имунна системаВсичко за имуностимулаторите

Колкото повече говорим за болести, Covid-19 и грип, толкова по-често чуваме да се споменава и думата имуностимулатор. Най-общо всички знаем, че имуностимулаторите са средства за подпомагане на имунната система в борба със заразите. Но обикновено не сме наясно как точно действат, как да се приемат и кога да се спрат. Ще ви помогнем с повече информация.

Какво е имуностимулатор?

Имуностимулатори 1
Имуностимулатори

Имуностимулаторите са различни препарати, съдържащи вещества, които въздействат върху отделните компоненти на имунната система и я подпомагат в работата й. Най-общо казано – те стимулират нашите естествени способности да противодействаме на болестите. А по-конкретно – ролята на имуностимулатора е да засили устойчивостта на организма към вируси, гъбички и бактерии, като работи основно в две посоки – не допуска да се разболеем или помага по-бързо да оздравеем. Имуностимулаторите може да са със естествен произход – билки, гъби, плодове и др., но и да са изцяло синтетично получени.

Освен под формата на препарати, ние можем да получим известно количество от тях и чрез консумирането на определени растителни храни и пиенето на някои биологично получени сокове, сиропи, отвари. Много често обаче те не са достатъчни и се налага допълнителен прием – особено в грипния сезон и при епидемично разпространение на вируси.

Механизъм на действие на имуностимулаторите

Вече стана ясно двете им основни посоки на действие. Ето и подробности за механизма им на действие.

От една страна, имуностимулаторите засилват фагоцитозата на патогенни агенти – така се нарича процесът, при който определени клетки на имунната система (левкоцитите, наричани също и „бели кръвни клетки“) улавят, след което буквално поглъщат болестотворните частици и ги унищожават чрез специални ензими. Точно тези клетки-унижощители в случая са определяни и като фагоцити.

От друга страна, те активират изработката на цитокини и антитела срещу конкретни причинители на болест, като с последното предпазват от повторно заразяване със същото заболяване или водят до по-леко боледуване със същия вирус. Този тип имуностимулатори се наричат специфични и в тях се включват ваксините срещу грип, шарка, паротит, коронавирус и т.н.

Трето важно действие на всеки имуностимулатор е да противодейства на свободните радикали и да подкрепя организма при т.нар. оксидативен стрес. Това са факторите от външната среда, които водят до увреждане на клетките, до остаряване на тялото и до спадане на имунитета. Приемът на имуностимулатор обаче може да стопира или забави тези процеси, като по този начин допринася за по-здрав организъм и по-добре действаща имунна система.

Как да избера имуностимулатор?

Имуностимулатори 2
Как да изберем подходящ имуностимулатор?

Да, понякога е много объркващо кой точно имуностимулатор да изберем. За да направите своя избор, отговорете си първо на следния въпрос: „От какво имам нужда – от обща подкрепа на имунитета или от конкретна защита срещу определена вирус или бактерия?“. Ако искате по-цялостна защита, то насочете вниманието си към неспецифичния тип имуностимулатори, като се консултирате с лекар или фармацевт за различните варианти. Проверете в състава на средството дали не влиза някой компонент, към който сте проявявали или проявявате алергия. Ако има такъв, ви препоръчваме да изберете друг продукт.

Ако често се инфектирате с един и същ вид бактерия, попитайте конкретно за продукт от типа на ваксините, който ще ви помогне да станете по-устойчиви именно към този патоген. В случай че искате да се предпазите от конкретен вирус – грип, варицела, рубеола, малария, коронавирус и др., потърсете специфично средство за повишаване на имунната защита именно срещу заболяването.

Още един важен въпрос, преди да изберете имуностимулант – дали искате да осъществите профилактична подкрепа на имунитета, или вече боледувате и се стремите към по-бързо оздравяване и леко прекарване на болестта. Във втория случай ще ви трябва бързо действащ, ефективен и мощен имуностимулатор. Често това са синтетични препарати или комбинация от витамини, цинк и други минерали.

За какво да внимавам при прием на имуностимулатор?

