имунна системаКак цинкът помага на имунната система?

Има ли общо между недостига на цинк и слабия имунитет? Отговорът е категорично положителен. Може би не знаете, но цинкът е с основна роля в изграждането на адекватна имунна реакция, която ни гарантира добро здраве и защита от вируси. Но първо да видим – какво е имунитет и имунна система?

Здравата имунна система е специфична част от нашето тяло, която се грижи да сме в отлично здраве, като ни защитава от враждебни фактори от външната или вътрешната среда на организма. Имунната реакция е самият отговор на имунитета или начинът, по който той се проявява. Основните „бойци“ на здравата имунна система са белите кръвни клетки – също назовавани левкоцити. Други компоненти на системата са костният мозък, далакът, лимфната система.

Здрава имунна система – особености

При заплаха – сблъсък с вирус, инфекция, нараняване – нашата имунна система активира всички свои компоненти, за да прогони вредителя и да възвърне баланса в тялото. При този процес понякога се изграждат антитела – протеини, които могат да разпознаят например вирусите при повторен сблъсък с тях и спешно да ги атакуват и елиминират. Изграждането на антитела може да стане по естествен път или да е предизвикано изкуствено – при ваксинация. В някои случаи здравата имунна система създава изключително дълготрайна защита и ние не можем да се разболеем повторно от същия вирус – например при морбили, рубеола и др.

В различни моменти от живота имунитетът демонстрира различна по сила реакция. Понякога той е отслабен и защитата ни срещу вируси и инфекции е твърде ниска. Друг път имаме здрава имунна система и свръхреактивен имунитет, който атакува потенциалната заплаха твърде агресивно. Това е проблем, защото може да предизвика тежко възпаление или алергична реакция. Проблем е и когато имунитетът не разпознава своите клетки и ги идентифицира като чужди – смята ги за заплаха за организма. Тогава се стига до отключване на автоимунно заболяванемножествена склероза, псориазис, тиреоидит на Хашимото, витилиго и редица други.

Какво е значението на цинка за здравата имунна система?

Едно от най-ефективните средства за нашата здрава имунна система е цинкът. Той влиза в съставките на множество добавки, предназначени за повишаване на имунитета и постигане на здрава имунна система. Като самостоятелно средство е достатъчно ефективен за стимулиране на имунната реакция, като отговаря най-вече за вродения имунен отговор. Затова е подходящ при грипни епидемии, други епидемии, податливост на вируси и инфекции, срив в имунната система. Доказано е, че цинкът помага на имунната система не само в по-бързото и лесно справяне със заболяването, но и изобщо понижава риска от заразяване или разболяване. До такава степен, че при достатъчно високи нива може да предотврати боледуването, защото имате здрава имунна система. А ако сте болни, приемът на цинк ограничава разрастването на инфекцията и предпазва от усложнения.

Друго специфично значение на цинка за здравата имунна система е нормализиране на свръхреакцията и на неадекватната реакция на имунитета в определени ситуации. Например при алергии и автоимунни заболявания. При справянето с тях отлични резултати се получават чрез повишаване приема на цинк, тъй като той помага на имунитета да разпознава правилно заплахата за организма, да нормализира имунната реакция и да не атакува собствени здрави клетки (както се случва при автоимунните заболявания).

Имунна система 1
Здрава имунна система със цинк

Какво точно е въздействието на цинка върху здравата имунна система?

Базисното влияние е, че цинкът стимулира образуването на бели кръвни клетки. Увеличаването на броя на основните „стражи“ на здравата имунна система означава пряко повишаване на защитата на организма. Много ценно свойство на цинка за имунитета е влиянието върху т.нар Т-лимфоцити. Минералът активизира този тип клетки на болната или здрава имунна система, чиято роля е да атакуват застрашаващите тялото ни патогени и собствените заразени клетки на организма. Т-лимфоцитите разпознават и унищожават също и раковите клетки, като затова са важни в предпазването от туморни образувания. При автоимунните заболявания именно Т-лимфоцитите са отговорни за атаката на имунитета срещу собствени здрави клетки. Цинкът обаче предотвратява това, като нормализира работата на тимусната жлеза, която е отговорна за обучението на този вид бели кръвни телца в правилна имунна реакция.

