имунна системаКак да познаем, че имаме здрава имунна система?

Лесно е, да разберете дали имунната ви система е силна. Достатъчно е да проверите доколко признаците на здрава имунна система се отнасят и за вас. Вижте ги:

Боледувате рядко от вируси и бактериални инфекции

Всъщност колкото и здрава имунна система да имате, все ще се разболеете от някоя инфекция в определен момент от живота си. Това дори може да се случи няколко пъти годишно – особено през зимата и при грипна епидемия. Истината е, че няма как изобщо да не боледувате. Въпросът е, че при здрава имунна система разболяването се случва много по-рядко, отколкото при хора със слаб имунитет. Сравнете се с другите около вас. По-често или по-рядко боледувате от тях? Може би ви се струва, че наоколо всички са болни, а вие хващате вируса последни и то не винаги. Това най-много говори за здрава имунна система – високата устойчивост на вируси и бактерии. Ако наистина рядко се разболявате от тях, значи имате доста силен имунитет.

Имате здрава имунна система, ако не страдате от гъбички

Как да познаем, че имаме здрава имунна система 1
Как да познаем, че имаме здрава имунна система – Бързо се възстановявате

Гъбичните инфекции зачестяват, когато имунитетът ви е отслабнал повече от обикновено. И обратното – те са много редки или изобщо не се появяват, ако имате здрава имунна система. Защо е така? Гъбички се появяват и при силен организъм, но още при първия им сблъсък със здравата имунна система, тя ги атакува и унищожава, като така спира развитието на инфекцията. Това се случва благодарение на специалните бели кръвни клетки, които отговарят за откриването и елиминирането на патогени в тялото ни. Ако имунитетът обаче е слаб, той няма успешно да се справи със засичането и атакуването на гъбичките. Те ще се размножат и ще „завземат“ организма ни, проявявайки се като добре познатите гъбични инфекции – най-често в половата система, по ноктите, върху кожата и на други места.

Възстановявате се бързо, когато сте болни

Както вече казахме, понякога и хората със здрава имунна система боледуват от вируси и бактериални инфекции. Те, обаче, за разлика от другите, се възстановяват много по-бързо от заболяването и се връщат съвсем скоро към нормално ежедневие. Също така при болния човек, който притежава здрава имунна система, няма да се стигне до някакви усложнения вследствие на заболяването – той оздравява без вторична инфекция, без влошаване на симптомите, без дълга „опашка“ от оплаквания, след като болестта вече си е отишла. И още нещо – при здрава имунна система боледуването е не само по-кратко, но и много по-леко. Може да изкарате някой иначе тежък грип „на крак“ със съвсем леки симптоми, ако имате здрава имунна система. Или почти да не разберете, че сте боледували от зараза, тъй като проявата й е била съвсем незначителна.

Нямате проблеми със стомаха и червата – значи сте със здрава имунна система

Хората със здрава имунна система имат здрав стомах и най-вече – здрави черва. Всъщност голяма част от компонентите на имунната система са разположени в червата. Затова при влошен имунитет, има и редица оплаквания от страна на храносмилателната система. Но ако имате здрава имунна система, всичко в тази част от тялото ви ще е наред. При силен имунитет няма оплаквания като запек или разстройство, нито пък чести болки в стомаха и червата. Храната се усвоява добре и се преработва правилно. Ако имате добро храносмилане, ако посещавате редовно тоалетната, ако перисталтиката ви е нормална – значи имате здрава имунна система. Вероятно също имате достатъчно полезни бактерии, които имат ролята да поддържат доброто здраве на храносмилателната, но и на имунната система.

Спите пълноценно и спокойно през цялата нощ

Как да познаем, че имаме здрава имунна система 2
Как да познаем, че имаме здрава имунна система – Пълноценен сън

Всички хора със здрава имунна система могат да се похвалят с добър и пълноценен сън. Това означава, че заспивате сравнително бързо и след това спите спокойно (не се събуждате непрекъснато, нямате често повтарящи се кошмари и т.н.). И най-важното – когато станете сутрин, се чувствате отпочинали и напълно възстановени, а не си мислите, че имате нужда от още някой и друг час допълнително сън. При здрава имунна система може да сте спали дори само няколко часа, но пак ще се чувствате достатъчно отпочинали, за да изкарате ефективно деня. А при влошен имунитет – никакъв сън не ви е достатъчен и все имате чувството, че не сте се наспали. Поспаливо ви е и през деня и нямате търпение да си легнете. За сметка на това може би заспивате трудно, а сънят ви не е качествен.

Когато имате здрава имунна система, се чувствате енергични

Възможно е в някои дни да сте по-изморени от други, но като цяло се чувствате пълни с енергия и може да вършите куп неща, без да се изтощите. Освен това обикновено сте много концентрирани, съсредоточени в задачите си и се чувствате в чудесна кондиция. Ако нямате здрава имунна система, дори малките усилия може бързо да ви изморят. Няма да сте енергични, а ще сте вяли, отпуснати и без много сили. Все ще искате да поседнете или да полегнете. Така е, защото при слаб имунитет повечето енергия в организма се изразходва за нуждите именно на имунната система – за да може тя да свърши работата си и да предпази тялото от патогени и възможни опасности. В допълнение – ако имате някаква действаща инфекция, за да се справи с нея, на слабата имунна система ще е нужна още повече от вашата енергия. Затова силите ви няма да са достатъчни за обичайните ви дейности.

При здрава имунна система кожата също е здрава

Здравето на кожата е много добър показател за слаба или за здрава имунна система. Силният имунитет не позволява кожата да страда – по-рядко имате обриви, възпаления, лезии, или пък изобщо нямате такива оплаквания. А при появата на някакви рани по тялото, те зарастват бързо, без да се инфектират. При хората със слаба имунна защита раните по кожата зарастват по-трудно, по-бавно и е много по-вероятно да развият тежки за лечение възпаления. Кожата, сама по себе си, е бариера за вируси, бактерии и гъбички. Колкото по-добър е имунитетът ни, толкова по-успешно кожата изпълнява своите защитни функции. Така че връзката между здрава имунна система и здрава кожа е силно изразена.

Нямате алергии – добър знак за здрава имунна система

Как да познаем, че имаме здрава имунна система 3  | ZINKOROT
Как да познаем, че имаме здрава имунна система – Нямате алергии

Разбира се, не е достатъчно само да нямате алергии, за да можем да кажем, че имунитетът ви е много силен. Но обикновено липсата на алергични реакции е добър знак за състоянието на имунната ви система. Подобно заключение може да се направи и за автоимунните заболявания, които атакуват собствените тъкани в тялото – отсъствието на такива болести също е добър сигнал и говори в полза на вашия имунитет. Това означава, че повечето компоненти на имунната система вършат работата си правилно и не дават грешни сигнали за фалшива опасност, както се случва при алергиите и автоимунните заболявания.

Това са основните знаци, които показват, че имате висока имунна защита. Колкото повече от изброените признаци за здрава имунна система имате, толкова по-сигурно е, че имунитетът ви наистина е непоклатим. Но ако не откривате нито един достатъчно изразен знак за здрава имунна система, може би е време да помислите как да я подсилите. Наблегнете на по-малко стрес, здравословен начин на живот, допълнителен прием на минерали и витамини, както и на качествена храна.