цинкРолята на цинка при подрастващите

Дефицитът на цинк при подрастващите е много по-често срещан, отколкото се смяташе досега. Това се дължи на ред причини, сред които бедна на цинк храна и повишени загуби. Подобен недостиг на цинк може да доведе до много проблеми с растежа и здравето, тъй като цинкът при подрастващите играе основна роля за тяхното правилно развитие.

Цинк и деца в кърмаческа възраст

Ролята на цинка при подрастващите 1
Ролята на цинка при подрастващите – при кърмачета

Още по време на бременността нивата на цинк са от съществено значение за нормалното протичане на този период. Известно е, че минералът играе основна роля за клетъчното делене, синтеза на ДНК, синтеза на РНК, нарастването на мускулите и цялостното развитие на плода. Благодарение на него правилно протичат такива важни процеси, като генната експресия и ендокринната функция в организма. Но при дефицит на цинк по време на вътреутробното развитие на детето има риск от множество проблеми – сред които изоставане в развитието, ръста и теглото, като последното повишава риска от по-висока заболеваемост и влошено здраве след раждането.

В кърмаческия период и първата година от живота на детето, когато тялото нараства изключително бързо, значението на цинка е огромно. Това е етап от живота, в който детето има драстично повишена нужда от минерала. Микроелементът е важен не само за нормалния растеж и развитие, но и за формиране на правилен имунен отговор от страна на имунната система. Доказано е, че цинкът може да намали риска от тежко протичане на инфекции на долните дихателни пътища и диария, които са едни от най-честите и опасни за новородените заболявания. Ако има дефицит на цинк при новородените, се наблюдава отслабена устойчивост към инфекции, загуба на тегло, загуба на апетит, забавяне на растежа, проблеми с развитието.

Какво се случва при недостиг на цинк при подрастващите?

Ролята на цинка при подрастващите 2
Ролята на цинка при подрастващите – Недостиг на цинк

В по-нататъшното развитие в детска възраст има риск от проблеми при развитието не само на физическо ниво, но и на психическо. Това е свързано с нарушения при нарастването на мозъка и формирането на неврони. По тази причина, ако липсва цинк при подрастващите, често се наблюдава увреждане на когнитивните функции. Децата с такива проблеми страдат от трудности при запаметяване и възпроизвеждане на информацията, както и от сериозни дефицити в процеса на учене. Това е много забележимо в училищния период – както в долните, така и в горните класове. Може също да имат и проблемно поведение – наблюдават се аутистични черти в поведението, антисоциални настроения, агресия и дефицит на вниманието. При недостатъчно цинк при подрастващите се появяват още страхове и високи нива на тревожност, което допълнително пречи за развитието на социални умения и за адаптацията в социални групи.

Освен проблеми в поведението и ученето, други изяви на дефицит на цинк при подрастващите са намален апетит, изоставане в израстването, ниско тегло, летаргия, мудност, често боледуване, алергии – особено обриви по кожата и кожни раздразнения.

Цинк и тийнейджъри – за какво е нужен минералът?

Тялото ни не разполага със запаси от този микроелемент, а при физически и психически натоварвания и при бурен растеж бързо се стига до неговото изразходване. В юношеството са налице всички тези условия за скоростно изчерпване на цинка и тинейджърите имат нужда от много по-големи количества. Това се отнася особено за периода на полово съзряване. Тогава цинкът при подрастващите играе ключова роля за формирането на половите белези и половата зрялост. Микроелементът подпомага синтеза на тестостерон и узряването на сперматозоидите. Затова той е критичен за репродуктивната система. Тези промени при момчетата, както и настъпването на менструация при момичетата, се нуждаят от достатъчно цинк в организма. За момичетата има и още една полза – по-големите дози цинк при подрастващите дами намалява неприятните симптоми на предменструалния синдром.

За баланс на бушуващите хормони също е необходим цинк и тийнейджърите с проблемна кожа са сред най-нуждаещите се от по-големи дози. Доказано е, че акнето е по-силно изявено при липса на минерала, но пък набавянето му подобрява драстично възпаленията и регулира отделянето на себум. Увеличаване на храните, съдържащи минерала, и третиране на зоните с препарати с цинк при подрастващите дава отлични резултати. Рискът от инфекция намалява, зачервяванията се редуцират, комедоните и разширените пори се повлияват много благотворно.

Набавяне на цинк при подрастващите

Ролята на цинка при подрастващите 3
Ролята на цинка при подрастващите – при тийнейджъри

За осигуряване на достатъчно цинк и децата, и тийнейджърите имат нужда от пълноценно хранене. Менюто трябва да е богато на месо (червеното е по-добър източник на цинк), на морски продукти – риба, раци, скариди, млечни продукти и яйца, черен дроб. Редовната консумация на сурови ядки и семена – тиквено семе, сусам, слънчогледово семе, кашу, фъстъци, бразилски орех и др., също ще осигури високи количества цинк при подрастващите. Бобовите храни като нахут, черен боб, леща са друг много пълноценен източник на цинк и децата във всички възрасти е хубаво да хапват от тези продукти поне веднъж-два пъти седмично. Сред растителните продукти други препоръчителни компоненти на менюто са картофите, спанакът, гъбите, броколи, магданоз.

В периодите на бурен растеж се препоръчва и допълнителен прием на цинк при подрастващите, защото храненето може да не е достатъчно. Това се отнася особено при деца, които тренират спорт, изостават с ученето, имат проблеми с общуването и при хранене предимно с полуфабрикати и консервирани храни.