цинкКои са ползите от цинка?

Тялото ни е силно наситено с цинк и така трябва да бъде – това е един от най-разпространените в организма ни минерали. Той е необходим на множество органи и системи, за да работят нормално. И ако имате дефицит, това скоро ще се усети чрез някои от най-честите симптоми на липса на цинкчесто боледуване, меки и чупещи се нокти, косопад, акне, слабо обоняние и вкус, раздразнителност и много други. Проблемът е, че телата ни не са способни да натрупват и съхраняват запаси от цинк. Трябва ни всекидневно хранене с богати на микроелемента продукти. Но понякога и това не е достатъчно. Питате се – все пак защо точно ни е необходим този минерал и какви са ползите от цинка? Ще отговорим!

Ползите от цинк за имунната система

Цинк за имунна система

Една от ползите от цинка е укрепването на имунната система. Минералът влияе върху имунитета в две основни посоки – засилва го, ако е прекалено слаб, и го връща в норма, ако е твърде реактивен. Ползите от цинка за засилване на имунната система се осъществяват чрез стимулиране производството на бели кръвни клетки или т.нар. левкоцити. Те противодействат на заразните болести и бактериите, разпознават патогените и ги унищожават.

Ползите от цинка се проявяват и в по-ефективното изграждане на антитела, които са отговорни за по-бързото справяне със заразите, както и за предотвратяване на разболяване или тежко боледуване при повторен сблъсък с някои вируси.

Ползите от цинка при твърде реактивен имунитет с свързани с правилното програмиране на клетките на имунната система да разпознават „вредителите“, увредените клетки и здравите клетки на организма. Така той помага срещу алергиите, играе роля в справянето с автоимунните заболявания и помага за предотвратяването на цитокинова буря (свръхреакция на имунитета, която може да доведе до пагубни за организма увреждания).

Ползите от цинка за кожата и косата

Цинк за кожа и коса

Ако често се оплаквате от проблеми с кожата, косопад и рядка коса, ще усетите ползите от цинка съвсем скоро, след като внесете допълнително количество от микроелемента в ежедневието си. Доказано е, че дефицитът на цинк води до кожни проблеми, изтощена и тънка коса. Освен вътрешно, може да ползвате елемента и външно – под формата на козметични препарати с добавен цинк. Ползите от цинка в козметиката са, че действа директно и локално върху проблемните участъци. Затова много от средствата срещу акне съдържат цинк. Той действа противовъзпалително, противомикробно и противогъбично. Други ползи от цинка за кожата са, че предпазва от омазняване, успокоява сърбежа, ускорява зарастването на разранените участъци. Ползите от цинка за косата и скалпа също са свързани със способността да предотвратява омазняване и възпаление, като по този начин лекува себорея и пърхот. А също – заздравява косъма, ускорява растежа на косата и стимулира образуването на клетки на косменя фоликул, като така води до сгъстяване на косата.

Ползите от цинка при тънки и чупещи се нокти

Цинк за нокти

Като говорим за нокти и цинк, приложението на минерала за красив маникюр е незаменимо. Ползите от цинка се изразяват в заздравяване на нокътна плочка, ограничаване на възпалението на кожата около нея и подпомагане на растежа на нокътя. Всъщност ноктите демонстрират едни от най-видимите и ясни симптоми за недостиг на цинкбели петна по плочката, матова повърхност, бразди и цепнатини по повърхността. При набавяне на достатъчно количество от минерала тези дефекти постепенно изчезват. Ползите от цинка за ноктите се изразяват във втвърдяване на нокътя, предпазване и лечение при гъбични инфекции. И забележете – това е причината някои от препаратите за локално приложение за чупещи се и меки нокти да съдържат цинк.

