цинкНедостиг на цинк – какво да правим?

Когато не ни достига цинк в организма, тялото ни изпраща редица сигнали. Добре е да ги разпознаваме, за да открием навреме недостига на цинк. Безспорно цинковият дефицит е проблем за множество органи и системи и трябва да се коригира възможно най-бързо. Има много неща, които можем да направим, за да попълним недостига на цинк. Но първо да видим по какво да разпознаем, че тялото ни страда от недостиг на цинк.

Недостиг на цинк – признаци

Как да разберем, че имаме недостиг на цинк в организма? Наблюдавайте се за наличието на симптоми, говорещи за цинков дефицит. Например – отслабена имунна система, чести боледувания, по-тежко прекарване на вирусните заболявания, по-чести инфекции и трудно оздравяване. Бавно зарастващите рани също са характерни при недостига на цинк. Можете да се замислите, че страдате от недостиг на цинк, ако към слабия имунитет се прибави и новопоявила се алергия или пък свръхреакция на имунната система към определени обстоятелства.

Едни от най-категоричните симптоми на недостига на цинк са изразеният косопад, кожни проблеми – акне, възпаления и т.н., както и чупещи се и меки нокти. Минералът има голямо значение за здравето на косата, кожата и ноктите – възможно е те да страдат именно защото имате липса на този микроелемент. Цинкът е отговорен за растежа и регенерацията на клетките. Затова ако забележите още, че косата и ноктите ви са спрели да растат, също трябва да мислите за недостиг на цинк.

Лошо състояние на кожата и косата
Влошено състояние на кожата и косата

Следете за забавен растеж, нисък ръст и тегло при подрастващите. Това отново говори за недостиг на цинк в организма. Изобщо в процеса на израстване не трябва да се допуска цинков дефицит, защото при недостиг на цинк в организма се наблюдават редица проблеми при съзряването и развитието.

Още един важен признак за недостиг на цинк – репродуктивни проблеми както при мъжа, така и при жената. Цинковият дефицит е честа причина за по-ниското качество на спермата при мъжа – малко количество сперматозоиди с ниска подвижност. При жената фертилността (способността за забременяване) също е много по-ниска, ако е налице недостиг на цинк. При недостатъчно цинк в организма страда и потентността, така че ако наблюдавате някой от тези симптоми, вероятно имате недостиг на цинк.

Какво да правим при недостиг на цинк?

Ако подозирате или е доказано, че имате недостиг на цинк, имате две основни цели за корекция на положението – да повишите количеството на цинк, постъпващ в организма, както и да подобрите неговото усвояване. Второто е главна задача за вас, при положение че това е причината за недостига на цинк във вашия случай. Например – трудно усвояване на цинк има при хора с храносмилателни проблеми –  хронични заболявания на стомаха и червата, а също при алкохолиците, които като цяло страдат от недостатъчно добро усвояване на хранителните вещества. Недостиг на цинк може да получите и поради неусвояване на постъпващия с храната минерал, ако приемате определени лекарства – препарати с желязо срещу анемия, някои антибиотични средства, отводняващи организма лекарства и др. Ако сте сред хората, които имат цинков дефицит поради трудно усвояване на елемента, лекувайте проблема, довел до недостиг на цинк. Ограничете алкохола или се подложете на специално лечение срещу зависимости, в случай че страдате от алкохолизъм. Ако не усвоявате минерала поради проблеми с храносмилането, установете какво точно е стомашно-чревното разстройство при вас и го лекувайте след консултация с гастроентеролог. Когато имате недостиг на цинк, колкото и голямо количество да внесете чрез хранене или чрез добавки, голяма част от него отново ще остане неусвоен. Затова първата крачка към справяне със състоянието на недостиг на цинк и премахване на проблема.

