цинкМожем ли да подобрим състоянието на кожата с помощта на цинк?

Цинкът е един от най-често използваните компоненти в кремове, мазила, гелове и всякакви други средства за разкрасяване на кожата. Не само днес, но още от древни времена е известно, че цинкът и красотата вървят ръка за ръка. И наистина е така – няколко третирания с цинк и кожата ще се изчисти, заблести и регенерира.

Минералът действа по много и все благотворни начини на кожата на тялото и лицето. Нека да видим как може да си помогнем с цинк и кожата ни да изглежда по-здрава и блестяща.

Цинк и кожа с рани и лезии

По-добро състояние на кожата с помоща на цинк 1
По-добро състояние на кожата с помоща на цинк – Кожа с акне

Кожа с разранявания, лезии, бразди, белези, трудно зарастващи язви е изключително проблемна. Може да си помогнете чрез прием на цинк на таблетки и прилагане на локално средство с цинк върху проблемните зони. Така ефектът ще е двоен, по-сигурен и по-бърз. Минералът ускорява регенерирането на клетките и нарастването на тъканите. Действа също и противовъзпалително, като така ще ви предпази от усложнения при по-тежки рани. Това е много важно за хора с диабет – те се нуждаят от повече цинк и кожата ще е по-здрава и защитена (отлично средство за грижа най-вече за кожата на краката, които са в риск поради болестта).

Тук трябва да отбележим, че недостигът на цинк в организма сам по себе си може да предизвика бавно зарастване на рани и трудно възстановяване на кожата след травми. Също е много по-вероятно да ви се появят стрии, ако не ви достига от микроелемента. Ако забележите тези особености при вас, добре е да тествате нивата на минерала. Когато си го набавите чрез орален прием (през устата), ще забележите стриите да избледняват, а раните да оздравяват по-бързо.

За цинка и красотата на лицето във всяка възраст

Разбира се, първото нещо, което виждаме, е лицето. Наличието на пъпки, ранички, инфектирани участъци е причина за ниско самочувствие и поява на много комплекси. Редовно прилагайте цинк и кожата на лицето ще се изчисти от акнето, възпаленията, грозните червенини. Може да избирате между кремове за различна възраст, тоник, серуми, специални стикове или дори рол-он опаковки, съдържащи специализирани продукти за третиране на кожа с пъпки и комедони. Има и още една полза – с повече цинк и кожата с черни точки също получава моментално подобрение – порите се свиват, а точките намаляват. Цинкът контролира производството на себум, който причинява тези кожни проблеми.

И тук ефектът ще е по-добър, ако вземате допълнително минерала и на таблетки. Допълнително обръщаме внимание, че акне може да има не само в юношеска възраст. То се среща при хормонални промени и дисбаланс. Тук отново на помощ идва друга способност на цинка – да нормализира нивата на хормоните в тялото. Така той лекува първопричината за акнето, а не само последствията от него.

Цинк и кожа с бръчки – има ли ефект?

По-добро състояние на кожата с помоща на цинк 2
По-добро състояние на кожата с помоща на цинк – Кожа с бръчки

Защо по-специално споменаваме цинк и кожа с бръчки? Всички знаем, че тези нежелани кожни набраздявания се получават с остаряването – поради изменения в структурата и тургора на кожата, както и заради мимиките и гримасите, които правим. Разработени са много кремове и гелове специално за кожа с бръчки. Много от тях съдържат цинк. Неговата основна роля в борбата срещу бръчките е в действието му на антиоксидант, както и в това, че стимулира обновяването на клетките. Затова цинкът се използва много често в кремове за забавяне на признаците на остаряване на кожатасрещу фини набраздявания и дълбоки бръчки, срещу старчески петна, при суха и лющеща се кожа. Освен това цинкът ще помогне за запазване възможно най-дълго време да имате по-гладка и еластична кожа.

При признаци на стареене на кожата добър избор ще направите, ако приемате допълнително микроелемента и на хапчета. Така осигурявате двойно повечето цинк и кожата в зряла възраст ще ви се отблагодари със здрав и младежки вид.

Цинк и кожа с изгаряния – можем да си помогнем!

Цинкът е много ценен за третирането на кожа с изгаряния от всякакъв тип. Има лечебни препарати за нанасяне върху изгорена или възстановяваща се след изгаряне кожа, които са много ефективни. Те обезболяват, намаляват възпалението, предпазват от инфекция и помагат на регенерацията на клетките на кожата. След слънчеви изгаряния също може да нанесете успокояващ гел или крем с цинк и кожата ви ще се почувства много по-добре. Микроелементът се съдържа и в слънцезащитните кремове и спрейове, като така предпазва кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Цинкът и кожа с обриви

По-добро състояние на кожата с помоща на цинк 3
По-добро състояние на кожата с помоща на цинк – Кожа с обриви

Освен помощ при акне, при всякакъв тип обриви може да ползвате препарати с цинк и красотата на кожата ви скоро ще се възвърне. За тези случаи минералът помага със своето противовъзпалително и успокояващо действие, благодарение на което сърбежът и дразненето намаляват. Регенериращите свойства ще помогнат разчесванията и раните бързо да заздравеят, като от тях няма да останат белези или неравности по кожната повърхност.

Друго важно приложение на минерала е при подсичане – ползвайте специализирани средства за мазане с цинк и кожата с пъпки и зачервявания също ще получи облекчение и подобрение. Тези кремове може спокойно да се прилагат при новородени, при които подсичането създава големи проблеми.