цинкРолята на цинка при чернодробни заболявания

Цинкът и чернодробните заболявания са в тясна зависимост. От една страна, недостигът на цинк може да навреди на работата на черния дроб. От друга – при вече съществуващи чернодробни заболявания се получава дефицит на минерала. За лечението на тези болести се включва цинк и чернодробните заболявания се повлияват много добре от него.

Цинк и чернодробни заболявания – за какво е важен минералът?

Ролята на цинка при чернодробни заболявания 1
Ролята на цинка при чернодробни заболявания – Каква е ролята на цинка?

Зависимостта между цинка и чернодробните заболявания е известна отдавна. Микроелементът е важен за поддържане на хомеостазата (стабилността) на цинка в черния дроб, който е основен орган, участващ в цинковия метаболизъм. При наличието на чернодробно заболяване това равновесие се нарушава. С напредването на болестта се увеличава дефицитът на цинк и чернодробното заболяване се влошава още повече чрез появата на по-голяма и по-тежка фиброза (образуване на променена чернодробна тъкан в резултат на чернодробни увреждания).

Друга свързаност на цинка и чернодробните заболявания засяга синтеза на множество цинкови ензими, които имат значение за поддържане на чернодробната функция. Те са отговорни за разграждането и метаболизирането на протеините, за синтеза на много важните за храносмилането жлъчни киселини, за метаболизма на алкохола в черния дроб, за синтеза на хистамин и др.

Но не само това е връзката между цинка и чернодробните заболявания. Има и много други аспекти.

Цинк и чернодробни заболявания – видове болести и дефицит

И малко повече информация за дефицита на цинк и чернодробните заболявания, при които се проявява – някои от тях са:

  • Цироза на черния дроб;
  • Хепатит, включително хроничен хепатит;
  • Асцит (жабешки корем) в резултат на увреждане на черния дроб;
  • Чернодробна енцефалопатия;
  • Хепатоцелуларен карцином;
  • Холестатично чернодробно заболяване;
  • Чернодробни заболявания, свързани със злоупотреба с алкохол;
  • Стеатозна чернодробна болест.

Механизмът на зависимост между цинка и чернодробните заболявания е добре проучен, като изследванията в тази посока продължават. Например е известно, че при цироза намаленият прием на храна, повишеното използване на черния дроб и увеличените загуби с урината водят до изчерпване на цинка. Вирусни инфекции, автоимунни процеси, нарушена абсорбция и алкохолна употреба също причиняват намаляване на цинка и чернодробни заболявания, които вече са се развили, се усложняват. Затова добавянето на минерала под формата на лекарствен прием е наложително. При изброените болести, както и в други случаи, терапията предвижда включване на високи дози цинк и чернодробните заболявания се повлияват позитивно на клинично ниво.

Повече цинк и чернодробни заболявания – още за какво помага?

Ролята на цинка при чернодробни заболявания 2
Ролята на цинка при чернодробни заболявания – За какво помага цинка?

Нивата на цинк и чернодробните заболявания са в пряка връзка – стойностите трябва да се изследват периодично, тъй като минералът се използва активно във всички етапи на чернодробните болести. Той е нужен за поддържане на здрава чревна бариера, която предпазва черния дроб от навлизащи микроорганизми и други токсини, допълнително увреждащи болния орган.

Освен това се набляга и на антиоксидантните свойства на цинка и чернодробните заболявания, които са пряко свързани с оксидативния стрес. Използва се за противодействие на свободните радикали, които допълнително носят риск от увреждане на клетките на черния дроб и нанасяне на оксидативни щети. Това би било пагубно при пациенти с ниски нива на цинк и чернодробно заболяване.

И отново една двупосочна зависимост между цинка и чернодробните заболявания, засягаща имунитета. Болестта води до спад в нивата на цинка и чернодробното заболяване по този индиректен начин понижава имунитета, който е зависим от оптималните стойности на минерала. От друга страна, приеман допълнително, цинкът е способен да подобри работата на имунната система, като по този начин компенсира имунното изтощение. Засилването на имунитета при недостиг на цинк и чернодробно заболяване, особено в напреднал стадий, е изключително важно, за да може черният дроб да се справя с възпалението, с други инфекции и заболявания.

Цинкът и чернодробните заболявания – регенерация и възстановяване

По време на възстановителния процес връзката между цинка и чернодробните заболявания е не по-малко важна. Знае се, че минералът е с основна роля при регенерацията на клетките и тъканите в тялото, включително и тези на черния дроб (80% от черния дроб са съставлявани от чернодробни клетки, наречени хепатоцити). Регенериращият се черен дроб се нуждае от много цинк и чернодробното заболяване по този начин по-скоро ще бъде преодоляно. Тук става дума не само за тежки прогресиращи болести на черния дроб, но и за увреждане при травми, инфекции, прием на лекарства и други хронични заболявания.

След увреждане черният дроб се нуждае от бърз и правилен растеж и развитие на клетките. За това именно най-голяма отговорност се пада на цинка. Но при ниски нива на цинк и чернодробно заболяване от какъвто и да е характер обаче, регенерацията не може да се случи достатъчно бързо и ефективно. Тук идва важността на медикаментите с цинк за успешно възстановяване.

Терапевтични дози цинк и чернодробните заболявания

Ролята на цинка при чернодробни заболявания 3
Ролята на цинка при чернодробни заболявания – Терапевтични дози цинк

При болести на черния дроб използваната за лечение доза обикновено е 50 милиграма цинк дневно. За хора с ниски нива на цинк и чернодробно заболяване в тежка фаза може да се достигне и до 70 милиграма цинк на ден, само след преценка на лекуващия лекар. Продължителността на лечение с минерала зависи от предписаната доза цинк и чернодробното заболяване (вид, фаза, тежест), от което страда пациентът.

Препоръчва се прием по време на хранене, за да не се появяват симптоми като гадене и дразнене на стомаха. Непрекъснато трябва да се следят показателите за цинк и чернодробното заболяване, като се правят промени в терапията според стойностите, клиничните резултати и симптомите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *