имунна системаКакво да пием за подсилване на имунната система?

Зимата, грипът и вирусите изтощават максимално имунната система. Имунитетът пада и ние ставаме уязвими към зарази, бактерии, гъбични инфекции. Възможно е дори да се отключат алергии и трудни за лечение възпалителни процеси. Добре е възможно най-скоро да помислим за подсилване на имунната система, за да си върнем предпазната бариера и да сме защитени.

Кога имунната система е изтощена и имаме нужда от подсилване на имунитета?

Нека проверим дали е слаба вашата имунната система. Ето какви са симптомите на отслабнал имунитет.

 • Поваля ви всеки вирус и изкарвате заболяването тежко и продължително.
 • Чувствате се изтощени, уморени, нямате енергия и трудно събирате сили да вършите дейностите си.
 • Често ви се появява херпес. Веднъж след като сме се заразили с вируса на херпеса, той остава в организма ни за цял живот и се проявява при отслабнал имунитет чрез появата на познатите мехурчета. Затова честите херпеси са сигнал за изтощена имунна система.
 • Настивате много по-често – особено в сравнение с преди.
 • Непрекъснато боледувате от инфекции, предизвикани от бактерии.
 • Появяват ви се гъбички. Гъбичните инфекции също зачестяват при слаба имунна защита.
 • Оплаквате се от чести вагинални инфекции, цистит, инфекции на отделителната система.
 • Имате кожни проблеми – обриви, екземи, трудно зарастване на разранявания по кожата.
 • Стомашни проблеми, нарушено храносмилане, проблеми с червата. В храносмилателната система и червата се случват важни процеси, които са част от имунната ни защита. Затова проблемите там показват проблеми и с имунитета.

Ако ви прави впечатление, че тези оплаквания непрекъснато се появяват при вас, значи имате слаба имунна защита и е време за подсилване на имунната ви система.

Цинк за подсилване на имунната система

Какво да пием за подсилване на имунната система 1
Какво да пием за подсилване на имунната система – Цинк

Допълнителните препарати с витамини и минерали за подсилване на имунната система са най-лесно достъпните и ефективни средства, които можем да пием в момент на изтощен имунитет. Макар че можем да си набавим редица подсилващи имунитета вещества чрез храната, най-добре е при имунен спад да ги приемаме допълнително. Така по-бързо ще постигнем подсилване на имунната система, особено ако искаме бързи резултати. Сред всички средства от този род на първо място поставяме минералът цинк.

Цинкът помага за изключително бързо възстановяване на изтощения имунитет, като същевременно увеличава защитата от вируси и бактериални инфекции. Освен това докато го приемате, ще сте сигурни, че може да отвърнете с по-силен имунен отговор, ако прихванете някаква зараза. Допълнително минералът ускорява процеса на образуване на антитела срещу вирусите и подпомага оздравяването. И още един важен ефект от цинка той активира антиоксидантни процеси, като по този начин увеличава съпротивата на организма срещу свободни радикали. Това помага за по-бързото подсилване на имунната система.

Други минерали и витамини за подсилване на имунната система

В комбинация с микроелемента цинк е добре да вземате допълнителни минерали и витамини. Така ще постигнете още по-категорично и бързо подсилване на имунната система. Всъщност най-успешно би било да имате прием на допълнителни микроелементи (цинк, селен, мед) в съчетание с мултивитаминозен комплекс, включващ всички витамини. За постигане на оптимален ефект обаче ще трябва да пиете тези добавки минимум един месец.

Все пак има някои конкретни витамини, на които трябва да наблегнете при изтощена имунна система. Те са още по-важни, ако искате да направите спешно подсилване на имунитета при разболяване от грип, респирираторен вирус, друга инфекция. На първо място – големи дози витамин С (аскорбинова киселина). Той е мощно противовирусно, противовъзпалително и антиоксидантно средство. Заедно с него – особено в зимния период, силно се препоръчва прием на витамин D. Това е единственият витамин, който не си набавяме от храната, а тялото ни само произвежда след досег на слънчевите лъчи с кожата. Добре е да изследвате нивата на витамин D при вас, за да се определи подходящата доза, тъй като витаминът е мастноразтворим и може да се постигне пренасищане на организма след продължителен прием в големи количества.

