цинкКакви са симптомите при липса на цинк?

Често пренебрегвани или незабелязани остават симптомите на цинков дефицит в организма. Причината е, че понякога симптомите при липсата на цинк се свързват с наличието на други здравословни проблеми. Познаването на симптомите при липса на цинк е много полезно, ако се съмнявате, че може да сте с недостиг. Ако пък не подозирате такъв дефицит при вас, пак е добре да имате списък с най-честите симптоми при липса на цинк, за да недопускате изпадане в подобно състояние.

Косопадът е сред най-явните симптоми при липса на цинк

Какви са симптомите при липса на цинк 1
Какви са симптомите при липса на цинк – Косопад

Когато косата пада, обикновено се търси връзка със заболяване на щитовидната жлеза, излагане на голям стрес, хормонален дисбаланс. Но много често първопричината е именно недостиг на цинк. Затова косопадът е много явен и дори стресиращ признак измежду всички симптоми при липса на цинк. Следете за по-голям брой паднали косми върху възглавницата, на четката или гребена за разресване, както и по време на къпане. Ако забележите дълготрайно и драстично увеличаване на падащите коси, проверете дали нямате и някой от другите симптоми при липса на цинк. Също може косата да е станала по-безжизнена, да се къса или да расте бавно. Понякога растежът дори спира изцяло. Наблюдавайте се и за бързо появили се бели коси, особено без съществена причина като силен стрес. Това също са симптоми при липса на цинк в тялото.

Проблеми с ноктите – симптоми при липса на цинк

Сред много честите симптоми при липса на цинк е трудното поддържане на добре изглеждащ маникюр и педикюр. Ноктите и на ръцете, и на краката страдат при цинков дефицит. Те са тънки, чупливи, меки и имат забавен растеж. И още нещо – появата на бели петна по нокътната плочка също се разглежда като един от симптомите при липса на цинк. Ако това е причината, най-добрият начин да имате хубави и здрави нокти е да си набавите липсващия микроелемент. Симптомите при липса на цинк ще изчезнат и ноктите на ръцете и краката ще заздравеят.

Инфекции и боледуване – също сред честите симптоми при липса на цинк

Тествайте се за дефицит, ако твърде често боледувате от грип, вируси или развивате различни бактериални или гъбични инфекции. Когато нямате достатъчно цинк, имунитетът отслабва и ставате податливи на вируси и бактерии. Затова прекалено честото боледуване е сред изявените симптоми при липса на цинк. Комбинирайте цинк с витамини, за да заздравите имунната си система. Това важи особено в началото на грипния сезон и за профилактика на Covid-19, който все още продължава да е сред нас. Тежкото протичане на заболяването и по-бавното възстановяване също са симптоми при липса на цинк.

Симптоми при липса на цинк при деца – нисък ръст и по-бавно развитие

Децата са много уязвими, ако страдат от цинков дефицит, тъй като микроелементът помага израстването на височина и цялостното развитие на организма. Ще се изненадате, но много често ниските за възрастта си деца, които страдат и от ниско тегло, имат вече развит недостиг на микроелемента. Тези външни особености на тялото са симптоми при липса на цинк. Дефицитът е особено проблемен в юношеството, когато настъпва половото развитие. Забавеното съзряване е доста многозначим симптом при липса на цинк у юноши. Късната менструация и късната поява на вторичните полови белези също са сред симптомите при липса на цинк в тази възраст.

Проблеми с метаболизма на глюкозата

Сред симптомите при липса на цинк особено сериозен е неправилният метаболизъм на глюкозата. При недостиг организмът не успява да усвои правилно захарта, постъпила чрез храната в тялото. Проблемните посоки са две – произвежда се по-малко инсулин или/и клетките не разпознават инсулина. И двете разстройства на метаболизма може да са симптоми при липса на цинк. Инсулинът е хормонът, който транспортира глюкозата до клетките. Тези „отклонения“ в неговата дейност са виновни за появата на метаболитен синдром, инсулинова резистентност, както и на диабет тип 2 на по-късен етап. Замислете се – имате ли повишена кръвна захар и някое от изброените състояния? Може би това са симптоми при липса на цинк при вас.

Лошото зрение е сред симптомите при липса на цинк

Какви са симптомите при липса на цинк 2
Какви са симптомите при липса на цинк – Лошо време

Когато зрението се влошава прогресивно, бързо и забележимо, обърнете внимание на нивата на цинк при вас. Това са много често срещани симптоми при липсата на цинк. Особено специфично е лошото виждане на околната среда по здрач и в тъмното. Характерни симптоми при липса на цинк са още замъгленото или размазано зрение, което се проявява и в светлите часове на деня. При заболяването дегенерация на макулата се уврежда централното зрение. Установено е, че при хората с този проблем също има недостиг на микроелемента и са налице и други симптоми при липса на цинк. Следете още за катаракта, конюктивити, други възпаления на очите. Изобщо – при безпричинни и бързо появили се изменения на зрението в негативна посока, проверете дали това не са симптоми при липса на цинк във вашия случай.

Кожни проблеми – възможни симптоми при липса на цинк

Разглеждайте като потенциални симптоми при липса на цинк в организма кожните възпаления, някои кожни заболявания, сухата кожа, трудното зарастване на рани. Установено е, че при недостиг на това вещество в организма кожата остро реагира с влошено състояние. При дерматити, псориазис, екземи, рани по повърхността на тялото и лигавиците задължително изследвайте нивото на цинк или вземете профилактични дози. Кожата винаги дава ясни симптоми при липса на цинк и е по-трудно да не ги забележите.

Неврологични и психични разстройства

По-рядко се коментира връзката на цинка с нервната система, макар че между тях има тясна зависимост. И ако нещо с нервната ви система не е наред, помислете дали това не са симптоми при липса на цинк. От една страна, при стрес цинкът по-бързо се изчерпва. От друга страна, при недостиг на микроелемента се появяват редица нервни разстройства, считани за симптоми при липса на цинк. Хората с дефицит на цинк страдат от безсъние, тревожност, депресия, лесна уморяемост, лошо настроение. Понякога е засегнат мисловният процес, концентрацията, паметта, когнитивните способности. Изследванията показват още, че хиперактивността също има връзка с ниски нива на микроелемента. Затова при влошаване на всички изброени дейности и процеси се говори за наличието на симптоми при липсата на цинк.

Трудно забременяване и проблеми с фертилността

Какви са симптомите при липса на цинк 3
Какви са симптомите при липса на цинк – Алергични реакции

Трудно е да се повярва колко голямо значение има цинкът за зачеването. Това важи и за мъжете, и за жените. При дамите симптомите при липса на цинк са свързани с нередовна менструация, невъзможност за зачеване, чести спонтанни аборти и неспособност за износване на здрав плод. При успешно раждане е възможно бебето да е с нисък ръст и тегло. При новородени с такива характеристики е добре да се търсят симптоми при недостиг на цинк и при детето, и при майката.

При мъжете репродуктивните органи са в тясна връзка с нивата на цинк в организма. Качеството на семенната течност е толкова по-ниско, колкото по-ниски са нивата на микроелемента. Може да са налице малко на брой сперматозоиди, които дори да са слабо подвижни и поради това – по-неспособни да оплодят яйцеклетката. Всичко това са симптоми при недостиг на цинк.

Специалистите препоръчват, ако сте двойка с репродуктивни проблеми, на всяка цена да изследвате нивата на цинк и дори да обърнете внимание на способността ви да усвоявате важния метал. Определено безплодието и спонтанните аборти са сред симптомите при липса на цинк и при двата пола.

Автоимунни заболявания и алергични реакции – поредните симптоми при липса на цинк

Тези неадекватни реакции на имунната система са сред симптомите при липса на цинк. Когато има дефицит, имунитетът не само отслабва, но и реагира неправилно. Това може да отключи алергии, астма, автоимунни болести, както и да доведе до образуването на тумори. Всички тези състояния се дължат на грешки в работата на имунната система и за тях няма ефикасно консервативно лечение. Те са симптоми при липса на цинк и могат да се появят във всеки етап от живота. Като профилактика или за спомагателно третиране на изброените проблеми се препоръчва повишен прием на цинк. Този метал е най-категорично свързан с функционирането на имунната система и постигането на балансиран имунитет.

Загуба на обоняние – водещ сред симптомите при липса на цинк

Сред симптомите при липса на цинк загубата на обоняние се смята за най категоричен признак на дефицит. Възможно е да загубите способността да помирисвате околния свят частично или напълно. При някои хора обонянието наистина е по-слабо от това на другите и се знае, че това обикновено е симптом при липса на цинк. Изследванията показват, че хората със слабо обоняние имат по-ниски нива на микроелемента. Може да изострите обонянието си чрез по-продължителен прием на добавка с цинк или включване на богати на метала храни в менюто си.