цинкПомага ли цинкът при стрес и депресивни състояния?

Едни от най-често предписваните средства за лечение при стрес и депресия са успокоителни и антидепресанти. Много от тях обаче имат негативни странични ефекти и затова употребата им се препоръчва в по-тежки случаи. Едно чудесно, ефективно и безвредно средство за лечение и на стрес, и на депресивни състояния е цинкът. Той значително подобрява симптомите и може да се ползва самостоятелно или като допълващо основната терапия лекарство. Цинк при стрес и депресия се взема обикновено под формата на таблетки за вътрешен прием.

Цинк при стрес

Цинкът при стрес и депресивни състояния 1
Цинкът при стрес и депресивни състояния – Цинк при стрес

Взаимовръзката между цинка и стреса е двупосочна. От една страна, повече цинк при стрес помага за преодоляването на симптомите и последиците от стресовото въздействие. От друга страна, стресът изчерпва по-бързо запасите от цинк на организма. Това означава, че при всички положения е добре допълнително да получавате повече цинк при стрес, за да може да си набавите нужното количество и да си помогнете при напрежение.

Установено е, че цинкът при стрес повишава устойчивостта ни и помага да запазим повече спокойствие, концентрация и адекватни реакции. На биохимично ниво – цинкът при стрес помага за стабилизиране на нивата на кортизола (хормона на стреса, който се отделя от надбъбречните жлези). Микроелементът инхибира (потиска) секрецията на кортизол временно, което предпазва от изтощение надбъбречните жлези. Освен това ако го приемате допълнително, цинкът при стрес ще предпази организма от вредните последствия заради дълготрайното повишаване на кортизола – например високо кръвното налягане, учестен сърдечен ритъм и др.

Поради опасността от изчерпване на цинка в стресови периоди и след тях е възможно да станете по-чувствителни и не достатъчно стресоустойчиви. Това може да се прояви в тревожност, лош сън, усещане за постоянно напрежение, раздразнителност. Може да го избегнете, ако приемате по-големи дози цинк при стрес.

Цинк при стрес и синтез на GABA

Цинкът при стрес и депресивни състояния 2
Цинкът при стрес и депресивни състояния – Цинк при депресия

За състоянията тревожност, страх, фобии и панически пристъпи, които обикновено са свързани със периоди на психическо натоварване – цинкът при стрес от такъв тип играе и друга роля. Той стимулира синтеза на невротрансмитера GABA (аминомаслена киселина), отговорен за постигане на състояние на отпускане, релаксиране и възстановяване след стрес (според изследването Хауанд и Уанг, 2008). Известно е, че когато GABA не се отделя достатъчно, а преобладава производството на друг невротрансмитер – глутамат, тялото ни поддържа режим на мобилизация и готовност за действие – или т.нар. „битка или бягство“ поведение. То е свързано с активност, напрежение, стягане на мускулите, подготвяне на тялото за атака (срещу стреса), високи нива на адреналин. Тялото просто не може да се „изключи“ от този режим, когато не достига GABA. Но цинкът при стрес периоди и след това помага да се възстанови баланса между двата невротрансмитра и връща равновесието между симпатиковия и парасимпатиковия дял на автонмната нервна система (едната отговаря за релакса, другата – за режима на готовност).

Цинк при депресия

Когато се приема допълнително цинк при депресия, е установено, че той изпълнява ролята на антидепресант, който може да се справи със симптомите на лека до средна депресия. Това е особено ефективно, когато депресията е провокирана от дефицит на цинк. Точно така – липсата на минерала сама по себе си може да доведе до появата на депресия. Проучванията показват, че внасянето на допълнително цинк – чрез храната или като лекарствено средство, стимулира синтеза на два ключови за доброто настроение невротрансмитери – серотонин и допамин. Те са известни като „хормони на щастието“. Недостигът им води до депресия, апатия, лошо настроение, тревожност.

Докато антидепресантите увеличават серотонина по изкуствен път, то цинкът при депресия помага на организма сам да отделя този медиатор и по естествен път да възстанови усещането за щастие. Ако се приемат едновременно антидепресанти и цинк при депресия, ефектът е още по-силен, се сочи в някои изследвания.

Цинк при стрес и депресия за по-добър сън

Цинкът при стрес и депресивни състояния 3
Цинкът при стрес и депресивни състояния – Цинк за по-добър сън

Известно е, че както по време на периоди, наситени със стрес, така и при депресия качеството на съня страда. Най-честите оплаквания са за безсъние, трудно заспиване, повърхностен и непълноценен сън. Това влияе негативно на дневните активности – човек се чувства допълнително изнервен, изморен, невъзстановен, слабо концентриран и и непродуктивен. Тук идва ролята на цинка при стрес и депресия за по-добър сън. Особено ако се взема вечер, цинкът при стрес и депресия може да допринесе за по-бързо заспиване. Той действа успокояващо и отпускащо, което се отразява ползотворно на напрегнатия ум и сънят идва по-скоро. Освен това е доказано, че допълнителните дози цинк при стрес провокирано безсъние намалява броя на пробужданията през нощта. Благодарение на това имаме по-дълбок и пълноценен сън.

Ако решите да пиете таблетки цинк при стрес и депресия вечер, имайте предвид, че е хубаво минералът да не се приема на гладно при хора с чувствителен стомах. А късното хапване не е полезно и трябва да се избягва. Така че веднага след вечеря е един от най-подходящите моменти за прием. В случай че нямате стомашно дразнене, спокойно може да вземете цинк при стрес и депресия на гладно – така той се усвоява по-пълноценно и ще имате по-добри резултати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *