цинкКога се налага допълнителен прием на цинк?

Тялото ни не е способно само да синтезира цинк. Ценният минерал постъпва в организма ни отвън – предимно чрез храната. В някои случаи няма как нужното количество да се набави чрез хранене. Тогава рискът от цинков дефицит е много голям и не бива да се допуска, защото редица процеси и системи в тялото ни зависят от оптималните нива на микроелемента. Допълнителният прием на цинк е най-доброто решение. Нека видим кога се налага прием на цинк и защо.

Защо не трябва да оставаме без прием на цинк?

Приемът на цинк чрез храната или чрез препарат с цинк е задължителен за здравето на редица органи и системи. Микроелементът е важен за имунната система, за процесите на израстване, съзряване и формиране на половите белези, за работата на нервната система, за метаболизма. Цинкът има много голямо значение за състоянието на кожата, косата и ноктите – ако имаме недостатъчен прием на цинк, косата изтънява и се появява косопад, ноктите стават тънки и чупливи, а по кожата може да се появят разранявания, обриви, стрии и други увреждания. Обонянието също отслабва, когато приемът на цинк чрез храната не е достатъчен. Цинковият дефицит дори може да провокира някои заболявания или да ги влоши. За съжаление недостатъчният прием на цинк чрез хранене е все по-често срещано състояние поради редица причини. Тогава задължително се налага допълнителен прием на цинк за определен период от време.

Кога допълнителният прием на цинк е наложителен?

В някои периоди от живота или при определени състояния се налага допълнителен прием на цинк. Може да помислите за това, ако попадате в изброените групи от хора.

От допълнителен прием на цинк се нуждаят:
Прием на цинк 2
Прием на цинк чрез различни методи
 • Децата и юношите. В периодите на бърз растеж тялото има повишена необходимост от цинк. Той се използва от организма за достигането на нормален ръст и тегло, за натрупването на мускулна маса, за изграждането на костите и за половото съзряване. Допълнителният прием на цинк е важен за подкрепа на всички тези бурно протичащи процеси.
 • Бременните и кърмещите майки. Те имат повишени нужди от цинк, затова при тях се налага допълнителен прием. Както при бременността, така и при кърменето майката осигурява цинк и за нея, и за детето. При бременност допълнителният прием на цинк е нужен, за да се осигури правилния растеж на всички органи, тъкани, системи при плода. Ако има дефицит на минерала, бебето може да се роди с нисък ръст и тегло. Освен това допълнителният прием на цинк намалява риска от спонтанен аборт.
 • Хората, които живеят и работят при повишени нива на стрес. При хроничен стрес цинкът се изчерпва по-бързо и това е една от причините за необходимост от допълнителен прием на цинк. Другата основна причина – повишеният прием на цинк увеличава способностите на организма да се справя със стреса.  
 • Изложени на токсично въздействие хора. Всички видове интоксикация – с химически вещества, тежки метали, лекарствена интоксикация, при излагане на радиация и т.н. Също при живот в замърсена околна среда. Цинкът се бори със свободните радикали и им противодейства. Така пази нашите клетки от увреждане и забавя процесите на стареене.
 • Често боледуващи хора и всички, които имат понижен имунитет. Прием на цинк в по-големи количества е нужен за стабилизиране на имунитета. Някои хора по принцип имат по-крехка имунна система, а други може да имат отслабен имунитет за определен период от време. Приемът на цинк стабилизира имунитета и подобрява реакциите му спрямо патогени, вируси, бактерии, заплахи за организма.
 • Двойки, които правят опити за зачеване на бебе, особено ако има проблеми със забременяването. Допълнителният прием на цинк подобрява способностите за оплождане на яйцеклетката и увеличава количеството и качеството на сперматозоидите при мъжа. Също е средство за борба с половата немощ.
 • Здрави хора за профилактика по време на грипни епидемии или увеличен брой на респираторните заболявания. Прием на цинк в съчетание с витамини е най-добрата профилактика в такива периоди. Също така е добре приемът на цинк да започне още преди началото на грипния период, но може да се стартира и по всяко време от годината. Допълнителният прием на цинк активира имунната защита, предпазва от заразяване, помага да се справим по-бързо с вируси и бактерии и ни пази от евентуални усложнения.
 • Боледуващи от вирус, бактериална инфекция или гъбична инфекция хора. Ако вече сте болни, започнете възможно най-скоро повишен прием на цинк. Най-добре при първите симптоми, но може и след това. Ще оздравеете по-бързо и ще се предпазите от вторични инфекции.
 • Хора на вегетариански режим, вегани и придържащи се към суровоядство хора. Ако попадате в тази група, не отлагайте допълнителния прием на цинк. Най-лесно усвоимият цинк се съдържа в животински продукти. Затова трудно ще си набавите нужните нива, ако спазвате тези режими на хранене.
 • При хора на парентерално хранене – хранене извън храносмилателната система – венозно хранене.

