имунна системаКак да подпомогнем имунната система през есенно-зимния сезон?

Сред обществото съществуват много погрешни митове за имунната ни система. С настъпването на така наречения „грипен“ сезон, много хора са загрижени за това как могат да подобрят действието на имунитета си, а в онлайн пространството е пълно с подвеждащи статии, съветите в които не само не работят, но някои от тях могат да имат и негативен ефект върху човешкия имунитет.

Все пак съществуват неща, с които човек може да навреди на своята имунна система. Стрес, нарушения в съня, лоша диета, хронична умора, и други състояния са способни да навредят на правилното функциониране на имунитета. Ето защо поддържане на редовен режим на съня и правилната диета са препоръчителни при настъпването на студените сезони.

Какво представлява имунната система

Човешкият имунитет е сложна съвкупност от биологически структури, процеси, и механизми, които предпазват човешкото тяло от различни видове болести. Правилно функциониращата имунна система е способна да разпознава широк спектър от патогени (агенти), да ги различава от здравата тъкан на организма, и да ги изолира от нея.

Деликатният баланс между отделните елементи зависи от множество фактори, много от които все още не са изследвани достатъчно добре. Въпреки това, с изключение на различни видове заболявания или изменения, имунната система е способна сама да регулира балансът на тези механизми.

Имунната ни система се дели на две обособени подсистеми – клетъчна (хуморална) и придобита (адаптивна). Клетъчната имунна система не разпознава отделните патогени, а действа бързо, атакувайки всички патогени.

Редовен сън

Един от начините, по които можем да помогнем на имунната система по време на есенно-зимния период, е да спазваме здравословен режим на съня. Будуването до късно, безсънието, умората и нередовния сън не само причиняват стрес, но и пречат на режима на имунната система да се саморегулира чрез активиране по време на сън.

Сънят играе ключова роля в правилното функциониране както на клетъчната, така и на придобитата имунна система. По време на съня, отделни компоненти от имунната система се активизират, дори ако няма наличие на инфекция в тялото. Например по време на сън се наблюдава повишено отделяне на цитокин сигнални белтъчни молекули, свързани с протичането на инфекциозни процеси в тялото.

Това активизиране на имунната система се регулира само и е свързано както със съня, така и с циркадния ритъм (24-часовия вътрешен часовник на тялото). Въпреки, че този имунен отговор по време на сън е ползотворен за функционирането на имунната система, той може да бъде неефективен или дори вреден в психически и дори психически аспект ако се случи по време на будно състояние.

Експертите все още не са наясно защо този процес настъпва по време на сън, но се предполага, че е свързано с няколко фактора:

  • По време на сън дишането, мозъчната активност, и мускулната активност се забавят, като така освобождават енергия, която може да бъде оползотворена от имунната система.
  • Мелатонинът – хормонът, който се отделя по време на сън – има важна роля в предотвратяването на стреса, който процесът на активизиране на имунната система през нощта може да причини на тялото.

Смяната на сезоните може да бъде съпътствана с нарушения в режима на съня при много хора – особено що се отнася до региони като България, които все още сменят часовниците между лятно и астрономическо часово време. Нарушения в този режим могат да доведат до неспокоен сън, умора, и безсъние. Цинкът е един от елементите, които са способни да помогнат при нарушения в режима на съня. Той играе важна роля при функционирането на невротрансмитерите в мозъка и е необходим за метаболизирането на мелатонин – хормона на съня. Цинкът, наред с калцият и магнезият, е един от трите минерали с успокоителен ефект върху нервната система и помага за възстановяването ѝ след стрес. Приемът на цинк може и да предотврати нощното събуждане.

Промени в диетата

здравословно хранене

Промяната на сезоните често е съпътствана и с промяна в кухнята. С настъпването на студените сезони, много хора започват да изключват пресните плодове и зеленчуци от своята диета. Съвременните хранителни навици наблягат на много храни, които включват нездравословни вещества в големи количества – захар, наситени мазнини, трансмазнини, и други – а през есента и зимата консумацията на тези храни се увеличава. Това естествено се дължи както на факта, че плодовете и зеленчуците са много по-трудно откриваеми, когато не са в сезон, така и на традиционните промени в храната, която консумираме – повече местни продукти и консервирани храни, алкохол, при това в по-късните часове на деня.

Имунната ни система има нужда от енергия. За правилното функциониране на различни елементи от имунната ни система са необходими специфични микронутриенти, а разнообразната диета е от съществено значение за осигурвяването тяхното осигуряване.

С променянето на диетата през зимата настъпват и промени в метаболизма, които могат да предизвикат различни видове възпаления чрез отслабване на имунната ни система. Приемът на транс и наситени мазнини, както и на рафинирана захар, са свързани с промени в стомашната флора, които са предпоставка за различни видове заболявания – кардиоваскулярни, инсулинова резистентност, хронични възпаления.

Спазването не само на разнообразна диета, но и на редовен режим на хранене, може да помогне на имунната ни система да се сдобие с необходимите енергия и вещества за правилното си функциониране, както и да предотврати възпаленията, свързани с промени в метаболизма.

Въпреки това през есента и зимата е трудно да се открият много от продуктите, с които сме свикнали през летния сезон, а тези, които все пак са налични, често поскъпват значително. Приемът на някои вещества като цинк може да е добър начин да набавим някои от веществата, необходими за правилното функциониране на нашия имунитет. 

Ваксинация

Един от най-добрите начини, по които можем да подсилим нашата имунна система, е като я подготвим за щамовете на различни видове заболявания чрез ваксинация. Сезонни ваксини за заболявания като грип, както и ваксините за заболявания като коронавирус, помагат на придобития имунитет да разпознае патогените на болестта и да ги изолира от клетките на нашия организъм.