цинкКаква е ползата от цинк таблетките?

Лесни за приложение и с бърз ефект – така може да опишем накратко цинк таблетките. Но да видим какви са ползите от тях. Защо да ги пием и защо точно таблетки с цинк?

Защо да избера цинк таблетки?

Знаем, че обикновено набавяме цинк за нуждите на организма ни чрез храната. При определени обстоятелства обаче това не е достатъчно. Например при слаб имунитет, при боледуване, при диети, при хранене с некачествена храна, по време на бременност и при редица други обстоятелства. Тогава най-добрият начин да си набавим допълнително от минерала е чрез прием на цинк таблетки.

Какви са предимствата на цинк таблетките?

 • Цинк таблетките съдържат високо количество от микроелемента. Това означава, че можем много по-бързо да получим допълнително цинк, при това във висока концентрация, отколкото ако се надяваме само на постъпленията чрез храненето.  
 • Всекидневният прием на цинк таблетки осигурява редовно и сигурно набавяне на метала, без да е нужно да се съобразяваме с това, което ядем.
Цинк таблетки 5
Защо цинк таблетки са подходящи?
 • Приемането на микроелемента под формата на таблетки с цинк е лесно и не изисква усилия. Достатъчно е просто да отделим няколко секунди, за да изпием таблетката. Не е необходимо да приготвяме специална храна, да следим за менюто всеки ден, да правим специални напитки с цинк или да варим някаква полезна отвара. Цинк таблетките пестят време и енергия.
 • Чрез цинк таблетките може да следим какво точно количество от микроелемента приемаме. Можем да увеличаваме или намаляваме дозата си според нуждата. И винаги сме наясно колко точно цинк сме получили за деня. Можем също да разделим таблетката на две, което дава още по-големи възможности за изчисляване на подходящата за нас доза.
 • Таблетките с цинк се предлагат в различни варианти – с различно количество на микроелемента, в съчетание с други елементи, като чист цинк без добавки, под формата на големи или малки таблетки – за удобен прием и според индивидуалните предпочитания.
 • Цинк таблетките обикновено имат достатъчно голям срок на годност – те няма да се развалят за няколко дни, както би се случило с приготвената храна например. Затова може да ги съхранявате без затруднения, да прекратите за известен период приема, а след това  – отново да започнете да ги вземате. Това позволява голяма свобода и динамика при приема на цинк таблетки.
 • Може да носите цинк таблетките по всяко време със себе си и да ги вземате, където и да се намирате. Не сте ограничени от място и пространство.

За какво са полезни цинк таблетките?

Цинк таблетки 2
Цинк таблетки при различни състояния

Таблетките с цинк са полезни при всички случаи, когато има недостиг на цинк или нужда от допълнителен прием на минерала. Например:

 • При първи симптоми на вирус, настинка, инфекция, възпаление за допълнителна подкрепа на имунитета и като противовирусно средство.
 • Когато имунната система е хронично изтощена – след чести боледувания или поради други причини (вируса на ХИВ, химиотерапия, прием на антибиотици или кортикостероиди и др.)
 • По време на бременност – поради повишените нужди на майката и бебето предразполагат за прием на цинк таблетки.
 • В периоди на усилен растеж – в детска и юношеска възраст.
 • При алергии и автоимунни заболявания – за нормализиране на имунната реакция.
 • При ограничение в храненето – диети, специален режим на хранене, бедна на цинк храна.
 • За повишаване на плодовитостта при мъжа и жената – особено при безплодие, при влошено качество и количество на сперматозоидите, както и при застрашена от спонтанен аборт бременност се препоръчва прием на цинк таблетки.
 • При хора с диабет, инсулинова резистентност и метаболитен синдром – таблетките с цинк помагат за контрола на кръвната захар и повишават чувствителността на клетките към хормона инсулин.
 • При дегенеративни заболявания – цинк таблетките са силни антиоксиданти и ограничават дегенеративните процеси в организма.
 • За подобряване на зрението – особено при влошено зрение по здрач и в тъмното.
 • При кожни проблеми, обриви, акне, разранявания, трудно зарастващи рани, при поява на стрии (или срещу стрии профилактично при бременност) е добре да включите цинк таблетки в режима си.
 • Ако имате косопад, изтощена, късаща се коса, както и при слаб растеж на косата.
 • При меки, цепещи се и чупещи се нокти.
 • В периоди на силен стрес, при емоционална нестабилност, при депресия и тревожност е препоръчителен приема на цинк таблетки.

