Всичко за цинкаУзряване на тестисите

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Testisi1.jpg
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Създаването на поколение не би било възможно без отговорната роля на тестисите. От правилното им функциониране и корелацията с останалите органи на мъжката полова система зависи пълноценният полов живот и плодовитостта на мъжа. Узряването на тестисите е процес, който се случва още в ранните юношески години, но оказва влияние на целия живот на мъжа.

Тестисите в мъжката полова система

В мъжката полова система тестисите са жлезите, в които се образуват сперматозоидите. Те са наричани още семенници и мъжки семенни жлези. Тестисите представляват две яйцевидни образувания, които са разположени в скротална торба под пениса. Интересна особеност е, че преди раждането те се намират в коремната кухина. След това преминават в кожената скротална торба, където на по-късен етап се случва узряването на тестисите и тяхното активно функциониране. Семенните жлези не случайно се намират извън тялото. Причината за това е, че производството на сперматозоиди може да се случи само при температура, по-ниска от температурата на тялото – 37 градуса. Най-добрата температура за узряването на сперматозоиди е 35 градуса – именно толкова, колкото се поддържа в тестисите в скроталната торба при нормални условия. Излагането на високи температури – топли душове, вани, топли стаи и работни условия, се отразява неблагоприятно на процеса на узряване на сперматозоидите.

В тестисите също се синтезира мъжкият хормон тестостерон и известно количество андростендион. Това става в т.нар. клетки на Лайдиг. Тестостеронът е много важен за мъжката репродуктивна система, за регулацията на редица функции в организма на мъжа, за фертилността и за половата активност.

Освен тестисите останалите компоненти на мъжката репродуктивна система са надсеменниците, семеотводните канали, простатната жлеза, семенно мехурче, булбо-уретрални жлези и пенис.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Testisi2.jpg

Узряване на сперматозоидите и образуване на сперма

Производството на сперма (сперматогенеза) започва в юношеския период при момчетата – обикновено след 12-годишна възраст, след което продължава цял живот. Тогава се случва узряване на сперматозоидите за пръв път в живота на мъжа и отделянето им чрез еякуация (семеизпразване). От тук насетне мъжката репродуктивна система е способна да създаде поколение. Това е и основната роля на сперматозоидите – да бъдат внесени чрез полов акт в женската репродуктивна система с цел оплождане. При проблеми със зачеването е възможно да има влошено качество и недостатъчно количество сперматозоиди. Това говори за нарушена функция при узряването на сперматозоидите и при произвеждането на сперма.

Процесът на узряване на сперматозоидите и отделянето им чрез еакуация е сложен и зависи от редица фактори. Производството на сперматозоиди се случва в множеството семенни каналчета, разположена в тестисите. От там след узряването на сперматозоидите те преминават и стават активни в надсеменниците – също два на брой, над всеки тестис. От там се придвижват в семепроводните канали, където престояват до момент на полова възбуда и еякуация, чрез която се отделят през пикочния канал на пениса. Семепроводите тръгват от надсеменниците, преминават през простатната жлеза и стигат до началото на пикочопровода. През този процес на преминаване през мъжката репродуктивна система сперматозоидите се съединяват с известно количество течност, отделена от простатната жлеза, и със секрет, синтезиран от двете семенни мехурчета, разположени над простатата. Заедно те образуват спермата.

Проблеми при производството на сперматозоиди

Едни от основните проблеми при производството на сперматозоиди са свързани с тяхното количеството и качеството. Ако има проблеми с тези показатели, страда фертилността, половият живот и самочувствието на мъжа. Възможно е тестисите да не произвеждат достатъчно сперматозоиди, както и подвижността им да е занижена и да не успяват да достигнат до яйцеклетката. В някои случаи също сперматозоидите са увредени – т.нар. сперматозоиди с лоша морфология. Макар че има неизвестности около причините за това нарушение, смята се, че става дума за проблем при узряването на сперматозоидите. Процесът протича, като първоначално в семенните каналчета се образуват сперматоцити, които се трансформират в сперматиди след процес на делене. Едва след това се случва узряването на сперматозоидите, които добиват подвижността си при преминаването в надсеменниците.

Според специалистите всяко вредно влияние в процеса на узряване на сперматозоидите може да доведе до отклонения в нормата. Включително употребата на някои лекарства, алкохол и тютюнопушене, лъчетерапия, химиотерапия и др. Честа причина е и проблем с хормоните, които влияят на мъжката репродуктивна система. Например при нарушения в щитовидната жлеза, при ниски нива натестостерон, нарушен синтез на т.нар. фоликулостимулиращ хормон FSH и GnRH-хормона. Подобни отклонения могат за нарушат сериозно узряването на сперматозоидите и да бъдат пречка за успешно оплождане на жената.

Цинк и узряване на тестисите

Влиянието на храненето и набавянето на витамини и минерали също е от голямо значение за мъжката репродуктивна система. Много силна зависимост се наблюдава между цинка и узряването на тестисите. Той е ключов елемент за формирането на мъжката репродуктивна система още при вътреутробното развитие на детето, както и по време на половото съзряване в пубертета. Ролята му е да подпомага и стимулира растежа и деленето на клетките. Също заради това играе незаменима роля в узряването на тестисите и узряването на сперматозоидите. Цинкът стимулира производството на сперматозоиди, като ускорява клетъчното делене и броя на сперматоцитите. Той също играе има огромен принос за постигане на подвижността на узрелите сперматозоиди в процеса на произвеждане на сперма. В допълнение е незаменим в предпазването от увреждащи фактори в процеса на узряване на сперматозоидите. Така е, тъй като е силен антиоксидант и успешно противодейства на свободните радикали. Известно е, че те са отговорни за увреждането на клетките, включително на сперматоцитите.

Освен това при връзката цинк и узряване на тестисите трябва да обърнем внимание, че минералът влияе силно върху контрола на производството на тестостерон. При ниски стойности на цинк се наблюдава недостатъчно количество от мъжкия хормон, което е проблем за мъжката репродуктивна система и производството на сперматозоиди. Също микроелементът подпомага цялостно производството и баланса на хормони, затова спомага за връщането в норма на всички хормонални отклонения. Той подобрява половата активност, регулира дейността на простатата и като цяло поддържа здравето на мъжката репродуктивна система.

Кога и как да увеличим приема на цинк?

С цел подобряване здравето на мъжката репродуктивна система набавянето на достатъчно цинк за узряване на тестисите и производството на сперма е препоръчително по всяко време, но най-вече – в периода на израстване, при планиране на дете и по време на опитите за забременяване. При категорично доказан проблем с узряването на сперматозоидите допълнителният прием на цинк е задължителен. Най-силният и контролиран начин това да се случи е чрез хранителни добавки с цинк. Количеството и продължителността на прием трябва да бъдат определени от специалист.

За подобряване качеството и количеството на сперматозоидите при производството на сперма може да се въведат и някои корекции в диетата. Една от най-силните храни в случая да морските дарове. Доказано е, че те не само подпомагат производството на сперматозоиди, но и влияят цялостно на мъжката репродуктивна система. Най-мощни стимуланти са стридите, мидите, морските раци, скариди, октопод. Много полезни в случая са и морските риби сьомга и сардини. Червеното месо, черният дроб, яйцата и млечните продукти също дават голяма сила и здраве на мъжката репродуктивна система.