Всичко за цинкаПростатна жлеза

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Prostatna-jleza1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/blue_triangle_02-1.png
https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle-1.png

Един от символите на мъжкото полово здраве и на мъжествеността като цяло е простатата. Тя е важна част от половата система и орган със специални функции. Здравето на простатата зависи от редица фактори, като особено внимание трябва да се обърне още отрано на профилактиката на проблеми с простатата.

Простата – функции и особености

Простатната жлеза е с малки размери – приблизително колкото на кестен при възрастния индивид. Намира се под пикочния мехур, свързана е с началото на уретрата и през нея преминават семеотводните канали, предназначени за изхвърлянето на семенната течност по време на еякуация.

През различните етапи на мъжа простатната жлеза търпи промени. При децата размерът й е съвсем малък, като нараства неколкократно по време на пубертета под въздействието на повишените нива на хормона тестостерон. Това е и периодът, в който жлезата става активна. В млада и средна възраст простатата запазва размерите си или продължава да расте. След 45-годишна възраст нарастването е много по-осезаемо, неблагоприятно и увеличената простата може да създаде редица проблеми.

Какви са функциите на простатната жлеза? Основната й функция е да отделя бистра алкална течност, която улеснява придвижването на сперматозоидите и ги защитава. Алкалният състав на секрета от простатата неутрализира киселинната среда във влагалището, като така увеличава шансовете на сперматозоидите да пристигнат здрави и да се случи оплождане на яйцеклетката. Синтезираният от простатната жлеза секрет е голяма част от състава на спермата. Секретът от простатата се отделя по време на еякуация чрез въздействието на мускулната тъкан и се влива в пикочния канал на пениса, където се съединява с изхвърляната от семеотводните канали семенна течност.

https://zinkorot.bg/wp-content/uploads/2021/10/Fertilitet-pri-jenite.jpg

Проблеми с простатата

Този най-мъжки орган често страда от редица проблем, като патологиите са много по-чести с напредването на възрастта. Ето кои са най-честите проблеми с простатата:

  • Затруднено уриниране. То е резултат от нарастването на размера на простатната жлеза, което се случва при мъжете в напреднала възраст. Увеличената простата притиска пикочния мехур и пикочния канал, като причинява чести позиви за уриниране. Мъжете с такъв проблем с простатата имат усещането за неизпразнен докрай пикочен мехур и неприятни усещания като парене по време на уриниране и внезапно желание за уриниране. Сред симптомите са слаба струя, по-трудно отделяне на урина, често нощно уриниране.
  • Доброкачествена простатна хиперплазия. Прекалено увеличената простата се разглежда като патология с това наименование. Реално доброкачествената хиперплазия може да предизвика всички неприятни усещания и симптоми, свързани със затрудненото уриниране.
  • Рак на простатата. Това е един от най-често разпространеният рак при мъжете. Засяга предимно мъже над 50 години. Развитието му е бавно и в началото може да няма никакви симптоми. В множество случаи завършва фатално. Развитието му много често се свързва с вредно въздействие от страна на мъжките хормони.
  • Простатити. Възпаления на простатата от различен характер.

При повечето проблеми с простатата в лека форма се назначава медикаментозно лечение, което до голяма степен е ефективно. В по-тежките случаи и при липса на алтернатива се пристъпва към хирургично отстраняване на жлезата.

Изследването на простатата се случва чрез няколко медицински процедури – преглед с ехографски апарат, ректално туширане и кръвни изследвания. Добре е те да се провеждат по-често с профилактична цел след навършване на 50 години.

Простатна жлеза и цинк

Според специалистите избягването на голяма част от проблемите с простатата е възможно при правилна и навреме приложена профилактика. Тук трябва да се спомене сериозната връзка на цинка и простатата, която все по-често се ползва с профилактична цел. Металът е от жизнено значение за развитието и здравето на простатната жлеза, както и за профилактиката на проблеми с простатата.

Нарастването на простатата по време на пубертета става именно под влиянието на цинка в тялото, чиято основна роля е да отговаря за процесите на растеж и деленето на клетките. В старша възраст обаче увеличената простата може да бъде предотвратена отново с помощта на същия метал. Как точно се случва това? Виновен за нарастването на простатната жлеза при възрастни мъже не е точно тестостеронът, а неговият метаболит – дихидротестостерона. Установено е, че той се натрупва в простатата и това води до прогресивен растеж на органа. Цинкът обаче може да ограничи или дори спре вредното влияние на дихидротестостерона върху простатата. Той също е способен напълно да блокира превръщането на мъжкия хормон във вредния за организма метаболит. Това е начинът да се направи профилактика на патологията увеличена простата още преди да се е стигнало до по-сериозни състояния. Изследване за цинка и простатата от 2011 г., публикувано в списание Indian Journal Of Urology, доказва тази теория – според него мъже с ниски нива на цинк в кръвта са по-застрашени от развитието на доброкачествената простатна хиперплезия.

Според други изследвания дефицитът на цинк в мъжкия организъм е един от провокаторите на рака на простатата. Внасянето на големи количества цинк, от друга страна, може да спре развитието на болестта и изобщо – да предотврати проявата й, ако е приложено навреме. Резултати от проучване също от 2011 г. показват, че злокачествената тъкан на простатата съдържа много по-малко цинк от този, който се открива в здравата тъкан на жлезата.

Цинка и простатата – още за ролята на минерала

Простатата всъщност съдържа големи концентрации на цинк, в сравнение с други органи в тялото. Това доказва силната зависимост между простатната жлеза и цинка за функцията и здравето на този мъжкия орган.

Ето и още едно действие важно на микроелемента в профилактиката на проблеми с простатата – металът е силен антиоксидант и се бори успешно с оксидативния стрес. Той е един от виновниците за уврежданията на клетките. Благодарение на това свойство цинкът защитава клетките на простатата и съхранява доброто качество на синтезирания от нея секрет. Смята се също, че именно отделяния в спермата чрез течността от простатата микроелемент играе важна роля в поддържането на сперматозоидите в пътя им към яйцеклетката.

Увеличен прием на цинк се предписва и при простатит. Ролята на минерала да стимулира действието на имунната система чрез активирането и контрола над белите кръвни телца подпомага оздравителния процес при възпаления на простатата.

Във всички случаи на необходимост от увеличен прием на цинк при проблеми с простатата или при профилактика на простатната жлеза е необходима консултация със специалист. В повечето случаи промяна в хранителния режим не е достатъчен и се налага внасяне на минерала в организма чрез хранителна добавка.