другиЗначение на цинка за имунната система

В човешкото тяло има между 2 и 3 грама цинк, което го поставя на второ място сред най-застъпените метали в тялото, след желязото. Елементът играе важна роля в над 300 ензима като катализатор, стабилизатор, или кофактор (част от небелтъчната част на ензимите). Около 10% от човешкия геном се отнася за синтезирането на протеини, които включват цинк.

Цинкът е един от основните елементи необходими за правилното функциониране на имунната система. Сиптомите и проявите на недостиг на цинк са смущаващо подобни на тези на остаряването – нарушена функция на клетъчния имунитет, намалена ефективност при ваксинация, занижена активност на ендокринната жлеза тимус, която играе важна роля в предотвратяването на ракови заболявания.

Недостигът на цинк се проявява по многообразни начини, като случаи на изострен недостиг могат да имат потенциално катастрофални последствия. Анемия, анорексия, диария, депресивни състояния, емоционални и когнитивни разстройства, нарушения при зарастването на рани, кожни лезии, обриви, косопад и забавен растеж са само част от многобройните симптоми на ниски нива на цинк в тялото.

Въпреки това имунната система е едно от местата, където този недостиг може да има най-преки последствия. За разлика от много от изброените сиптоми, имунитетът може да пострада дори при леко занижени нива на цинк в тялото. Изследванията от последните 15 години откриват нова връзка между цинка и имунната система. Макар ролята на елемента в изграждането на някои ензими да е известна от десетилетия, едва в скоро време резултатите от някои научни експерименти и изследвания демонстрират ролята на свободни цинкови йони за междуклетъчната комуникация в имунната система. Това потенциално доказва функцията на този преходен метал в регулирането на дейността на имунните клетки и подспомагането на навременен имунен отговор.

Някои от най-известните научни изследвания в областта на ролята на различни микронутриенти в изграждането на имунната система се отнасят до способността на цинка да помогне в борбата срещу обикновена настинка (общ термин за редица инфекции, причинени от риновируси). Многобройни контролирани медицински експерименти доказват, че приемът на цинк по време на заболяването значително съкращават неговата продължителност, както и степента на проява на симптомите му. Ревю на над 20 изследвания по темата с над 1,700 участници в тях показват, че приемът на цинк от началото на протичането на заболяването помага то да премине по-лесно и с по-леки симптоми. Според учените един от механизмите, чрез които цинкът помага в тези случаи, са самите форми на риновирусите и цинковата молекула – цинкът е способен буквално да се свърже свободно с вируса, като така да предотврати възможността риновирусът да се свърже със здрави клетки в човешкото тяло.

Едни от най-често срещаните и лесни за забелязване симптоми на цинковия дефицит са различните видове кожни проблеми и заболявания – лезии, обриви, сухота, възпаления, трудно зарастващи рани и синини. Всъщност тези проблеми често са породени от нарушения в имунната система, свързани с недостиг на цинк. Краен, но добър пример за подобно заболяване, породено от недостиг на цинк при хората, е acrodermatitis enteropathica – рядко наследствено заболяване, което причинява атрофия на тимуса и податливост на бактериални, гъбични и бактериални инфекции по кожата и червата. Симптомите на това заболяване включват лезии, незарастващи рани, кожни възпаления, еритематоза (отличителен обрив, причинен от възпалени капиляри по кожата), диария, нарушен растеж. Заболяването най-често се проявява в ранна възраст, и е предизвикано от мутация на ген, отговарящ за транспортирането на цинк в чревната тъкан. Макар да няма лечение за самото заболяване, симптомите на тази болест се третират с прием на цинк като допълнение към разнообразната диета.

Прием на цинк за подпомагане на имунната система

Според изчисленията, около 17% от човешкото население по света страда от различни степени на цинков дефицит. Недостигът на цинк може да играе съществена роля в развитието на хронични заболявания като кардиоваскулярни болести, рак, и тези диабетни състояния, които са причинени от възпаления. Подобни заболявания се срещат най-често при по-възрастните хора, които са и подложени на по-голям риск от цинков дефицит – 40% от хората на възраст над 65 години не приемат достатъчно цинк чрез своята диета. Възрастните хора статистически консумират по-малко храна, богата на цинк, а с годините способността на тялото да усвоява този метал намалява. Така рискът от цинков дефицит при хора над 65 години е значително по-висок.

За съжаление няма ефективен биоиндикаторен тест, който може да определи дали някой страда от недостиг на цинк. Поради това диагностицирането на цинковия дефицит може да е труден процес, и често това се случва на база симптоми.

„Когато отнемеш цинкът, клетките, които контролират процесът на възпаление, се активизират и започват да отговарят на стимул по различен начин; това кара тези клетки да предизвикват възпалителен процес,“ пояснява Емили Хо, професор и директор от Орегонския университет за здравеопазване.

Фактът, че в човешкото тяло няма добър механизъм за съхранение на цинк, допълнително усложнява нещата. Поради това, редовен пример на цинк е препоръчителен, особено за лица над 65-годишна възраст.

Препоръчителния дневен прием на цинк за възрастни е 8 милиграма за жени, и 11 милиграма за мъже, без значение от годините. При хората над 65 години, дневният прием може да бъде увеличен след консултация с лекар, за да се адресира и повишения риск от цинков дефицит.

Консумирането на храни, богати на цинкчервено месо, морски дарове и риба, зърнени храни – е добър начин да подсилим имунитета на тялото ни. За съжаление съвременната диета е все по-бедна на въглехидрати, фибри, и микронутриенти като цинк, и все по-богата на транс и наситени мазнини и захар, които могат да нарушат действието на имунната система. Прием на цинк като добавка към разнообразната диета е един от начините да се подобри този дисбаланс.

One comment

  • Emiliya Nedkova

    януари 31, 2022 at 1:52 pm

    Доста полезна статия, супер. 🙂

Comments are closed.