Ползите от цинка за регулиране на кръвната захар

Отлично проучени са ползите от цинка при хора с диабет, инсулинова резистентност и предразположеност към колебания в кръвната захар. Известна е способността на минерала да регенерира клетките на панкреаса, който е отговорен за производството на инсулин – важен хормон в нашето тяло, който транспортира кръвната захар до клетките. Ползите от цинка са също и в стимулирането на производството на инсулин от задстомашната жлеза (другото име на панкреаса), което допълнително помага за намаляване високите нива на глюкоза в кръвта при диабет и преддиабетни състояния. Ползите от цинка са видими и чрез повишаване чувствителността на клетките към инсулин. Занижената им чувствителност към хормона е основен проблем при метаболитен синдром, инсулинова резистентност, преддиабетни състояния и диабет. Ползи от цинка се наблюдават и на клетъчно ниво – минералът помага на клетките да разпознават инсулина, да усвояват глюкозата и да се случва ефективно разграждане на кръвната захар.

Ползите от цинка при нисък ръст и забавен растеж

Знае се, че микроелементът е задължителен за нормален растеж и развитие на човека. Незаменими са ползите от цинка за правилното развитие на плода по време на бременност, а след това – за израстването и развитието в детско-юношеския период. При дефицит на цинк се наблюдава нисък ръст, ниско тегло, изоставане в растежа, слабо развитие на половите белези и проблеми при съзряването. Много коментирани са и ползите от цинка при формирането на костите, мускулите и тъканите като цяло, което е ключов момент в периодите на засилен растеж в детството.

Безплодие и цинк – кои са ползите от цинка за мъжа и жената

Цинк за зачеване

Доказаните ползи от цинка има при редица случаи на безплодие. Минералът оказва положително влияние на организма както на мъжа, така и на жената. При безплодие и недостиг на цинк приложението му в допълнителни дози е задължително за подобряване на фертилността (способността за зачеване). От една страна, цинкът стимулира производството на по-голямо количество и по-подвижни сперматозоиди, способни да оплодят яйцеклетката. От друга страна, ползите от цинка при жената се отразяват в регулиране на менструацията, правилно функциониране на яйчниците и повишаване нивата на естроген – полов хормон, свързван с повишена способност за забременяване. Минералът също е нужен за успешна бременност – ползите от цинка тук са в предотвратяване на преждевременно раждане, профилактика на спонтанен аборт и за износване на здраво развит плод.

Ползите от цинка при влошено зрение

Цинк за зрение

При влошено зрение и липса на цинк приложението на микроелемента е силно препоръчително под формата на добавки. Доказани са ползите от цинка при редица проблеми със зрението. Той е силен антиоксидант и се бори успешно срещу увреждащите зрението свободни радикали. По този начин забавя процесът на стареене и дегенеративните заболявания, едно от които е т.нар. макулна дегенерация – болест, водеща до изчезване на зрението в самия център на полето на виждане (зрителното поле). Също ползите от цинка са способността му да подобрява адаптацията на окото към промените в осветеността на околната среда. Така се стига до по-добро нощно виждане и до успешно справяне с т.нар. „кокоша слепота“. При проблеми със зрението ползите от цинка се увеличават, ако има комбиниран прием на минерала с витамини А, лутеин, селен и други компоненти. Освен че всички влияят благотворно на зрението, самият цинк подобрява метаболизма и усвояването на витамини.

Ползите от цинка за нервната система

Цинк при депресия

Ползите от цинка за нервната система са многобройни. Цинкът подобрява паметта и концентрацията, което е повод да се назначава допълнителен прием при неспособност за запаметяване, често забравяне, повишена разсеяност, трудно концентриране, проблеми с вниманието. Всъщност недостигът на цинк води до състояние, наречено „мозъчна мъгла“ – при него хората се оплакват от неспособност да мислят ефективно, да запаметяват факти и да имат ясен ум. Набавянето на достатъчно цинк влияе ползотворно върху тези функции на човешкия мозък. Едновременно с това са доказани ползите от цинка при повишен стрес, раздразнителност и напрежение, както и за лечение и профилактика на състояния на тревожност и при панически атаки. Полезен е и при депресивни състояния, тъй като подпомага процеса на синтезиране на серотонин – известния „хормон на щастието“, при недостиг на който се развиват депресии. Затова при всички видове напрежение, твърде стресови начин на живот и умствено претоварване се препоръчва повишена консумация на съдържащи цинк храни или допълнителен прием на добавки с цинк.