другиДепресия и възпаления – симптомите на цинков дефицит?

Цинкът е сред най-важните елементи в човешкото тяло, като играе съществена роля във функционирането на имунната и нервна системи, клетъчния метаболизъм, обоняние, вкусови възприятия, синтеза на ДНК, и множество други процеси. Хроничният недостиг на цинк има множество негативни последствия. По света, над 1 милиард души са пред риск от хроничен дефицит на цинк.

Симптомите на цинков дефицит  могат да се проявят по множество различни начини. Най-често страдащите от недостиг на цинк изпитват симптоми, свързани с емоционалното здраве, когнитивни разстройства, главоболие, загуба на апетит и енергия, както и физически прояви – възпаления, суха кожа, косопад.

При проява на тези симптоми е препоръчително към диетата да се включат храни, богати на цинк – червено месо, ядки, морски дарове – и приемът на хранителни добавки с цинк.

Кожни възпаления

Цинкът е един от основните компоненти, необходими за правилното делене на клетките в нашия организъм. Хроничният недостиг забавя това делене, което на свой ред пречи на заздравяването на рани, особено по меките тъкани и лигавиците.

Най-често срещаните симптоми на недостиг на цинк са свързани с възпаления по кожата и лигавицата. Екземи, акне, поява на дребни рани и парене са редовни оплаквания, а по-сериозните симптоми включват проблеми със зъбите и венците. Подобни възпаления се проявяват особено изявено по гънките на лицето – клепачи, нос, уши, устни – както и по кожата на ръцете, корема и гърдите.

Цинкът играе роля и в синтезирането на кератин в тялото. Нарушения в този процес водят до косопад и оредяване на косата. Това често е и първият симптом, който се проявява при пациенти, страдащи от недостиг на цинк. Други ранни симптоми включват проблеми с ноктите – забавяне на техния растеж, поява на бели петна, чупливост.

Честата поява на афти и рани в устата би могла да е симптом на такъв недостиг, което понякога е съпътствано с кървене на венците и парадонтит – хронично възпаление на устната лигавица и зъбите.

Емоционално здраве и нервна система

Съществува пряка връзка между депресията и хроничния недостиг на цинк – това доказват множество клинични проучвания, проведени през последните 20 години. Според тези проучвания, цинковият дефицит води до депресивни състояния, а при пациенти, които страдат от хронична депресия, почти винаги се наблюдават ниски нива на цинк в кръвната плазма. В едно такова изследване проведено в хоспис за възрастни хора, 48% от пациентите на болничното заведение с хроничен цинков дефицит са проявявали симптоми на депресия, а 45% от тях са страдали от различни форми на деменция и умствена изостаналост.

Макар все още връзката между тези два феномена да не е изцяло изяснена, данните показват, че тази връзка не зависи от фактори като възраст или пол. Все повече професионалисти в сферата на емоционалното здраве препоръчват терапията на депресивни състояния да бъде подсилена с прием на цинк. Ефектът от приема на цинкови добавки при депресивни състояния не е незабавен, но е изключително благоприятен.

One comment

  • Камелия

    февруари 3, 2022 at 4:52 pm

    Много полезно! ☺️

Comments are closed.