Всичко за цинкаТиреоидна функция

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Tireoidna-jleza.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Една от най-важните жлези в тялото на човека е щитовидната жлеза. Тя играе роля в поддържането и регулирането на жизнено-важни процеси. Затова доброто й здраве и правилната тиреоидна функция, свързана със синтеза на определени хормони, влияе върху цялостното общо състояние и здраве на човека.

Щитовидна жлеза и тиреоидна функция

Щитовидната жлеза е орган с вътрешна секреция и се намира се в предната част на гушата. Той има формата на пеперуда и се състои от два дяла – ляв и десен. От щитовидната жлеза се отделят три хормона – Т3, Т4 и калцитонин. От нивата на Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тетрайодтиронин, тироксин) зависят редица процеси в организма. Те влияят на синтеза на протеини, въглехидратната обмяна, липидната обмяна, въздействат върху сърдечно-съдовата система, нервната система, храносмилателната система, опорно-двигателния апарат. Тези два хормона са с огромна значимост за развитието на нервната система и за нейното функциониране. А също играят ключова роля при топлообмена, в процеса на растеж на индивида и за фертилността (способността за зачеване).

Хормонът калцитонин се свързва с метаболизма на калция и на фосфора. Нивата му се изследват и за установяване наличието на туморна маса в щитовидната жлеза. Той е слабо проучен и значението му тепърва предстои да бъде изследвано.

Функционирането на щитовидната жлеза и секретирането на Т3 и Т4 хормоните са зависими от друг хормон – TSH (Тироид-стимулиращ хормон). Той се синтезира от хипофизата (още една жлеза с вътрешна секреция, но разположена в главния мозък). При нарушения в синтеза на TSH тиреоидната функция на щитовидната жлеза се повлиява в две посоки – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. При първото обикновено има повишено ниво на TSH и понижена функция на щитовидната жлеза с ниска секреция на Т3 и Т4. При хипертиреоидизъм е налице понижено TSH и повишена функция на щитовидната жлеза (съответно повишено производство на хормоните Т3 и Т4).

Интересно е, че хипофизната жлеза и стойностите на тироид-стимулиращия хормон се влияят на принципа на отрицателната обратна връзка от самите Т3 и Т4 хормони. На практика връзката между хормоните на хипофизата и на щитовидната жлеза е двупосочна.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Tireoidna-jleza2.jpg

Симптоми при заболявания на щитовидната жлеза

При хипо- или хипертиреоидизъм, както и при други проблеми с щитовидната жлеза се изявяват някои основни симптома, които сочат, че е нужно изследвания. Тези прояви са свързани най-често със сърдечния ритъм, нервната система, обмяната на веществата, храносмилателната функция и енергийния баланс. Така при повишена функция (хиперфункция) на щитовидната жлеза се регистрира сърцебиене, треперене, разстройство, чувство на глад поради енергиен недостиг, свръхвъзбуимост на нервната система, непоносимост към топлина, тревожност, безсъние. Налице е отслабване на тегло, косопад, проблеми с паметта и концентрацията. При понижена функция (хипо) се наблюдава качване на килограми, проблеми с мисловните функции, забавен сърдечен ритъм, сънливост, липса на енергия, запек и намалена перисталтика (подвижност) на червата, депресия.

Заболяванията на щитовидната жлеза, свързани с тиреоидната функция, се отразяват в дългосрочен план силно негативно на организма. В някои крайни случаи на хормонален дисбаланс може да си стигне до състояния, несъвместими с човешкия живот.

Причини за проблеми с тиреоидната функция и лечение

Точните първопричини за възникването на хормоналния дисбаланс на щитовидните хормони и хормона на хипофизната жлеза не са достатъчно ясни. Според теориите тя се влияе силно от евентуално подлагане на радиационно облъчване, от хроничния стрес, храненето, околната среда и начина на живот. За отключващи патологията фактори се смятат също някои вирусни и бактериални заболявания, завишени или понижени нива на йод, работата на имунната система, патологични промени в органите – например аденом на хипофизата. Каква е връзката на елемента йод с функцията на щитовидната жлеза? Той е необходим за поддържането на нормална тиреоидна функция и синтез на Т3 и Т4. Проблем за щитовидната жлеза са както ниските, така и високите стойности на йода, като по тази причина трябва да се следи за нормални нива на елемента.

Тиреоидната функция също страда при проблеми с имунната система. Например при автоимунното заболяване тиреоид на Хашимото, при което често се наблюдава хипофункция на щитовидната жлеза. Тук, а и при други проблеми на щитовидната жлеза, имунната система реагира нетипично, като атакува собствените си щитовидни клетки и ги унищожава.

Ролята на цинка за щитовидната жлеза

Както се вижда, храненето и балансът на вещества в организма играят основна роля за правилното фукциониране на щитовидната жлеза. Един от елементите в човешкото тяло, което може да повлияе регулативно тиреоидната функция в тялото, е цинкът. Каква е връзката между щитовидната жлеза и цинка?

Редица изследвания доказват, че дефицитът на цинк води до влошена функция на щитовидната жлеза. Един от процесите, засегнат от този недостиг, е трансформацията на хормона Т4 в активния хормон Т3 и като цяло синтезирането на щитовидните хормони.  Например според изследване, проведено с хора с ниски нива на Т3 и нормални стойности на свободния Т4, приемането на допълнително цинк под формата на цинков сулфат в продължение на година нормализирало всички стойности на хормоните и върнало тиреоидната функция в норма. Освен това се подобрила и отрицателната обратна връзка с хипофизната жлеза, като била отчетена положителна промяна в комуникацията между щитовидната жлеза и хипоталамуса.

Учените уточняват, че при лечение с цинк металът започва да взаимодейства с други важни за здравето на щитовидната жлеза елементи като селен, йод, мед, след което настъпва и оздравителен процес на нарушените функции.

Не по-малко важна е ролята на цинка за щитовидната жлеза във връзка с регулацията на имунната система. Тя е особено значима за проблеми на щитовидната жлеза с автоимунен характер като болестта на Хашимото. Цинкът подпомага връщането в норма на имунитета, който реагира свръхреактивно срещу своите клетки и ги унищожава. Минералът също обучава белите кръвни клетки – основните елементи имунната система, да разпознават кои клетки са действително чужди за организма и кои не са. По този начин се противодейства на автоимунните процеси.

И още едно доказано от учените приложение на цинка при проблеми с щитовидната жлеза – микроелементът предотвратява образуването на възли на жлезата, които може да са причина за хирургична намеса в бъдеще при протичането на боледуването.

При лечение на щитовидната жлеза последните препоръки са за тестване нивата на всички елементи, свързани с нейното здраве. Едва тогава е добре да се назначи терапия за лечение на щитовидната жлеза и цинк за подпомагане на оздравяването на жлезата.