Имунна система 2
Подсилване на имунна система

Когато говорим за свръхреакция от страна на болната или здрава имунна система, специално внимание заслужава т.нар. цитокинова буря. Тя стана особено популярна причина за смърт при заразяване с Ковид-19. Цитокиновата буря е силна възпалителна реакция от страна на имунната система, която води до тежки увреждания на органи и системи и може да завърши фатално. Допълнителният прием на цинк обаче може да предотврати цитокинова буря поради способността на минерала да нормализира силата на имунния отговор.

Друго конкретно действие на цинка за здравата имунна система е стимулиране образуването на антитела. При недостиг на цинк за имунната система този процес се осъществява слабо и непълноценно, но при достатъчно високо количество на микроелемента в тялото организмът образува антитела по-лесно и в по-големи количества. Чрез тях много по-бързо се справяме с вирусите и бактериалните инфекции. Това става с активността на друг вид бели кръвни телца – т.нар. В-лимфоцити. Те са директно повлияни да вършат по-ефективно своята работа, когато нивата на цинк в организма са нормални или по-високи.

Още подробности за цинка и вирусите

Друго ценно действие на цинка за здравата имунна система при предпазването от вируси и бактерии е свързано с поддържането на лигавиците здрави и устойчиви на инфекции. Това е изключително важно за лигавиците на устата и носа, както и цялата дихателна система, а също и на червата. Това се „входните врати“ за множество заразни заболявания и патогени. Но ако те са в добро здраве, за вирусите и бактериалните инфекции е много по-трудно да проникнат в тялото ни заради нашата здрава имунна система. Повишеният прием на цинк гарантира по-здрави лигавици и съответно – по-рядко боледуване.

В допълнение към здравата имунна система, при борбата с инфекциите цинкът има свойството да блокира начините, по които бактериите поемат хранителни вещества. Така стават по-неустойчиви и слаби, което улеснява левкоцитите в унищожаването им. Минералът също потиска репликацията (размножаването) на вируса след попадането му в тялото, което ограничава неговото разпространение и води до много по-леко протичане на болестта. Тук от значение е възможно най-ранният прием на цинк след началото на заразяването. Колкото по-скоро се започне допълнително приемане на добавка с цинк, толкова бързо ще настъпи излекуването и ще се радвате на вашата силна и здрава имунна система.

Свойството на цинка да стимулира процесите на деленето и обновяване на клетките подпомагат оздравителния процес при болест, като го ускоряват значително. Затова възстановяването след вирус или заразяване с бактерия е много по-краткотрайно, когато се приема допълнително цинк за имунната система. Микроелементът подпомага бързата регенерация на всички увредени тъкани, в това число и засегнатите от вируси и бактерии участъци.

Как да се чувстваме по добре чрез добавки цинк за здрава имунна система?

Имунна система 3
Здравословен начин на живот

Отговорът е лесен – чрез увеличен прием на цинк за здрава имунна система – чрез обогатяване на менюто в ежедневието ни или чрез хранителна добавка. Добре е корекцията в хранителния режим да се случва с профилактична цел дори когато сме здрави и се радваме на здрава имунна система. А прием на добавка със цинк е силно препоръчителен в началото на заразяване с вирус или бактериална инфекция – за ударно мобилизиране и въздействие върху имунитета. Когато при боледуването си набавим голяма доза цинк, имунитетът бързо ще неутрализира заразата.

Не чакайте обаче да се почувствате болни, за да потърсите цинк като помощник на имунната система. Организмът праща сигнали, че имаме нужда от цинк, когато се забелязват ясни симптоми на спад в имунитета. Допълнително храни с цинк или добавки трябва да се вземат при такива признаци като системно боледуване, много по-лесна податливост на инфекции, продължително боледуване, трудно оздравяване, чести възпаления. В съчетание с някои витамини ефектът на цинка за здравата имунна система ще е още по-силен и дълготраен. Възможни комбинации на цинк са с допълнително витамин С и витамин D. Минералът селен също може да бъде включен в конфигурацията от добавки за здрава имунна система. Превантивните действия чрез цинк за здрава имунна система може да спестят усложнения, хронични страдания и тежък изход от болестта.