цинкНай-честите болести при липса на цинк

С липсата на цинк се свързват редица заболявания и патологични състояния, някои от които широко разпространени. Вероятно съвсем не подозирате, че те имат нещо общо с цинковия дефицит, но все повече изследвания в тази посока доказват връзката между тях и ценния микроелемент. Всъщност броят на болестите при липса на цинк съвсем не е малък и това е достатъчно алармираща статистика, за да проверите какви са нивата на микроелемента при вас. За щастие профилактиката чрез преодоляване липсата на цинк предпазва до голяма степен от тези болести и болестни състояния и гарантира по-добро здраве.

Ще изброим някои болести при липса на цинк, за които със сигурност е доказано, че имат връзка с цинковия дефицит. Някои са категорично причинени от липса на цинк, а появата на други от изброените болестите е подпомогната от недостига на минерала.

Очни заболявания в резултат на липса на цинк

Най-честите болести при липса на цинк  1
Най-честите болести при липса на цинк – Очни заболявания

Лошото зрение често е резултат на липса на цинк. Затова и много голяма част от хранителните добавки за подобряване на зрението включат цинк. Най-често споменаваното заболяване сред очните болести при липса на цинк е дегенерацията на макулата. При нея се уврежда централната част на ретината и съответно централното зрение в зрителното поле. Това е дегенеративно заболяване – появява се с процесите на стареене и за него не съществува пълно излекуване. Профилактичният прием на цинк предотвратява появата му, а при вече наличен болестен процес – забавя развитието и запазва по-дълго време зрението. Освен него с липсата на цинк са свързани кокошата слепота (лошо виждане през нощта и по здрач), намалената острота на зрението, замъгленото виждане. Цинкът има ключова в роля в запазване на доброто зрение, защото е силен оксидант и предпазва от вредните свободни радикали. А също подобрява метаболизма на веществата и действа благотворно върху предаването на сигналите по зрителния нерв.

Липса на цинк, диабет и инсулинова резистентност

Макар че вероятно липсата на цинк не е единствената причина за диабет и инсулинова резистентност, недостигът на минерала стои в основата и на двете. Цинкът има основно значение за производството на инсулин от панкреаса и за метаболизма на въглехидратите. Липсата на цинк в организма води именно до по-малко произвеждан инсулин, а също и до по-ниска чувствителност на клетките към инсулина (от където и инсулиновата резистентност), като двете съответно причиняват хронично повишена кръвна захар. Зависимостта между цинка и двете патологични състояния се потвърждава от факта, че попълването на липсата на цинк в организма води до спад в кръвната захар и нормализиране на метаболизма. Интересен факт е, че липсата на цинк е провокиращ фактор както за диабет тип 1, така и за диабет тип 2. При първия вид диабет повишената кръвна захар е резултат на автоимунен процес – имунната система разрушава клетките на панкреаса – органът, произвеждащ инсулин. Подобни автоимунни процеси се стартират именно при липса на цинк, който отговаря за правилното функциониране на имунната система и за „обучението“ й в разпознаването на свои здрави клетки от чужди или увредени. При диабет тип 2 също не се произвежда достатъчно инсулин, но и клетките не реагират на наличното количество в тялото – именно за стимулирането и на двата процеса главната роля се пада на цинка.

Автоимунни заболявания и липса на цинк

Най-честите болести при липса на цинк 2
Най-честите болести при липса на цинк – Автоимунни заболявания

Доказано е, че един от провокиращите фактори за автоимунните заболявания е липсата на цинк. Минералът е от основно значение за работата на имунната система като цяло. В случая е важно въздействието му върху белите кръвни телца (основните компоненти на имунната система) за правилното реагиране срещу патогени (вируси, бактерии), а не срещу собствени здрави клетки на организма. Последното се случва именно при автоимунните заболявания – имунната система атакува безпричинно свои клетки и ги унищожава. Така е при автоимунното заболяване на щитовидната жлеза тиреоидит на Хашимото, при цьолиакия, артрит, споменатия вече диабет тип 1, мултипленна склероза и редица други. Доказано е, че достатъчно дългият прием на допълнително цинк подобрява състоянието на хората с автоимунни заболявания, имунната система започва по-добре да разпознава клетките и патогените, като в последствие може дори да се стигне до ремисия на автоимунния процес.

