цинкКога се препоръчва прием на добавки и лекарства с цинк?

Добавките с цинк могат да подобрят редица състояния и буквално да върнат здравето ви в определени случаи. Понякога пък лекарствата с цинк са направо задължителни, ако искате да постигнете добри резултати в лечебния процес. Кога се препоръчват добавки с цинк и лекарства с цинк и има ли специални указания при избора им? Отговорът е положителен, като бързаме да споделим подробности и съвети за подбора на добавките с цинк и лекарствата с цинк.

Разликата между добавки и лекарства с цинк

Нека уточним тънката разлика между добавките и лекарствата с цинк. При добавките с цинк имаме само комбинация от полезни вещества, които се препоръчват за подпомагане на лечението или за профилактика. Те могат много да допринесат за оздравяването и поддържането на добро здраве, но обикновено не са основното лечебно средство за проблема. Добавките с цинк могат да се купуват без предписание, като приемът им не е задължителен. Лекарствата с цинк обаче са задължително средство, изписано от лекар-специалист и имат основно свойство да лекуват целенасочено проблема. Те могат да съдържат както естествени, така и синтетични вещества, към които е добавен и цинк с цел по-добър резултат.

Как да избера добавки или лекарства с цинк?

Лекарства с цинк 4
Избор на лекарства с цинк

Изборът на добавки с цинк и лекарства с цинк зависят от основния здравословен проблем, който ще третираме. Цинкът се комбинира с много и различни минерали, витамини, аминокиселини, растителни извлеци и лекарствени средства. Най-важно е да се подбере комбинация от най-подходящите за индивидуалния случай. При добавките с цинк има голямо изобилие и възможност за избор на хранителна добавка с множество компоненти. Предимство е, че добавките с цинк обикновено са предназначени за повлияването на няколко различни проблема – например за здрава коса, кожа и нокти.

За разлика от добавките с цинк, лекарствата с цинк съдържат основно лекарствено средство, действащо при конкретно заболяване или конкретен проблем. Например – инсулин с добавен цинк при хора с диабет за понижаване на кръвната захар. Друг пример за лекарства с цинк са противовъзпалителни препарати с цинк или противовирусни лекарства с цинк. Включването на цинк в състава на медикаментите е с цел да се подпомогне лечението с помощта на свойствата на минерала – да намалява кръвната захар, да действа ефективно срещу възпаления, да стабилизира имунитета, да регулира имунния отговор и т.н. И в двата случая – независимо дали ще избирате добавки с цинк или лекарства с цинк, трябва да сте наясно какъв здравословен проблем имате и какви средства ще го повлияят най-добре. Едва тогава може да насочите вниманието си към покупката на добавки с цинк или лекарства с цинк.

Болести, които се лекуват чрез добавки и лекарства с цинк

Лекарствата с цинк са разработени специално за болести, за които е ясно, че именно недостигът на цинк ги провокира и обратното – набавянето на цинк в организма подобрява състоянието. Вече споменатият диабет е едно от тези заболявания. При диабет тип 1 или тип 2 лекарствата с цинк са чудесен избор. Ако няма подходящо лекарство с цинк за вас, или контролирате заболяването само с диета и хранителни добавки, то именно добавките с минерала са идеален вариант. В случая изберете сред добавките с цинк, които съдържат още хром, селен, канела, витамини от В групата, куркума. Те действат профилактично срещу усложнения, съпътстващи диабета, и помагат за контрола на заболяването.

Добавки и лекарства с цинк при вирусни и грипни заболявания

Лекарства с цинк 3
Лекарства с цинк при различни болести

При грип, Covid-19 и други вирусни заболявания насочете вниманието си към противовирусните лекарства с цинк. Благодарение на свойството на цинка да подпомага имунната система за атака срещу застрашаващи организма агенти, ще се предпазите по-ефективно от вируса или ще оздравеете по-бързо. Ако се спрете просто на добавки с цинк, изберете го в комбинация с витамин С и селен.

