имунна системаКога, как и защо да взимаме имуностимуланти?

Имуностимулант или имуностимуатор? И двата термина се използват за название на средства за стимулиране на имунната система в периоди на нужда. Имуностимулантите не се взимат безразборно – има основни правила за приема им и е важно те да се следват, за да има реална полза за имунитета.

Ако не знаете какво е имуностимулант…

Сега ще поясним. Това са синтетични или на природна основа препарати, които подкрепят имунитета в противодействието му на болести, вируси, замърсявания от околната среда, токсини, емоционален стрес. Имуностимулантите са създадени специално да засилват нашите съпротивителни сили, когато са отслабнали поради една или друга причина.

Един имуностимулант може да се състои от няколко компонента – да комбинира различни съставки, полезни вещества, витамини, цинк и други минерали. Но има и имуностимуланти, които съдържат главно една единствена компонента.

Имуностимулантите се продават в аптечната мрежа, макар че някои средства на природна основа може да се намерят в дрогериите или в магазините за здравословни продукти.

Защо да взимам имуностимулант?

Имуностимулант 2
Имуностимулант видове

Добре е, че си задавате този въпрос. Не всеки има нужда от имуностимуланти, но в определени периоди те са препоръчителни за почти всички хора. Например – при пандемия или епидемия, както се случи при разразилата се пандемична обстановка заради Covid-19, а също и при ежегодната грипна вълна през зимния период. Също имуностимулантите са задължителни или силно препоръчителни за всички в борбата с някои заболявания като паротит, морбили, коклюш, туберкулоза, тетанус и др. Тук ролята на имуностимулантите е не просто да засилят имунитета, но и да го стимулират в създаването на антитела срещу тези болести, което предпазва от разболяване. Този тип имуностимуланти се наричат „специфични“ и обикновено са включени в схемите за профилактика, с които личните лекари ни запознават.

Много по-разпространени и широкодостъпни са неспецифичните имуностимуланти, които осигуряват по-обща защита на организма, като засилват способностите на организма ни за унищожаване на вируси, бактерии и гъбички и ускоряват процеса на оздравяване. Такива имуностимуланти трябва да взимат всички деца и възрастни хора, които:

– твърде често боледуват,

– карат тежко и продължително различните инфекции,

– страдат от хронични заболявания,

– срещат се с много хора,

– изложени са на риск от заразяване с различни заболявания,

–  изложени са на физически и психически стрес,

– чувстват се слаби, изтощени и с „разклатено“ здраве,

боледуват в момента от вирус или бактериална инфекция.

При боледуващите в момента – чрез подходящ имуностимулант организмът ще получи подкрепа да преодолее бързо и без негативни последици заразата. В другите случаи имуностимулантите осигуряват профилактично защита, поддържат здравето, засилват като цяло съпротивителните сили и предпазват клетките от увреждане при стрес и живот във вредна среда.

Как да избера имуностимулант?

Имуностимулант 3
Имуностимулант при различни нужди

Най-хубаво е изборът на имуностимулант да е съобразен със съветите на специалист. Вашият личен лекар вероятно познава нуждите ви най-добре. Ако обаче това не е така, потърсете друго мнение. Може да се консултирате също с фармацевт.

Ако все пак не сте сигурни какво да направите, следвайте следните съвети:

  • Съобразете избора на имуностимулант с вашите индивидуални особености – непоносимост към определени синтетични или природни съставки, наличие на алергии,  чувствителен стомах, наличие на автоимунно заболяване. Последното е особено важна особеност, ако сте решили да пиете имуностимуланти. Те трябва да се приемат със силно повишено внимание от хора с автоимунни заболявания, защото може да влошат автоимунния процес. Тук консултацията с лекар е задължителна.
  • Вземете предвид състоянието ви в настоящия момент. Важно е дали в момента се чувствате с отслабнал организъм, дали вече сте повалени от някакво вирусно заболяване, дали имате нужда от бърза подкрепа на имунитета, дали точно тези дни сте в контакти с твърде много хора, за които смятате, че може да ви заразят и т.н.
  • Помислете дали искате да се предпазите от конкретно заболяване или искате обща подкрепа на имунитета.
  • Отговорете си на въпроса дали искате бързо действащ имуностимулант или може да отделите повече време за прием, преди да получите първите резултати.
  • Обмислете дали имате нужда и от други полезни вещества. Ако това е така, насочете се към имуностимулант с допълнителни добавки.
  • Имайте предвид, че имуностимулантите за деца и възрастни са различни – ако не избирате имуностимулант за вас, а за вашето дете например, съобразете препарата с неговата възраст и нужди.

