цинкЦинкът и красотата – как да имаме по-здрава кожа, коса, нокти

Пръв помощник за красив външен вид – това е цинкът. Микроелементът е незаменим за постигането на здрави и блестящи кожа, коса и нокти – ключови елементи, за да имаме наистина красива визия. Ще ви разкажем за връзката на цинка и красивия външен вид.

Цинк за кожа – какви са ползите?

Цинкът и красотата 1
Цинкът и красотата – полза за кожата

Изключително важна роля има цинкът за кожата в борбата с акнето и постигането на здрав, искрящ вид на кожата. Ако имате недостиг на цинк, вероятно ще страдате от пъпки, суха и излющена кожа, чести кожни възпаления и рани.

Но ако вземете добавки с цинк, ще постигнете следното:

– Антибактериален ефект. Лекарствата с цинк, както и козметиката, съдържаща минерала, имат свойството да елиминират бактериите. По този начин те предпазват кожата от инфекции и възпаления.

– Допълнителна защита. Приемът на цинк укрепва кожната бариера и защитава кожата от вредните въздействия на ултравиолетовите лъчи, както и от други вредни фактори.

– По-бързо и ефективно зарастване на рани. Добавките с цинк ускоряват процеса на възстановяване на кожата след разраняване и предотвратяват усложнения.

– Здравина и добър външен вид на кожата. Приемът на цинк повишава възприемчивостта на кожата към витамини, което, от своя страна, подобрява еластичността и тургора на кожата.

– По-здрава кожа на скалпа. Ролята на цинка за кожата на главата е в ограничаването и лекуването на пърхота.

– По-малко комедони, обриви, акне. Приемът на цинк подпомага контролирането на секрецията и има противовъзпалителен ефект.

Ето и още малко важни факти – добавките с цинк регулират делението на основните клетки на кожата – кератиноцити, като така подпомагат регенерацията и обновяването на кожата. Освен това приемът на цинк е много важен за зрялата кожа, защото микроелементът противодейства на свободните радикали, отговорни за остаряването, и подпомага синтеза на колаген, което е много ценно за хората в по-напреднала възраст.

Цинк за коса – как минералът помага?

Цинкът и красотата 1
Цинкът и красотата – в помощ на косата

Да започнем с това, че дефицитът на цинк се отразява най-пагубно за косата. Тя става чуплива, слаба и расте по-бавно. Освен това често се появява и косопад. Възможно е също да настъпи ранно побеляване на косата. За щастие допълнителният прием на цинк може да доведе до редица ползи:

Добавките с цинк подобряват кръвоснабдяването на космените фоликули. Благодарение на това косата укрепва и започва да расте по-бързо.

– Допълнителният прием на цинк стабилизира структурите на ДНК и РНК, което е важно за деленето на клетките на космения фоликул и води до ускорен растеж на косата.

– Лекарствата с цинк регулират хормоналния баланс, като по този начин спират косопада, който е резултат от дисбаланс в хормоните.

– Допълнителният прием на цинк възстановява увредената структура на косата.

– Цинкът за коса влияе и върху секрецията на мастните жлези, които отделят себум. Така той се бори срещу сухата коса и помага при пърхот.

– Приемът на цинк противодейства на оксидативния стрес, който води до остаряване на всички клетки в тялото, включително на тези на косата. Минералът също предпазва косата от увреждане поради вредните влияния на околната среда – замърсен въздух, неблагоприятен климат и т.н.

Хубаво е при косопад и проблеми с косата да се вземат лекарства с цинк в комбинация с витамин С, витамин В5, В6 и В9, витамин А и Е. Така ще постигнете максимално подхранване и грижа за косата.

Цинк за нокти – кога имаме нужда от него?

Цинкът и красотата 3
Цинкът и красотата – здрави нокти

Важен е не само приемът на цинк за здрава коса и кожа, но и за здрави нокти.

Как действа цинкът за ноктите?

– Ако имате достатъчно добър прием на цинк, минералът ще подпомогне образуването и поддържането на здрави протеини в тялото. Това важи и за протеините в ноктите. Благодарение на цинка, нокътните плочки стават здрави и силни.

Цинкът за нокти помага на растежа, като го ускорява. При недостиг на цинк ноктите спират да растат и това е забележимо.

– Приемът на цинк или използването на крем с цинк за локално приложение помага при чести възпаления на кутикулите на ноктите.

– Когато имате достатъчно цинк за ноктите и другите нужди на тялото, нокътната плочка става здрава, гладка и блестяща – без неравности и изкривявания. Всъщност някои белези по ноктите говорят категорично за цинков дефицит и нуждата от допълнителен прием на цинк. Проверете дали нямате бели петна по ноктите, набраздявания, разслояване на нокътната плочка и вдлъбнатини по ноктите. А също – дали ноктите ви не са станали твърде чупливи. Тези симптоми в повечето случаи говорят, че трябва да вземете добавки с цинк, за да попълните недостига на минерала.

Как да си набавим достатъчно цинк за коса, кожа, нокти?

Основните начини за осигуряване на достатъчен прием на цинк за коса, кожа, нокти, както и за останалите нужди на тялото, са два – чрез храната и чрез добавки с цинк.

– Повишен прием на цинк чрез храната ще имаме, ако увеличим консумацията на хранителните продукти, съдържащи минерала. Наблегнете на свинско месо, телешко месо, пилешко, черен дроб, морски продукти – раци, скариди, стриди, миди, риба. Не се лишавайте от яйца и млечни продукти и хапвайте по-често ядки и семена. Бобови храни, пълнозърнести продукти, броколи, гъби, сладки картофи, тъмен шоколад – обогатете менюто си с ястия, съдържащи тези продукти. Така ще получите максимално количество цинк с естествен произход.

Имайте предвид, че цинкът от животинските продукти е по-лесно усвоим, за разлика от растителните продукти. В случай че не консумирате храни от животински произход, ще трябва да се насочите към добавки с цинк. Растителните източници на цинк няма да бъдат достатъчни за набавяне на нужното количество от минерала.

Добавки с цинк и лекарства с цинк. Разликата между двете е, че добавките не са регистрирани като лекарствено средство, докато лекарствата имат такава регистрация и могат да бъдат намерени само в аптеките. Обикновено може да имате по-голямо доверие на лекарствата с цинк, тъй като се осъществява редовен контрол върху тяхното качество и съдържание. Каквото и да изберете, обаче, е важно да имате редовен прием на цинк за достатъчно дълго време.

Спазвайте указанията за дозировката или предписанието на специалист, защото при продължителна употреба и високи количества е възможно предозиране. Не приемайте добавките с цинк или лекарствата с цинк едновременно с калциеви препарати, защото абсорбцията се нарушава. Следете също за нивото на мед и желязо в организма, ако имате дълготраен допълнителен прием на цинк.