цинкЦинк при розацея – какво е важно да знаем

Не само мъчително заради симптомите си, но и визуално неприятно – такова е заболяването розацея. Болестта е трудна за лечение, което създава дискомфорт и вреди сериозно на самочувствието. За щастие, някои методи за терапия са по-ефективни. Те включват третиране с цинк и розацеята наистина се повлиява от това.

Розацея – особености на болестта

Цинк при розацея 1
Цинк при розацея – особености на болестта

Това е кожно заболяване, което засяга лицето. Проявява се с разнообразни симптоми, като най-неприятните са усещане са сърбеж, парене и сухота. Естетически най-негативните са зачервявания, разширени капиляри и обриви на определени зони – бузите, носа, челото и брадичката. Има и още една много неприятна проява – разрастване на тъканите най-вече на носа, който става удебелен и изглежда деформиран. Едновременно с това кожата на лицето може да се лющи, да е покрита с мехури и пъпки, наподобяващи акне, да е подута и с уплътнени, възпалени зони.

Има различни форми розацея, но най-опасна е тази, която засяга очите. Проявява се с парене, сухота, сълзене и зачервяване, като най-големият риск е да се стигне до увреждане на зрението.

Причините за розацеята не са напълно известни. Смята се обаче, че в основата стоят фактори от околната среда, заразяване с акари и бактерии, генетична обремененост, стрес, нездравословен начин на живот. За щастие е установено повлияване от цинка и розацеята се лекува с него ефективно./

Цинк и розацея – каква е връзката?

Връзката на цинка и розацеята е много важна, защото това е едно от малкото средства, които помагат. Минералът може да се използва както вътрешно, така и външно при всякакъв тип кожни заболявания, включително и при розацея. Той е ключов за здравето на кожата и когато се използва правилно, води до бързо подобрение.

Проучвайки взаимовръзката цинк и розацея, една от най-важните ползи е противовъзпалителното действие на минерала. То е ценно за справяне с инфекциите и раните върху лицето. Изследванията показват, че най-ефективно е да се комбинира орален прием на цинк и розацея ориентирана козметика, съдържаща микроелемента. Това трябва да доведе до по-малко червени петна и лезии, както и до ограничаване на възпалението. Допълнителна полза във връзка с цинка и розацеята е способността на минерала да подпомага метаболизма на омега-3 мастните киселини. Те също действат противовъзпалително и са много важни при кожни инфекции. Изводът е, че възпаленията на лицето намаляват при прием на повече цинк и розацеята се проявява с по-малко симптоми.

Антибактериалният ефект на цинка и розацея приложение

Цинк при розацея  2
Цинк при розацея – Ефекти от приема на цинк

Друго важно нещо за цинка и розацеята – най-новите проучвания показват, че често болестта се развива при хора, инфектирани с акари от вида демодекс. При човека те обитават кожата на лицето. Ние не може да ги забележим, защото са микроскопични. Много хора имат такива акари, но при болните от розацея количеството им е драстично по-голямо. Затова е налице и силно дразнене на кожата, като то се случва най-вече заради бактериите, които се отделят по време на жизнения цикъл на демодекс. Тук идва ролята на цинка и розацея терапевтичните му ефекти – минералът има силно антибактериално действие и то се използва за намаляване на последствията от бактериалната зараза. Според друга теория розацеята се появява по-често при хора, заразени с бактерията хеликобактер пилори. Тя обитава стомаха и се смята за причинител на редица здравословни проблеми, включително кожни заболявания. Препоръчва се вътрешен прием на по-големи дози цинк и розацеята ще се подобри заради антибактериалното действие на минерала, насочено в случая срещу хеликобактер пилори.

Допълнително цинк и розацея – още ползи от минерала

Има и още важни детайли за цинка и розацеята. Те са свързани с производството на себум и теорията, че акарите демодекс, които вече споменахме, се хранят с натрупването на този мастен секрет по кожата на лицето. Цинкът има роля да регулира производството на себум, като помага за разграждането на т.нар. субстанция Р – нервен химикал, отговорен за производството на мастната секреция, когато тялото е изложено на стрес. По този начин се ограничават условията за размножаване на акарите от действието на цинка и розацеята се повлиява директно.

За борбата със себума е задължително да се нанасят локално препарати с цинк и розацея инфектираното лице да се третира редовно.

Когато говорим за препарати със цинк и розацея, трябва да наблегнем и на слънцезащитните кремове. Тъй като слънчевите лъчи и въздействието им върху кожата също се смятат за провокиращо условие за болестта, препоръчва се използване на кремове или спрей за защита със цинк и висок фактор (минимум 30).

Какви са взаимовръзките между акнето, цинка и розацеята?

Цинк при розацея 3
Цинк при розацея – Каква е връзката между тях?

Също за предразполагащ фактор за розацея се смята и наличието на тежко акне. Тук ролята на цинка и розацея профилактичните действия са на първо място. Ако лекуваме акнето, шансът да се появи розацея е по-малък. Ето какво е значението на цинка и розацея профилактиката чрез навременно лечение на акнето:

  • Минералът подпомага апоптозата – програмираната клетъчна смърт, която е естествена част от самообновяването на кожата. Ако нямаме достатъчно цинк, този процес се забавя, кожните клетки се слепват, вместо да умират, и това води до запушване на порите и до акне;
  • Цинкът регулира производството на кератин – протеин, който, ако е твърде много, може да попречи на клетките да се разделят, което блокира порите на кожата и резултатът отново е акне;
  • Помага за транспортирането на витамин А, който е много важен за борбата с акне.

Така акнето се лекува с цинк и розацея е по-малко вероятно да се развие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *