и от групата В, селен, лутеин) води до сериозно подобрение. Нужно е и повишено количество на хранителни продукти, съдържащи метала. Такива са месата – най-вече червеното и тъмното птиче месо, бобовите храни, морските дарове – стриди, раци, риба, какаото на прах, черният шоколад, яйцата, млечните продукти – твърди сирена, кисело мляко.

Много често съпътстващо лечение с цинк за добро зрение се прилага при:

  • Диабет. При това заболяване често се развива състоянието диабетна ретинопатия. Това е сериозно увреждане на ретината, което води до влошено зрение и дори до загуба на зрението. Тази увреда е резултат от вредните въздействия на повишената глюкоза в кръвта. Цинкът обаче повлиява нивата на кръвната захар, като значително ги доближава или дори връща в норма чрез засилване чувствителността на клетките към инсулина.
  • Макулна дегенерация. Прогресивното заболяване се развива най-често при хора над 60-65 години и води до загуба на зрението в центъра на зрителното поле. Цинкът подобрява здравето и функцията на макулата и забавя процеса на дегенерация чрез силния си антиоксидантен ефект. Ролята му е категорично доказана в забавянето и стопирането на необратимата загуба на зрението при това заболяване.
  • Катаракта или поява на сляпо петно в ретината. Приложението на цинк при влошено зрение, в резултат на катаракта, връща цветовото възприятие – една от нарушените способности в резултат на болестта.