другиВитамини за силна имунна система

Нашият верен страж – силната имунна система, е винаги готова да ни защити от вируси, инфекции, бактерии, зловредна околна среда. Понякога обаче не функционира достатъчно добре по една или друга причина. Често това се дължи на недостиг на определени вещества и витамини в организма. Някои витамини за силна имунна система са супер важни и от тях зависи правилното действие на имунитета. Ако не си ги набавите, ще се оплаквате от лошо здраве и често боледуване. Да видим кои са те!

Витамин С – един от най-познатите витамини за силна имунна система

Един от най-често коментираните витамини, когато стане дума за силна имунна система, е именно витамин С. Повишеният му прием пази от вируси и бактериални инфекции – това е добре известен факт. Така е, защото аскорбиновата киселина, както е другото име на витамин С, стимулира клетъчния имунитет и повишава устойчивостта към зарази. Затова се препоръчва моментално включване на високи дози витамин С в началото на всяка настинка, грип, друг вирус или инфектиране с батерия. С профилактична цел се набляга изключително на консумацията на храни, съдържащи този безценен витамин за силната имунна система. Такива са лимоните, други цитрусови плодове, касис, киви, ягоди и още редица плодове, както и много зеленчуци, сред които зеле, броколи, люти чушки и др. Този витамин за силна имунна система често се комбинира с цинк в хранителна добавка, специално препоръчвана в началото на зимния период, през цялата зима, при епидемии, след контакт със заразно болни хора, за профилактика и по-леко боледуване от Covid-19.

Витамин D – често пренебрегван, но много важен витамин за силна имунна система

Този витамин за силна имунна система е често пренебрегван и пропускан при профилактиката и лечението на различни състояния. Той обаче е важен имуномодулатор регулира реакцията на имунната система, като връща свръхреактивността в норма и едновременно стимулира отслабената имунна защита, ако е твърде ниска. Това е причина измежду всички витамини за силна имунна система витамин D да има най-голямо значение за предпазването от т.нар. цитокинова буря, станала особено популярна около пандемията на Covid-19. Цитокиновата буря е точно такава свръхреакция на организма, при която се произвеждат огромно количество специални възпалителни медиатори – цитокини. Процесът дотолкова се разраства, че става неконтролируем и имунната система в стремежа си да унищожи вируса нанася гигантски, понякога фатални щети на човешкия организъм. Новите изследвания показват, че при недостиг на витамин D рискът от цитокинова буря е много по-голям. От друга страна, приемът на този витамин за силна имунна система драстично снижава риска от цитокинова буря, контролира имунитета и лекува възпалението. Този витамин за силната имунна система е мастноразтворим и усвояването му е по-успешно, ако приемът се случва по време на консумация на мазнини. За съжаление храните с витамин D са съвсем малко – яйца, някои риби (сардини, сьомга), прясно мляко, черен дроб, обогатени допълнително храни с витамини за силна имунна система. Най-добрият и естествен начин за набавяне на витамин D е чрез излагане на слънце. Витаминът се синтезира при попадането на слънчевите лъчи върху кожата ни. За съжаление в съвременния живот, поради повишени нива на стрес, лошо хранене и рядко излагане на слънце, все по-често страдаме от недостиг на ценния витамин за силна имунна система.

Витамин В6 – основният витамин за силна имунна система от В групата

Сред витамините от групата В това е един много важен витамин за силна имунна система. Неговата роля се проявява най-много в изграждането на антитела. Това става чрез стимулиране производството на т.нар. В-лимфоцити на имунната система, чиято роля е именно да участват в създаването на антитела – протеини, които се генерират при сблъсъка с определен вирус или бактерия и подпомагат по-бързото лечение или изобщо неразболяването при повторен сблъсък с патогена. Едновременно с това, витамин B6 засилва имунната система и подпомага производството на Т-клетки, които имат главна роля в унищожаването на заразата. По този начин витамин В6 влияе пряко върху поддържането на ефективно функциониращ придобит имунитет – имунитет, изграждан след раждането и по време на развитието на човека, както и формиращ се при сблъсъка със средата на живот.