Както вече разбрахте, трябва да внимавате да не сте с алергия към някоя съставките. Затова четете съдържанието на препарата, преди да започнете да го приемате. Възможно е обаче и да не знаете, че сте алергични към някоя съставка. Тогава проследете дали имате някакви алергични прояви в първите дни от приема – поява на обрив, прилошаване, замайване, задух. Ако проявите тежки симптоми на алергия, прекратете веднага приема на точно този имуностимулатор и попитайте лекар или фармацевт за алтернативен вариант.

Много внимавайте също, ако имате автоимунно заболяване. Например синдром на Хашимото, лупус, ревматоиден артрит, множествена склероза, псориазис и много други. Автоимунните заболявания се появяват, тъй като имунната система започва да атакува погрешно собствени клетки на организма. При доста болести от този вид се дават медикаменти, потискащи имунитета. А имуностимулаторите подсилват имунната реакция като цяло – процес, който може да се отрази неблагоприятно на хората с автоимунни заболявания. Ако попадате в тази група, задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар, за да изясните подходящи ли са тези продукти за вас.

Кой трябва задължително да приема имуностимулатори?

За разлика от хората с автоимунни заболявания, които трябва да са внимателни при приема, други групи от хора задължително трябва да приемат имуностимулатор периодично. Ето кои са те:

  • Децата и подрастващите. Особено в ранна детска възраст имунната система е несъвършена и има нужда от честа подкрепа, за да се справи с вируси, гъбички и бактерии.
  • Старите хора. Тук пък е обратното – с остаряването имунната система отслабва. Затова и старите хора боледуват по-често и по-тежко, когато се заразят с вируси.
  • Хората с хронични заболявания, които са по-често застрашени от усложнения при боледуване от заразни болести.
  • Хората с доказан имунодефицит и изтощена имунна система.
  • Всички, които боледуват твърде често от вируси и инфекции трябва да помислят за прием на имуностимулатор, подходящ конкретно за тях.
  • Изложените на хроничен стрес хора. При тях имунната система отслабва и губи своята способност да се справя адекватно с болестите.
  • Изложените на оксидативен стрес, токсини, работещите в замърсена среда.

Освен тях всички останали (с изключение на хората с автоимунни заболвания), имат нужда от имуностимулатор по време на грипна епидемия и други епидемични взривове.

Кога трябва да се започне терапията с имуностимулатор?

Имуностимулатори 3
Кога трябва да започнем терапия с имуностимулатори?

Най-добре е приемът на имуностимулатор да започне профилактично, ако това е възможно. Есенният период е особено подходящ, защото предстои грипният сезон и месеците на настинките и честите вируси, съпровождани от хрема, кашлица и болно гърло.

Също с профилактична цел имуностимулатори могат да се дават на децата преди началото на учебната година. Така техният имунитет ще е подготвен за предстоящите сблъсъци с вирусните инфекции, които задължително се предават в училище. За по-малките е подобна ситуацията в периодите преди тръгване на ясла или на детска градина. Имуностимулаторът ще им помогне да избегнат честото боледуване и отсъствията от занимания.

Ако ви предстои пътуване в чужбина и то най-вече в зона, в която се разпространяват определени вируси, за които има изработен специфичен имуностимулатор, добре е предварително да го използвате. Така ще си спестите излишно боледуване, което в някои случаи дори може да е изключително тежко.

Работещите в здравни заведения и в институции, в които често се срещат с болни хора също имат нужда периодично да приемат продукти за повишаване на имунната система. Така винаги ще имат добър имунитет и ще успяват да се справят с болестите без отсъствия от работа и без последствия за техния организъм.

С терапевтична цел имуностимулатор се взима в началото на вирусно заболяване или бактериална инфекция. Това е периодът, в който имунитетът има най-голяма нужда от допълнителна подкрепа. Тогава имуностимулаторът може да подейства толкова мощно на имунната система, че да стопира изцяло развитието на болестта. Важно е да се започне прием на препарата възможно най-бързо след първите симптоми. Ако не се спре развитието на заболяването, то със сигурност имуностимулаторът ще помогне за по-леко и по-бързо преболедуване. И също – за по-слабо изразени симптоми и за боледуване без усложнения.