Антиоксиантите – как помагат за подсилване на имунитета

Какво да пием за подсилване на имунната система 2
Какво да пием за подсилване на имунната система – Антиоксиданти

Това са други важни средства, които помагат за засилване на имунната система. Съществуват различни видове антиоксиданти, освен вече изброените, като основната роля на всички е да засилват устойчивостта ни към оксидативен стрес и да ни предпазват от вредното действие на свободните радикали. Тези външни „вредители“, ако са твърде много в нашето тяло, причиняват увреждания на клетките, като така разрушават и имунната ни система. Приемът на антиоксиданти обаче спира вредното въздействие, подпомага процеса на възстановяване на клетките и допълнително действа защитно срещу вирусите и бактериите. Антиоксидантите ни предпазват от токсини и вредни вещества, които също са пагубни за имунитета ни.

Затова може да помогнете подсилването на имунната система чрез допълнителен прием на препарат с антиоксидантно действие. Това ще е по-ефективна и бърза мярка, отколкото ако разчитате да набавите антиоксидантите чрез храни и напитки от менюто ви – естествен, но много по-бавен метод за засилване на имунната система.

Пийте сокове и смутита за детоксикиране на тялото и за засилване на имунитета

Един естествен начин за очистване на тялото от токсини (също толкова силен, както е приемът на антиоксиданти) и по този начин водещ до подсилване на имунната система е пиенето на напитки с детоксикиращ ефект. Ролята на тези питиета е да отвеждат „отровите“ в тялото ни навън чрез отделителната система и така да стимулират редица процеси на обновяване и оздравяване в организма ни. Резултатът е подсилена имунна система, стабилизирано здраве, подобрен метаболизъм, повече енергия и по-добър външен вид.

Соковете и смутитата са подходящ начин за детоксикация, тъй като са лесно усвоими заради течната си форма и не изискват изразходване на допълнителна енергия за преработването им от тялото. Също така се приготвят бързо, лесно и от продукти, които могат да ни осигурят така желаното детоксикиращо действие. Някои режими на пречистване и регенериране на тялото изискват дори няколкодневно гладуване, през което да останем само на течни детоксикиращи напитки. Така най-ефективно се постига бързо очистване и обновяване на клетките.

Подходящи продукти с детоксикиращо действие са морковите, червеното цвекло, целината, ябълките, спанакът, грейпфрутът, портокалите, лимоните, нар, касис, джинджифил и много други. Комбинирайте ги в подходящи съчетания, като може да подсладите и с малко мед за вкус и за допълнителна подкрепа на имунитета.

Чаят като средство за подсилване на имунната система

Какво да пием за подсилване на имунната система 3
Какво да пием за подсилване на имунната система – Минерали и витамини

Различни видове чай може да послужат като помощно средство за подсилване на имунната. За лечебните свойства на топлата напитка се знае от древни времена. Свойствата са различни – според вида на чая. Някои отвари лекуват кашлица, други – бъбреци, трети – успешно действат срещу констипация (запек) и т.н. Тъй като нашата цел е да подсилим имунната система, ще изброим някои от подходящите за целта видове чай:

 • Билков чай. Един от най-разпространените в България видове чай, който може дори сами да си съберете и изсушите. Най-силно действащи в подкрепа на имунната система са мащерката, плод от бъз, риган, плод шипка, лайка, салвия, ехинацея и др.
 • Чай от джинджифил. Използва се сушен джинджифил или пресен корен. Изключително добър не само за подсилване на имунната система, но и за справяне с вируси и бактерии.
 • Чай от куркума. Отново може да се използва на прах или корен. Действа противовъзпалително, противовирусно и подсилва имунната система.
 • Зелен чай. Той може да съдържа както билки за имунитет, така и други растения. Основните предимства в подкрепа на имунитета тук са свързани със способността на зеления чай да пречиства и детоксикира организма. По този начин действа като естествен антиоксидант и помага за по-бързото възстановяване на имунната система.

Има и други видове чай за подсилване на имунната система – изберете според личните си нужди и предпочитания. Важно е и да не прекалявате – особено със зеления чай, защото той действа като диуретик (стимулира отделителната система и отделянето на течности) и продължителна употреба в големи количества може да причини някои дефицити на полезни вещества.