Витамин Е – за превенция от често боледуване и силна имунна система

Също не много популярен витамин за силната имунна система, но едновременно с това – много важен. Установено е, че недостигът на витамин Е повишава честотата на боледуване от заразни заболявания и инфекции. Той участва активно във възстановителния процес при боледуване поради способността му да ускорява и подпомага регенериращите процеси в организма. Като витамин за силна имунна система, витамин Е също оказва влияние при производството на Т-лимфоцити и съответно за подобряване функционирането на адаптивния (придобития) имунитет. Той е и отличен антиоксидант и съответно успешно се бори с постъпващите в тялото свободни радикали. Така поддържа клетките в много по-добро здраве и ги прави много по-устойчиви на инфекции. Този витамин за силна имунна система може да си набавим чрез добавяне в менюто ни на ядки – бадеми, лешници, кедрови ядки, а също и на семена, спанак, тиква, киви, авокадо, зехтин, ленено масло, люти червени чушки, червен пипер, масло, моркови и др.

Още витамини от В-група – една от най-ценните групи витамини за силна имунна система

Не само В6 е задължителен витамин за силна имунна система. Витамин В9 е още един много ценен витамин за здравата и силна имунна система. Известен е и под словосъчетанието „фолиева киселина“.  Този витамин за силна имунна система участва в стимулиране на имунния отговор и във възстановителния процес след боледуване. Витамин В12 също е от ключово значение. Това е безценен витамин за нашата силна имунна система, който ускорява и контролира правилното образуване на левкоцити – най-важните за функционирането на здравата и силна имунна система кръвни клетки. Ако имаме недостиг, няма да имаме и достатъчно количество бели кръвни телца, както са наричани левкоцитите. Съответно имунитетът ще е слаб, а боледуването – често. Витамини за силна имунна система от В-групата се съдържат в месото, дреболиите, в яйцата, рибата, бобовите храни, млечните продукти, пълнозърнестите продукти, в някои ядки и семена. Някои хора обаче не могат да усвояват витамините за своята силна имунна система от В-групата чрез храносмилателната система и при тях е нужно инжекционно внасяне в организма или чрез специални спрейове през лигавицата на носа.

Витамин А

Недостигът на витамин А води до неспособност да се противодейства успешно на вирусните заболявания. Той помага за изграждането на добър вроден и придобит имунитет, бори се успешно с всички възпалителни процеси и участва активно в деленето на клетките. Последното го прави важен за възстановителните процеси в организма след боледуване и при наранявания. А-витамин за силна имунна система получаваме чрез консумация на яйца, червено месо, моркови, тиква, сладки картофи, горски плодове, черен дроб, спанак, праскови, пъпеши, овесени ядки и др.

Витамини за силна имунна система в хранителните добавки

Освен комбинацията на цинк и витамин С съществуват още много други различни комбинации от витамини за силна имунна система, обогатени с минерали и други елементи. Едни от най-популярните съставки на хранителни добавки с витамини за силна имунна система са цинк, селен, омега 3, прополис, ехинацея, женшен, коластра, пробиотични съставки и още много други компоненти. Всички по различен начин са много ценни в поддържането на силна имунна система, но измежду тях особено внимание заслужава микроелементът цинк. Той е с базисно значение в стимулиране производството на белите кръвни телца, отговорни за разпознаването и атакуването на патогени в организма. Също, както и част от изброените вече витамини за силна имунна система, цинкът подпомага изграждането на антитела, които предпазват от боледуване и се справят по-бързо със заразите. Освен това цинкът ограничава разпространението на вирусите и инфекциите в тялото, което го превръща в много подходящ антивирусен елемент. Цинкът действа противовъзпалително, антибактериално и регенериращо на тъканите. Много ценна е способността му да обучава част от левкоцитите, отговорни за убиването на „лоши“ клетки, в правилна реакция, предпазваща от имунна атака на собствения организъм. Затова е съществен при свръхреактивна имунна система, алергии, автоимунни заболявания, в профилактиката на цитокиновата буря и други подобни състояния. Комбиниран с витамини за силна имунна система, се получава силна и ефективна добавка за отличен имунитет.