Всичко за цинкаНеврологична функция

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Nevrologichna-funkciq.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

От правилната работа на нервната система зависят всички процеси в нашето тяло. Ако тя функционира нормално, ще регулира правилно неврологичните функции на отделните органи и системи. Как можем да подпомогнем дейността й?

Основни характеристики на нервната система

Нервната тъкан е най-висшата жива материя. Тя се състои от два основни дяла – Централна нервна система и периферна. В състава на централната неврна система (ЦНС) влизат главният мозък и гръбначният мозък. Периферната нервна система включва всички нерви в тялото, ганглии, нервни окончания и нервни сплитове. Основен елемент на нервната система е нервната клетка, която също е наричана „неврон“. Невроните имат уникалната способност да изпращат бързи сигнали към всички останали клетки в организма, като провеждат информацията по аксони – тънки нервни влакна. Периферната нервна система се състои от две части – соматична и автономна, като втората регулира дейността на вътрешните органи, които не можем да контролираме съзнателно (сърце, дихателна система, храносмилане и т.н)

Нервната система при човека отговаря за хомеостазата (вътрешната среза на организма), движенията, рефлексите и всички психични дейности. При нарушена дейност на неврологичните функции може да се стигне от сравнително леки до много тежки увреди за човешкото тяло. Болестите на нервната система най-общо се делят на възпалителни, дегенеративни, с травматично естество, със сърдечно-съдов произход и с еднокринно-обменен произход.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Nevrologichna-funkciq2.jpg

Ролята на витамините и минералите за нервната система

Нервната система се влияе изключително много от стреса и способността за адаптация към стресови условия. Важен е и личният праг на поносимост към стрес. От друга страна, неправилно функциониращата нервна система е причината за редица психични разстройства и тежки психиатрични заболявания.

Правилното функциониране на нервната система е изключително зависимо от нормалния баланс на витамините и минералите в човешкото тяло. Едни от най-важните вещества и елементи са витамините от В-групата, магнезият, цинкът, омега-3 мастни киселини, калий, калций, селен. Някои храни са известни с високото съдържание на перфектни комбинации от витамини и минерали, който действат благотворно на нервната система. Такива са орехите, бананите, пълнозърнестите храни, сьомга, морски дарове, бразилски орех, авокадо, сусам, бобови продукти, растителни мазнини и др.

Също така нервните функции се нарушават сериозно от действието и предозирането на други вещества. Най-пагубни са различните видове токсини, които могат да нанесат трайни увреждания. Например при натравяне с тежки метали и химически вещества. Също прогресивно увреждане на нервните клетки се случва при редовна и прекалена алкохолна употреба, тютюнопушене, употреба на наркотични вещества. Психоактивните вещества имат свойството също да влияят на нервната система, като променят психичните процеси, сетивните възприятия и нормалното функциониране на редица компоненти в нервната система. Обикновено това въздействие е краткотрайно и обратимо.

Ролята на цинка за неврологичните функции

Съществена и незаменима е ролята на цинка за нервите и нервната система като цяло. Той е абсолютно необходим за развитието на мозъка, където са едни от високите концентрации на метала. Близо 80% от цинка в мозъка е под формата на цинк-съдържащи металопротеини, а 20% са свободни йони. Доказано е, че балансът на елемента е задължителен за образуването на нервните клетки и диференциацията на стволовите клетки. В тази връзка цинкът за нервната система на плода по време на бременност е регулатор и катализатор на неврогенезата – процеса на поява на нови неврони от стволовите клетки. Според последните изследвания този процес продължава и в живота на възрастните. Изследванията показват, че продължителният дефицит на цинк води до намаляване на нервогенезата при възрастни хора и увеличава клетъчната смърт на новородените неврони.  Затова при регенерацията цинкът за нервната система е незаменим. От друга страна, нормалните стойности на цинк за нервната система водят до забавяне на процеса на невроцинка при проблеми с нервната системадегенерацията. Това е причина за използването като лечебно средство на  от дегенеративен характер.

Дефицитът на цинк за нервната система може да се прояви още като нарушения в поведението, емоционална нестабилност, влошена памет, намалена способност за учене, слаба концентрация. Това се обяснява с анормалните функции на богатите на структури на хипокампуса – участък от сивото вещество в мозъка, който е отговорен за формирането на спомени. Също ниските нива на метала са рискови за появата на депресия и депресивни състояния. Така е, защото дефицитът води до понижено образуване на серотонин т.нар. хормон на щастието, който има антидепресивно действие. При баланс цинкът участва активно в синтеза на серотонин и действа противодепресивно, успокоително, повишава устойчивостта на стрес и подобрява съня.

Други симптоми от страна на нервната система на недостиг на цинк, които трябва да бъдат изброени, са тремор, изтръпване, бодежи, нистагъм (трепкания на очите), нарушения в мускулния тонус.

Цинк при проблеми с нервната система

Като съпътстващо лечебно средство може да се гледа на цинка при проблеми с нервната система от най-различно естество. Все повече доказателства се появяват, че действието на цинка за неврологичните функции на всички органи и системи е истинска панацея. Това е особено валидно за някои заболявания, свързани с нервната система, които са трудно лечими или лечението е само симптоматично.

Ето при кои заболявания цинкът за нервната система има силно терапевтично действие:

  • Алцхаймер, Паркинсон, деменция, артеросклероза. Редица изследвания при болестта на Алцхаймер (невродегенеративно заболяване, при което има прогресивна загуба на паметта и влошаване на редица психични процеси) показват, че съдържанието на цинк в кръвта на пациентите е значително по-малко от нормата, а цинковият метаболизъм е силно влошен. И още – внасянето на допълнително цинк забавя развитието на дегенеративния процес.
  • Мултипленна склероза. Автоимунно заболяване, при което имунната система атакува нервната система, което води до редица дегенеративни процеси. Тук ролята на цинка е двупосочна – от една страна регулира дейността на имунната система, а от друга – подпомага регенерацията и функциите на нервната система.
  • Диабетна невропатия. Това е усложнение на диабета, което засяга и уврежда нервните окончания и нервите. Те се увреждат в резултат на повишената кръвна захар и високите нива на оксидативен стрес. Тук ролята на цинка за нервната система на диабетиците се състои в понижаването и контрола над кръвната захар и в противодействието му срещу свободните радикали, както и в подобряване функционирането на нервната система като цяло.
  • Неврити, радикулити, плексити, полиневрити, дископатии. Действието на цинка при проблеми с нервната система от възпалителен характер е ползотворно, благодарение и на силно противовъзпалителната му функция. А също – металът подобрява предаването на нервните импулси и регенерацията на клетките.