цинкПо-лека пролетна умора с помощта на цинк

Чувствате се изморени, без енергия, нямате желание за много активност, не сте в настроение и не ви се излиза от дома. Познато ли ви е? Вероятно вече ви мъчи пролетна умора. По това време на годината много от нас имате тези оплаквания. Те се дължат на това малко странно състояние – пролетна умора, което се появява с идването на първите цветя и първите по-топли месеци от годината.

Научете повече за прием на цинк.

Пролетна умора – защо страдаме от нея?

Много са факторите за пролетната умора. Най-общо може да ги обединим в цялостно изтощение на организма и натрупване на някои дефицити на витамини и минерали. След зимата, която обикновено ни бомбардира с респираторни заболявания и грип, тялото е много изморено в опитите да се бори с болестите и последиците от тях. Имунната система е дала всичко от себе си, за да ни държи в баланс и добро здраве.

Изразходени са голяма част от запасите от полезни вещества, а тези, които не се натрупват в депа в тялото, често не са достатъчни. Зле се отразява и липсата на наистина пълни с полезни витамини и елементи пресни зеленчуци и плодове, като изключим сезонните зеле, карфиол, цитруси и някои други (трябва да признаем, че марулите, доматите, краставиците, чушките по това време на годината не са същите, както през пролетта и лятото). Като прибавим и липсата на слънчеви лъчи и късата светла част на деня (което ни носи дефицит на витамин D), ето я пролетната умора!

Цинк и пролетна умора – бърз рестарт за организма

По-лека пролетна умора с помощта на цинк 1
По-лека пролетна умора с помощта на цинк – какво е пролетна умора?

Най-мощното средство за борба с пролетната умора е цинкът. Защо е така? Основно поради следните причини:

  • Цинкът подкрепя ударно имунната система и така връща нейните изгубени сили в битките с вирусите от зимния период;
  • Микроелементът помага на клетките в тялото да се регенерират, което е много полезно след изтощителните зимни месеци;
  • Благодарение на цинка ще се справите с разсеяността, липсата на настроение, отслабеното внимание и умората, които са така характерни за пролетната умора;
  • За пролетта и пролетната умора е типично хормоните в тялото да са лабилни и да има някакъв дисбаланс. Цинкът помага за постигане на хормонален баланс, а освен това стимулира либидото, което също може да бъде засегнато негативно от пролетната умора;
  • Цинкът подобрява съня и помага при безпокойство и тревожност, които често съпътстват пролетната умора и се появяват в прехода между студения зимен сезон и динамичното пролетно и по-топло време.

А следват и още някои по-специални оплавания при пролетна умора и да видим каква е ролята на цинка, за да се избавим от тях.

За да подобрим външния вид и самочувствието

По-лека пролетна умора с помощта на цинк 2
По-лека пролетна умора с помощта на цинк за по-добро самочувствие

Често при пролетна умора не можем да съберем достатъчно сили и да се погрижим за външния си вид. А на фона на това имаме нужда от грижа за изтощената коса, за кожата и за ноктите.

През пролетта може да имаме косопад и загубила сила и блясък коса – поради сушенето със сешоар и въздействието на студа навън и топлия и сух въздух в помещенията (заради отоплението). Кожата пък обикновено е суха и лющеща се и има нужда от регенерация. Кожичките около нокътните плочки може да се белят, ноктите да се цепят и да са чупливи, както и да са покрити с бели петна. Всичко това е заради изтощения организъм, липсата на минерали и витамини, а също и заради атмосферните условия през зимата.

Допълнително цинк ще помогне за бързо коригиране на тези негативи за добрия ни външен вид, които съпътстват пролетната умора. Това ще подобри настроението, ще повиши самочувствието и ще ни накара да се чувстваме по-красиви, при това без да полагаме много усилия. А с красива визия и усмивка пролетната умора се преодолява по-бързо.

Пролетната умора и чувство за тежест и повишено тегло

Съвсем в реда на нещата е да имаме някой килограм в повече след края на зимата. Усещането, че сме натежали и не се побираме в пролетните дрехи само може да влоши емоционалното ни състояние, което и без това е лабилно при пролетна умора. Лошото е, че не събираме достатъчно сили за гимнастика или достатъчно движение, което само влошава положението. Цинкът е помощникът, който ще ни даде възможност да се избавим от това. Той ще стимулира обмяната на веществата – на въглехидрати и протеини, което ще доведе до изгаряне на мазнини и осигуряване на енергия за повече движение. Ще намали и чувството на глад, тъй като той балансира хормоните, отговарящи за ситост и глад в организма – лептин и грелин.  

Детоксикация с цинк срещу пролетната умора

По-лека пролетна умора с помощта на цинк 3
По-лека пролетна умора с помощта на цинк – детоксикация с цинк

Една пролетна детоксикация на организма е отличен начин за борба с пролетната умора. Но не е сега моментът за детокс чрез гладуване, защото и без това сме изтощени и с дефицити на минерали и витамини. По-добре е да помогнем очистването на тялото от токсини и отпадни вещества чрез допълнителен прием на цинк. Микроелементът е идеален за стимулиране детоксикацията на черния дроб и регенерация на клетките му. А това е най-важният орган за извеждане на токсините извън тялото ни. Освен това цинкът сам по себе си е отличен антиоксидант, което го прави безценен в съхраняване здравето на клетките и предпазването им от увреждане от външни и вътрешни фактори.