другиЦинкът – необходим за синтеза на колаген

Добре известно е колко важен е колагенът в нашето тяло – основно за здравето на ставите, при увреждане на хрущяла, за еластична и хубава кожа, за здрави и еластични кръвоносните съдове. Но не е достатъчно просто да приемате повече колаген – чрез хранене или добавка. Трябва да стимулираме организма ни да синтезира колаген – нормален процес, който при определени обстоятелства и при стареене се нарушава.

Един от решаващите фактори за синтеза на колаген е наличието на достатъчно цинк в тялото. Той е важен поради много причини, които ще видим след малко.

Какво нарушава производството на колаген?

Първо да разгледаме при кои обстоятелства тялото има проблеми със синтеза на колаген.

Цинкът – необходим за синтеза на колаген – как се появяват проблеми

Този протеин осигурява стабилна и здрава рамка за нашата кожа, сухожилия, кости, стави и връзки, хрущяли и мускули. Но с напредването на възрастта синтезът на колаген намалява значително. Резултатът – кожата става тънка, по-малко еластична и суха. Лесно се разранява и се лющи. И се появяват така нежеланите бръчки, които никой не приветства с радост, когато набраздят лицето му. Това става първоначално най-видимо след 40-годишна възраст и съвсем драстично след 60 години, когато тялото губи приблизително половината от колагена си.

Освен стареенето друг фактор, който намалява производството на колаген и води до разрушаването му, е ултравиолетовото лъчение. При хора, изложени често на UV-радиация, се наблюдава ниско производство на колаген и по-бързо стареене.

Ниските нива на цинк са друга категорична причина за слаб синтез на колаген. Установено е, че хора с по-малко цинк в организма имат по-ниски общи нива на колаген, в сравнение с хора с високи стойности на минерала. И още причини за нарушения в синтеза на колаген – висок прием на захарни изделия и тютюнопушене водят до понижени нива на колаген в тялото.

Цинк и колаген – каква е връзката между тях?

Цинкът е минерал с много функции в тялото. Известен е най-вече със способността си да стимулира имунната система и да я подпомага в съпротивата срещу вируси и инфекции. Той обаче не е само това. Минералът допринася за функцията на повече от 300 ензима, сред които и т.нар. ензим „колагеназа“. Той помага на тялото да разгради старите и наранени тъкани, за да даде възможност за здравословно производство на колаген. Като кофактор цинкът регулира начина на производство на протеини, нужни на тялото за производството на колаген. Затова недостигът му би попречил на синтеза на колаген. Изследванията показват, че дефицитът на цинк може да доведе до цели 80% спад в ефективността на ензима колагеназа. Това означава и много по-ниско производство на колаген.

При различни изследвания е установено, че цинкът има най-голямо отношение към ензимите за производство на колаген тип 1 и тип 3. Това са двата типа колаген, които са с най-голямо съдържание в тялото – около 75% от общия колаген. Тип 1 е свързан със здравето и доброто състояние на кожата, косата, ноктите, костите, сухожилията, докато тип 3 има значение за здравето и функцията на сърдечно-съдовата система.

Цинк и колаген при застаряваща кожа

Цинкът - необходим за синтеза на колаген 2
Цинкът – необходим за синтеза на колаген при застаряваща кожа

Вече стана ясно, че кожата над 40-годишна възраст има задължително нужда от повече колаген. Това ще помогне тя по-дълго време да изглежда еластична, стегната и хидратирана. Още преди да навършите тази възраст, трябва да увеличите постъпващия в тялото цинк. Той ще активира производството на колаген и ще предотврати появата на фини линии, бръчки, сухота и други признаци на стареене. Особено много ще се погрижи да нямате отпусната и увиснала кожа, която се смята за грозен ефект, съпътстващ стареенето.

За стимулиране синтеза на колаген при първи признаци на стареене, действайте в няколко посоки. Увеличете приема на цинк чрез храна, вземете допълнително цинк във вид на хапчета, но и използвайте локални козметични средства с цинк за още по-голям ефект. За предпазване кожата от стареене поради вредното влияние на слънцето – ползвайте слънцезащитни кремове с високо съдържание на цинк.

Цинк и колаген за зарастване на рани

Същото тройно приложение – локално, чрез храната и допълнителен прием на цинк, трябва да приложите и при наличието на рани. Особено при такива, които зарастват трудно. Освен че ще стимулира производството на колаген и това ще доведе до по-бързо възстановяване на повредената тъкан, цинкът ще действа и противовъзпалително – една допълнителна подкрепа за възстановителния процес.

Може да ползвате цинк в по-големи дози при рани от всякакъв произход – при разкъсване на кожата, при рани поради инфекция, при разранявания при изтъняла кожа, при изгаряния, след кожни операции и засягане на кожата, както и за заличаване на белези.

Как да набавим повече цинк за синтез на колаген?

Цинкът - необходим за синтеза на колаген 3
Цинкът – необходим за синтеза на колаген – как да си набавим повече цинк

Храната ви трябва да се състои от много продукти, съдържащи цинк. Това са миди и други морски дарове, месо, ядки и семена, бобови растения, млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, гъби, авокадо и обичаното от мнозина какао (дори под формата на шоколад). За предпочитане е да набавяте цинк за синтез на колаген от животински продукти, тъй като той се усвоява по-лесно. Ако смятате, че диетата ви е бедна или усещате симптоми на дефицит, не се двоумете, а вземете допълнително цинк на таблетки. Допълнително пийте витамин С или се хранете с много плодове и зеленчуци, които го съдържат, защото така допълнително ще стимулирате производството на колаген.