Полезна храна и добавки
Полезна храна и добавки

Какво да правите, ако нямате проблеми с усвояването на микроелемента, но страдате от недостиг на цинк? В такъв случай вероятно в храната ви няма достатъчно цинк и има нужда да направите някои корекции в менюто. Желателно е да добавите продукти с повишено съдържание на веществото, за да попълните недостига на цинк. Понякога обаче дори това не е достатъчно, защото храните, които стандартно трябва да съдържат достатъчно количество от минерала, всъщност са бедни на цинк. Например, в райони със сух климат храните с растителен произход съдържат по-ограничено количество от минерала. Тогава хранителните добавки и лекарства с цинк са силно препоръчителни за хората, страдащи от недостиг на цинк. Те ще се справят с цинковия дефицит и ще доведат до лечение на симптомите, породени от недостига на цинк. Приемът на хранителни добавки с минерала е най-доброто решение и в периодите от живота на човека, когато нуждите от цинк за организма са завишени. Например по време на растеж, в юношеския период, при бременност, при кърмене – както за майката, така и за кърмачето. В тези случаи се обърнете за съвет към специалист, който ще определи точните ви нужди и ще назначи правилните добавки за недостиг на цинк.

Лечение на недостига на цинк чрез хранене

Истината е, че в много от случаите менюто на хората с недостиг на цинк действително е ограничено и не съдържа богати на минерала хранителни продукти. Това важи с още по-голяма степен за вегетарианците, веганите и спазващите режим на суровоядство хора, които често може да страдат от недостиг на цинк. Те не консумират продукти с животински произход, което е проблем – именно тези храни съдържат най-голямо количество от лесноусвоим цинк. При хората, които категорично не желаят да включат животински продукти в менюто си решението е да увеличат приема на растителни храни с повишено съдържание на цинк – такива са голяма част от ядките като кашу, бразилски орех, бадеми, фъстъци, кедрови ядки, а също семената – сусам, тиквени и слънчогледови семки, чиа, пшеница, пшеничен зародиш и др. Бобовите храни също са едни от най-важните компоненти на менюто при този тип хора, защото освен че съдържат цинк, са източник на много други ценни хранителни вещества за режим на хранене без животински продукти. Допълнително е добре да се приема периодично и добавка с цинк, за да се стигне до успешно справяне с недостига на цинк при вегани, суровоядци и вегетарианци.

Здравословен режим на хранене
Здравословен режим на хранене

За хората без ограничения в консумацията на продукти с животински произход е важно да знаят кои меса и млечни продукти имат най-голямо съдържание на цинк. Червеното месо – телешко, свинско, агнешко, са едни от най-ценните месни продукти с високо съдържание на цинк. Не по-малко важни в менюто на хората, страдащи от недостиг на цинк, са морските продукти като раци, миди, стриди, както и някои риби – сьомга и сардини например. В млечните продукти също има високо съдържание на цинк, като най-ценни в случая са твърдите сирена – най-вече сирене тип Чедър и Ементал. Яйцата също съдържат цинк, макар и не в толкова големи количество.

Какаото е чудесен източник на цинк. Тъй като е с растителен произход, то може да влезе и във вегетарианските менюта и да помогне на хората, страдащи от недостиг на цинк. По тази причина черният шоколад е много добра добавка в храната ви, като колкото по-високо е съдържанието на какао в него, толкова по-добре.

Освен ядките, семената и бобовите храни, други растителни продукти с повече цинк са някои плодове и зеленчуци спанак, брюкселско зеле, тиква, царевица, авокадо, нар. Все пак съдържанието на минерала в тези храни не е достатъчно за справяне с недостига на цинк. Още повече, че усвояването на микроелемента от растителни продукти като цяло е по-трудно.

Какви добавки да избера при недостиг на цинк?

Вече стана ясно, че за някои хора с недостиг на цинк в организма, добавките с цинк са най-доброто решение. Изборът на хранителни добавки и лекарства с цинк зависи от вида на недостига на цинк при вас, вашите индивидуални нужди и симптомите, които са изразени в конкретния случай. Винаги може да си вземете чист цинк под формата на хранителна добавка или лекарство и често това е едно от най-добрите решения.

Хранителни добавки и лекарства с цинк
Хранителни добавки и лекарства с цинк

При силен косопад, кожни проблеми и чупещи се нокти, освен недостига на цинк, допълнително си вземете витамини А и Е, които подпомагат здравето на кожата, косата и ноктите. При усилен растеж в детско-юношеска възраст цинкът е добре да се комбинира с още редица вещества като калций, магнезий, селен, мултивитамини и други елементи. При всички положения оценката на специалист ще е важна и решаваща за избора на препарати конкретно във вашия случай. Така ще постигнете бързо и ефективно справяне с недостига на цинк и последиците от него за организма.