Заболявания, при които има нужда от допълнителен прием на цинк

Прием на цинк 3
Прием на цинк при различни заболявания

Освен в горните случаи, допълнителен прием на цинк е силно препоръчителен, ако страдате от някое от изброените заболявания или болестни състояния:

 • Диабет тип 1 и тип 2. Допълнителният прием на цинк при двете форми на диабет е задължителен за лечение и профилактика на усложнения. Цинкът подобрява метаболизма на въглехидратите – от тук сваля и нивата на кръвната захар. Също помага да профилактика на диабетно стъпало, кожни инфекции и раздразнения (много често съпътстващи основната болест), поддържа здравето на очите, което е застрашено при диабетици.
 • Макулна дегенерация. Това е дегенеративна болест, увреждаща централното зрение. Приемът на цинк е най-добрият начин за забавяне развитието на заболяването, тъй като е силен оксидант и противодейства на оксидативния стрес.
 • Други дегенеративни заболявания. Пак заради ролята си не антиоксидант приемът на цинк при тези болести забавя дегенеративните процеси.
 • Алергии, астма. Цинкът не само стимулира имунната система, но и нормализира реакцията й. При алергии и астма има прекалено силно имунна реакция. Затова допълнителният прием на цинк намалява алергичните прояви, ограничава възпалението, има благотворен ефект при отоци на кожата и лигавиците.
 • Метаболитен синдром, инсулинова резистентност. И при двете състояния има проблеми с преработката на въглехидратите, постъпващи в тялото чрез храната. Установено е още, че клетките на тялото реагират слабо и неадекватно на хормона инсулин, който пренася енергията от храната. Затова настъпва повишаване на кръвната захар, натрупване на мазнини и редица метаболитни проблеми. Приемът на цинк повлиява положително метаболитния синдром и инсулиновата резистентност.
 • Акне. Прием на цинк се препоръчва както при характерното за юношеската възраст акне, така и за акне в по-късна възраст – предизвикано от хормонални проблеми. Цинкът регулира хормоналния баланс, лекува възпаленията, справя се с инфекцията, възстановява бързо здравето на кожата.
 • Тревожност, депресия. Допълнителен прием на цинк се препоръчва при тревожни състояния и депресивни мисли, но и при други нервно-емоционални проблеми. Той стабилизира работата на нервната система и влияе положително върху психичните функции.
 • Проблеми с щитовидната жлеза. Минералът подпомага работата на щитовидната жлеза и нормализира нивата на синтезираните хормони. Също повишен прием на цинк се препоръчва при автоимунното заболяване Хашимото.
 • Автоимунни заболявания. Не само при вече споменатото заболяване синдром на Хашимото, но и при други автоимунни заболявания (множествена склероза, псориазис, ревматоиден артрит, лупус и т.н) приемът на цинк има лечебно действие. Микроелементът помага на имунната система да разпознава правилно собствените клетки от чуждите и така ограничава автоимунните процеси.
 • Алкохолизъм. При алкохолици намалява усвояването на минерала от храната, затова се налага допълнителен прием на цинк.

Разстройства на храносмилателната система. При различните проблеми или хронични заболявания на храносмилателната система също е налице по-трудно и намалено усвояване на цинк. Тук трябва да споменем и наличието на генетични заболявания, свързани с усвояването на цинк.

Как да проверите лабораторно дали имате нужда от допълнителен прием на цинк?

Прием на цинк 4
Прием на цинк с помощта на капсули

Ако се съмнявате, че имате нужда от допълнително цинк или искате да проверите приемът на цинк при вас дали е достатъчен, може да си направите изследване на нивата на минерала. Личният лекар ще ви насочи към най-подходящия метод на тестване за вас. Съществуват достатъчно лаборатории, които провеждат изследвания за нивата на цинк. Резултатите трябва да се съобразят с референтните стойности конкретно за вашата възрастова група, за вашия пол, както и ако сте жена – дали сте бременна или кърмите. Имайте предвид, че не е достатъчно резултатите ви просто да с в норма. Ако са близо до долната граница, със сигурност имате нужда от допълнителен прием на цинк.

Колко време трябва да продължи приемът на цинк?

Това е строго индивидуално. При хората с проблемно усвояване на цинк приемът трябва да е по-продължителен. По време на вирусно заболяване или инфекция – нека приемът на цинк не спира до пълно оздравяване. Ако имате сериозен дефицит, ще се нуждаете от месец или два, за да получите конкретни резултати. В такива случаи приемът на цинк също е по-дълг. Най-добре е да се консултирате с лекуващия ви лекар или ако нямате такава възможност, периодично да провеждате изследвания за нивата на цинк при вас.