Как точно се приемат имуностимулантите?

За да получите очакваните резултати от избрания от вас имуностимулант, трябва да го приемате точно така, както е по предписание или указание. Информирайте се предварително за това, защото начинът на прием винаги има значение. Възможно е да трябва да пием средството на празен стомах, по време на хранене или след хранене. Когато е преди или след хранене, също се спазва определен времеви интервал, за да се усвои пълноценно имуностимулантът.

Също в някои случаи имуностимулантите не трябва да се приемат едновременно с други препарати, защото може да си противодействат един на друг. Ако е така, има риск това да доведе до отслабване или усилване на действието.

В зависимост от вашия избор на имуностимулант, е възможно да имате следните варианти на прием:

  • Еднократна доза.
  • Всекидневен прием за определен период – еднократно или неколкократно за деня.
  • Прием по схема.
Имуностимулант 4
Имуностимуланти

Във всички случаи е важно да следвате условията на приемане на имуностимуланта. Ако трябва да се съобразите с определена схема, спазвайте я стриктно. Иначе няма да получите нужния ефект. Имуностимулантите, които се въвеждат в организма по схема, може да се прилагат еднократно или няколко пъти през определен период от време. Така се създава най-правилна и ефективна подкрепа на имунитета.

Различните имуностимуланти може да изглеждат различно, да са в течно или твърдо (също прахообразно) състояние, да имат специфичен вкус. Имуностимулантите може да се въвеждат в тялото чрез поглъщане на таблетки, капсули, сироп, сок, капки, впръскване под формата на спрей, тинктура, извлек и т.н. Някои специфични имуностимуланти (каквито са ваксините например) се поставят и инжекционно.

Кога трябва да започна приема на имуностимулант?

Имайте предвид, че най-подходящият начин за приемане на имуностимулант е превантивно прилагане – още преди да се е наложило да се сблъскате с конкретно заболяване или като обща профилактика за организма. Например – ако искате да повишите имунитета си за зимния сезон и да се предпазите от грип, започнете вашия имуностимулант един, два или три месеца преди грипния период. Така ще посрещнете заразата с вече подсилена имунна система и организъм, готов да се справи леко с всеки вирус или инфекция.

Друг подходящ момент за започване на имуностимулант е в началото на вирус или бактериална инфекция. Колкото по-рано вземете подходящото за случая средство, толкова по-бързо ще „прогоните“ болестта. И ще се предпазите от усложнения.

Не забравяйте, че някои имуностимуланти имат нужда от по-дълъг период от време, за да започнат да действат. Това се отнася особено до имуностимулантите на билкова основа, както и до синтетичните препарати със специфично действие (ваксините например).

Колко често е добре да се приема имуностимулант?

Имуностимулант 5
Прием на имуностимуланти

Това е изключително индивидуално. При някои хора имунитетът бързо се стабилизира и те имат нужда да взимат по-рядко имуностимуланти. При други – напротив, имунната система като цяло е слаба и те имат необходимост да ползват имуностимуланти по-често. Наблюдавайте организма си, следете как реагира, колко добре се справя с инфекциите и увреждащите фактори на околната среда. От това зависи какъв вид и колко често да приемате имуностимулант.

И още нещо – някои имуностимуланти могат да се въвеждат в организма през по-дълъг период от време. Не скъсявайте този времеви отрязък, за да не получите негативни ефекти от употребата на препарата. По-добре в случай на нужда да изберете алтернативен имуностимулант, който да замести предпочитания от вас, докато отново стане възможно да го приемате. Редуването на имуностимуланти понякога дори се препоръчва. Така имунната ни система получава различна по вид и сила подкрепа, благодарение на различния състав и вещества в имуностимулантите.