Липсата на цинк причинява алергии и астма

Появата на алергии също е провокирана в много голяма степен от липсата на цинк. Алергичните състояния са свързани с друга неадекватна реакция на имунната система – свръхреакция към определени дразнители. Тя ги разпознава като потенциално опасни за организма и реагира твърде остро на срещата с тях чрез възпаления, отоци и други имунни свръхреакции. Колкото по-голяма е липсата на цинк, толкова повече може да се очаква имунна свръхреакция и съответно алергичен отговор. Попълването на липсата на цинк обаче балансира имунната система и връща реакцията й в норма. Затова алергиите и астмата с алергична компонента са в списъка на болестите при липса на цинк.

Води ли до косопад липсата на цинк?

Сред болестите при липса на цинк косопадът е един от най-често срещаните проблеми. Не точно болест, но патологичен процес – той е естетически неблагоприятен и води до по-ниско самочувствие и липса на удовлетвореност от външния вид. Това важи особено за жените. Косопадът поради липса на цинк се дължи на влиянието на минерала върху здравето на космения фоликул и на целия скалп. Цинкът стимулира регенерацията на клетките в тялото, включително тези на косата. Той също отговаря за растежа и предпазва от ранно побеляване. Попълването на липсата на цинк ще намали косопада, ще сгъсти и заздрави косата, ще ускори растежа й и ще я пази от омазняване.

Липсата на цинк влошава здравето на кожата

Най-честите болести при липса на цинк 3
Най-честите болести при липса на цинк – Кожни проблеми

Доказано е, че липсата на цинк влошава категорично здравето на кожата и дори е провокатор на някои кожни заболявания. Акнето е най-честият и ясен прием. За справянето с него се препоръчва вътрешен прием на цинк, както и третиране на кожата с локални препарати с цинк за намазване на засегнатите участъци. Тъй като липсата на цинк води до по-чести възпаления в тялото като цяло, кожните възпаления също са свързвани с недостиг на минерала. Сред кожните страдания, предизвикани от липса на цинк, са още екземите, появата на стрии, различните дерматити, черните точки, прекаленото омазняване или прекалената сухота, излющването и лесното зачервяване на различни участъци от кожата. И един много сериозен кожен проблем – трудното зарастване на рани е категорично свързано с липсата на цинк.

Нервни заболявания, породени от липса на цинк

Липсата на цинк оказва негативно влияние върху нервната система и върху психиката. Последните изследвания са сериозно насочени в тази посока, най-вече в проучването на невродегенеративните заболявания – болести на нервната система, които се развиват при остаряването и не могат да бъдат лекувани, а евентуално само забавяни. Драстичен пример за такова заболяване е Алцхаймер, който е свързан със загуба на паметта, проблеми с мисленето, възприемането и възпроизвеждането на информация. Според най-нови проучвания хората с Алцхаймер страдат от сериозна липса на цинк. Затова специалистите съветват профилактично да се приема допълнително цинк за превенция на Алцхаймер, а също деменция, Паркинсон, артеросклероза и други невродегенеративните заболявания.

Други заболявания на нервната система, които по-често се срещат при липса на цинк, са всички болести на периферната нервна система. Нервите страдат много повече от възпаления и увреждания при липса на цинк. Той помага не само за бързото преодоляване на възпаленията, но и за бързото регенериране на нервните клетки, което води до скорошно оздравяване.

Депресия поради липса на цинк

Най-честите болести при липса на цинк 4
Най-честите болести при липса на цинк – Депресия

Депресивните разстройства също се свързват с липса на цинк. Той отговаря да синтеза на серотонина хормон, чиято липса води именно до депресия. При липса на цинк намалява драстично производството на този хормон, което предизвиква депресивни настроения и състояния. Освен депресията други психични проблеми, за появата на които се говори при липса на цинк, са тревожните разстройства, паническото разстройство, фобиите. Минералът намалява тревожността, понижава нервното напрежение и води до повишена устойчивост към стрес.