Кой има нужда от таблетки с цинк?

Добре е периодично всички да приемаме допълнително цинк таблетки в различни периоди от живота ни. Това са моментите, когато организмът ни се нуждае от повече цинк – в детска възраст, при съзряването, по време на бременност (за жените), в периодите на по-чести вирусни заболявания, при спазване на диети. Освен това е хубаво да приемате цинк таблетки с профилактична цел, ако:

 • Имате фамилна обремененост от диабет.
 • Страдате от дегенеративно заболяване или в семейството ви има болни от такива болести (отново фамилна обремененост).
 • Сте изложени на повишен оксидативен стрес – замърсена околна среда, среда на работа, тютюнопушене, употреба алкохол, хроничен стрес и т.н.
 • Страдате от влошено усвояване на цинк – поради генетично заболяване, проблеми с храносмилането, алкохолизъм и др.
 • Имате болен от раково заболяване във фамилията – цинкът помага на имунната система да разпознава навреме раковите клетки и да ги унищожава.

Всички, които са изложени на контакти с много хора – ученици, учители, работещи в публични пространства хора, медицинските служители – също имат по-голяма нужда да пият цинк таблетки. Те се намират в по-голям риск от разболяване, а минералът играе основна роля в профилактиката на боледуването от вируси и инфекции.

Старите хора са друга група, на която се препоръчва по-чест прием на цинк таблетки. При тях имунитетът е по-слаб, а рискът от дегенеративни заболявания е по-голям.

Как да направя своя избор на цинк таблетки?

Цинк таблетки 3
Цинк таблетки различни видове

Добре е да изследвате нивата на цинк при вас, преди да направите избор на таблетки с цинк. Така ще се ориентирате от какво допълнително количество на минерала се нуждаете. След това силно препоръчваме да се консултирате с лекар или поне с фармацевт. Важно е да се определят индивидуалните ви потребности и да се изчисли дозата.

Специалистът ще отчете също и дали имате нужда да комбинирате цинк таблетките с други препарати – в зависимост от проблема ви и здравословното ви състояние. Той ще ви препоръча за какъв период да пиете цинк таблетките и ще ви даде допълнителни съвети, ако е необходимо. Например – с какви други хапчета да не съчетавате цинк таблетките.

Цинк таблетки и хранене

Приемът на таблетки с цинк не означава да спрете консумацията на храни с цинк. Напротив – колкото повече цинк приемате на таблетки и по време на хранене, толкова по-бързо ще набавите нужните ви количества от минерала. Има обаче някои подробности относно съчетаването на цинк таблетките с определени храни. Ето ги и тях:

 • Добре е да приемате цинк таблетките на гладно, за да ги усвоите максимално и да получите най-големи ползи от тях. Ако все пак чувствате дразнене на стомаха, гадене и дискомфорт, пийте таблетките с цинк по време на хранене или след това.
 • Не комбинирайте приема на цинк таблетки с храна, която съдържа фитати. Тези съединения се откриват в редица растителни продукти и те пречат на усвояването на минерала.
 • Избягвайте кафе и чай в периода, през който пиете таблетки с цинк. Напитките пречат на абсорбирането на микроелемента, но и ускоряват неговото извеждане от организма, тъй като имат диуретичен ефект.

Може да комбинирате цинк таблетките с храни с високо съдържание на протеини. Така усвояването ще е по-добро, а също ще имате подобрение при стомашни раздразнения.