Добавки и лекарства с цинк при нервни и психични разстройства

Редица нервни заболявания и психични разстройства се лекуват по-ефективно чрез лекарства с цинк. Ролята на минерала върху нервната система е доказана категорично, като особено е препоръчително да се приема при депресии, тревожни разстройства, при хроничен стрес и др. Също има някои нерводегенеративни заболявания, за които лечението става чрез комбиниране на лекарства с цинк, тъй като значението на минерала в профилактиката и забавянето на прогресията им е първостепенно. Такива са деменция, Паркинсон, Алцхаймер например. При друго очно дегенеративно заболяване – макулна дегенерация, е абсолютно задължително прием на лекарства с цинк, тъй като здравето на очите е в пряка зависимост от количеството на минерала в организма ни. 

Добавки и лекарства с цинк при алергии

Алергиите също се третират по-ефективно, ако се комбинират лекарствата с цинк. Това важи и за кожните раздразнения, разранявания, обриви, екземи и други, за които голяма част от препаратите за намазване са базирани на лекарства с цинк. Друго кожно заболяване – ветилигото, също има нужда от лекарства с цинк или добавки с цинк, тъй като освен че засяга кожата, то е и автоимунно. Известно е, че цинкът влияе положително и регулиращо върху неправилната реакция на имунната система, която е виновна за появата на автоимунните заболявания.

Ползи за здравето от добавките с цинк

Не е нужно да имате някое от изброените заболявания или пък друга болест, свързана с липсата на цинк, за да потърсите начин за приемане на микроелемента допълнително. Нито е необходимо минералът да се комбинира на всяка цена с лекарства с цинк. Приемът на хранителни добавки с цинк е много благотворен за здравето в редица случаи и разнообразието на комбинации е много голямо. Сред добавките с цинк повечето от тях биха донесли следните ползи:

Лекарства с цинк 5
Лекарства с цинк капсули
  • Повишаване на фертилитета – способността за забременяване при жената и повишаване качеството на спермата при мъжете.
  • За подобряване на зрението като цяло. Добавките с цинк за очите поддържат зрението добро по-дълго време, а също се препоръчват при размазано виждане и влошено виждане по здрач и в тъмното. Този тип добавки се борят със свободните радикали и оксидативния стрес, като по този начин противодействат на процесите на стареене, които влияят негативно на очите.
  • При проблемен метаболизъм. Ако подозирате или сте сигурни, че имате проблеми с метаболизма, потърсете специални добавки с цинк за този проблем. Те повлияват положително метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, което е ключов момент в поддържането на добро здраве.
  • При стомашни проблеми. От една страна, добавките с цинк подобряват състоянието на храносмилателната система като действат противовъзпалително. От друга страна, добавките с цинк при проблеми с храносмилателната система е препоръчително, тъй като хората с такъв проблем по-често страдат от лошо усвояване на цинка от храната.
  • При слаб имунитет. За всички състояния на понижен имунитет се препоръчват добавки с цинк, в които са включени други компоненти като витамини, растителни екстракти, прополис, други микроелементи и т.н.

По-красиви чрез прием на добавки с цинк

Лекарства с цинк 4
Лекарства с цинк различни видове

Красивата кожа и коса са в голяма зависимост от нивата на цинк. Затова ако напоследък косата ви е започнала да пада, да се къса, не расте или дори побелява – може да се замислите за нивата на цинк при вас. Добавките с цинк ще помогнат регенерирането на космения фоликул, ще ускорят растежа и ще заздравят скалпа. Всякакви кожни разранявания, суха и лющеща се кожа или пък прекалено мазна се повлияват също чудесно от добавки с цинк. А да не забравим и маникюра – ноктите имат нужда също от толкова цинк, колкото косата и кожата. Ще противодействате на цепещите се и чупливи нокти именно чрез добавки с цинк. Те заздравяват нокътната плочка, също ускоряват растежа и правят ноктите твърди и здрави. За косата, кожата и ноктите има не само добавки с цинк за вътрешен прием, но и препарати с минерала за локално третиране.