цинкКакво представляват добавките с цинк?

Знаете, че имате нужда от повече цинк, но се чудите как точно да си го набавите. Чули сте за добавки с цинк, но не сте наясно какво точно представляват и каква е разликата между различните продукти. Спокойно! Ще ви помогнем да се ориентирате относно добавките с цинк и да изберете най-добрия вариант за вас.

Добавки с цинк – какво е това?

Всеки продукт, който може да ни осигури допълнително цинк чрез прием през устата, може да се нарече „добавка с цинк“. Тези средства са допълнителна подкрепа за тялото ни – алтернативен източник на микроелемента, чрез който си осигуряваме гарантирано по-големи количества от минерала в случай на недостиг или при повишени нужди.

Видове добавки с цинк

Добавки с цинк 2
Добавки с цинк същност

Добавките с цинк може да бъдат под формата на таблетки, капсули, прахчета, разтворими таблетки, сиропи, други течни субстанции. Възможно е да се предлага цинк в чиста форма или в комбинация с други елементи. Различните добавки с цинк съдържат различно количество от минерала. Всяка добавка с цинк се предлага със свое упътване, в което е посочено какво точно съдържа, каква е препоръчителната доза и допълнителни указания за приема. В някои случаи се налага неколкократен дневен прием, а в други – еднократен, като допълнително има напътствия за продължителността на приемането.

                Добавки с цинк спрямо възрастта

За различните възрасти са разработени различни добавки с цинк. Например за деца под 6 години не са подходящи препарати за възрастни и обратното. В много случаи деца над 12 години могат да приемат добавките за възрастни хора. Подробностите за това задължително трябва да са включени в упътването към добавката с цинк.

                Какъв е видът на минерала в добавките с цинк?

Също има разлика между вида на цинка, който е включен в добавката с цинк – най-честите форми на минерала са цинк пиколинат, глюконат, аспартат, глицинат, цинков оротат и др. Всеки вид има различна усвояемост и се понася по конкретен начин от организма. Някои форми на минерала в добавките с цинк имат много повече предимства във всички отношения. Това, разбира се, се отразява и върху цената на продуктите. Каквато и форма на микроелемента да съдържа една добавка с цинк, има една основна и много важна характеристика – дали се определя само хранителна добавка или е със статут на лекарствено средство.

Хранителните добавки с цинк

Терминът „хранителна добавка“ се използва за всяко допълнително средство под различна форма, което осигурява добавянето на някакво вещество или съставка към нашето хранене – в случай на липса и/или невъзможност за попълване по естествен начин. Действието на хранителните добавки не винаги е лечебно, както е при лекарствата. Освен това качеството на самите хранителни добавки по закон не се регулира от никоя централна институция. Съдържанието и качеството им се контролира единствено от самата фирма-производител. Продажбата на хранителни добавки се наблюдава от Агенцията за безопасност на храните. Тя, обаче, следи само за изрядността на опаковките, а не за произхода, съставките и качеството на самата добавка.

Тъй като хранителните добавки не са лекарства, те могат да се продават във всички обекти, които продават храни и хранителни продукти. По тази причина може да откриете хранителни добавки с цинк в здравословните магазини и дрогериите, но да не ги намерите в някоя аптека например.

Ако изберете хранителна добавка с цинк, вместо лекарствена добавка с цинк, трябва да знаете, че:

 • Качеството може да е много добро, но може и да е много лошо – това зависи само от съвестта, целите и възможностите на фирмата-производител
 • Купувате продукт без контрол над съдържанието
 • Възможно е в добавката с цинк да се съдържат и други съставки, които не е сигурно доколко са полезни за вашето здраве

Добавки с цинк със статут на лекарствени средства

Добавки с цинк 3
Добавки с цинк като лекарства

Когато на добавката с цинк изрично е указано, че представлява лекарствено средство, то със сигурност този продукт е преминал контрол за качество, безопасност и ниво на ефективност от Агенцията по лекарствата за България. За останалата част от света, регулацията също е задължителна и се осъществява от съответните органи. Това означава, че получавате лек с високо качество, който със сигурност е доказал своята ефикасност и безопасност за човека.

Лекарствата (в частност лекарствените добавки с цинк) се продават само в аптеките. Тях няма да откриете в хранителен магазин или в магазин за здравословни храни. Добавките с цинк, които са регистрирани като лекарствени средства, в повечето случаи са без предписание. Това значи, че нямате нужда от рецепта (не трябва да са ви предписани от лекар), за да си ги купите. Лекарствените добавки с цинк може да се продават свободно в аптеките, но те пак са били предварително изследвани, тествани и проконтролирани от Агенцията по лекарствата. Затова качеството е високо и гарантирано.

Когато купувате добавка с цинк, регистрирана като лекарство, знайте, че:

 • Получавате доказано лечебно средство, а не добавка към храната
 • Качеството със сигурност е анализирано и под контрол
 • Съдържанието е ясно и предварително изследвано

За цените на добавките с цинк

Цените на добавките с цинк може много да варират – от много евтини до много скъпи. Стойността им зависи от:

Добавки с цинк 4
Добавки с цинк капсули
 • Формата на цинка в добавката. Някои варианти са по-трудно усвоими, създават повече проблеми за храносмилателната система, дори продължителен прием не води до необходимото натрупване и до желаните резултати. Такива обикновено са бюджетните добавки с цинк, които все пак са добър компромис за хора с ниски финансови възможности.
 • Количеството на микроелемента в добавката с цинк. Колкото повече е то, толкова по-малко пъти на ден ще се наложи да приемате добавката. А също – за толкова по-дълъг период от време ще ви стигне.
 • Дали в добавката с цинк има и други елементи. В някои комбинирани добавки с цинк има още магнезий, витамини и други компоненти. Този тип средства обикновено не са насочени конкретно към справяне с цинковия дефицит, а към обща подкрепа на организма или други специфични цели.
 • Регистрирана ли е добавката с цинк като лекарствено средство, или не е. Хранителните добавки с цинк може да достигнат много високи цени. Това се дължи на свободното формиране на цените при всички хранителни добавки. При тях както няма контрол върху качеството и съдържанието, така няма контрол и върху ценообразуването. За разлика от тях, лекарствените средства са с регулирани цени – Агенцията по лекарствата определя тавана на цените и осъществява контрол над продажбите.
 • Произхода на съставките в добавката с цинк и тяхната изходна себестойност.

Кой предписва добавките с цинк?

Не е задължително някой да ви е предписал добавка с цинк, но е препоръчително да се консултирате с лекар, фармацевт или поне с консултант по хранене. Това е важно за определянето на вашите индивидуални нужди от цинк. Логично е, ако имате по-голям дефицит, да се нуждаете от по-продължителен прием на по-големи дози. Също така може да страдате от специфични особености – разстроена храносмилателна система, желязо-дефицитна анемия, бъбречно заболяване, диабет и т.н. Това винаги трябва да се има предвид, когато се приема добавка с цинк – не само за постигане на желаните резултати, но и за предпазване от нежелани ефекти. Ако все пак няма как да се консултирате със специалист, може сами да си „назначите“ добавка с цинк. Придържайте се към идеята, че лекарствените добавки с цинк са по-сигурни като качество и състав. Също така следвайте строго упътването в опаковката, а ако няма такова, задължително изберете продукт с указание. Следвайте препоръчителната доза за вашата възраст и не превишавайте дневния прием. Също така спазвайте указания период, за който да вземате добавката с цинк, защото понякога – в редки случаи, има опасност от прекомерно натрупване на микроелемента, което може да има някои негативи върху организма.