цинкПрез кои сезони сме застрашени най-много от дефицит на цинк?

Цинкът е вторият по количеството метал в човешкото тяло след желязото. Той е изключително важен за много процеси, включително активирането на множество ензими, регулирането на генната експресия, синтеза на инсулин и много други. Затова дефицитът на цинк се отразява така неблагоприятно на здравето. Интересен и важен факт е, че нивата на цинк в тялото ни са различни в различните периоди от годината. Това е добре да се знае, за да наваксаме с набавянето на минерала при заплаха от сезонен цинков дефицит.

Какво казват учените за сезонния дефицит на цинк?

Сезонен цинков дефицит 1
Сезонен цинков дефицит – Какво показват изследванията?

Все повече изследвания са насочени към установяване на сезонни дефицити на цинк, като целта е да се изясни какво изчерпва минерала и кога е добре да се започне профилактичен допълнителен прием. Едно изследване от 2019 г. обхваща 4698 участници (над 20-годишна възраст, средна възраст 46.3 години) и е проведено от ирански учени с цел установяване нивата на серумния цинк в различните месеци на годината. Според резултатите от проучването тестваните лица са страдали от най-много дефицит на цинк през октомври, а са достигнали пик на стойностите на метала през август.

По време на същото изследване е установено, че есента и зимата като цяло са рискови сезони за дефицит на цинк. Това е свързано с кратката продължителност на деня и дългата нощ.  Затова и  най-ниска опасност от дефицит на цинк има през лятото, когато дните са дълги, категорични са учените. Пролетта е сезон, в който нивата може да варират, като там те обикновено са по-ниски от лятото, но и по-високи от есента и зимата.

Любопитно е, че при мрачно и дъждовно време (включително през пролетта) също може да има дефицит на цинк, се твърди в резултатите от проучването. Това показва и друга зависимост на стойностите на минерала в организма – те са свързани не само със смяната на сезоните, но и с климатичните особености и промени.

Сезонен дефицит на цинк и повишени нужди от минерала

Сезонен цинков дефицит 2
Сезонен цинков дефицит през есента и зимата

Резултатите от проучването показват сезонни вариации в нивата на цинка, което е свързано с хранителните навици и постъпления на цинк чрез менюто  в различните етапи на годината. Подобно изследване, направено в Китай, доказва тази тенденция. В него са включени и бременни жени, като се знае, че при тях нивата на цинк са много важни, тъй като бебето има голяма нужда от минерала за правилното му развитие. Установено е, че сезонните вариации на нивата на цинк може да повлияят на развитието на плода на клетъчно ниво и е необходимо допълнително попълване на липсите при заплаха от сезонен дефицит на цинк. Това означава, че през есен и зима (сезоните, когато са установени най-ниски нива на метала), всички сме застрашени от дефицит на цинк, но хората с повишени нужди и разходи са в още по-голям риск. Ето един по-ясен пример – ако сте жена и сте бременна през есента и зимата, трябва да получавате още повече цинк, в сравнение с бременност, протичаща през пролетта и лятото. Същото се отнася и за спортистите, които имат повишени загуби поради физическото натоварване – освен индивидуалните нужди, трябва да се вземе предвид и сезонният дефицит на цинк, за да се определят подходящи дози на допълнителен прием.

Защо през есента и зимата има дефицит на цинк?

Не само промяната в хранителните навици и явно по-малкото приемане на микроелемента чрез храната, както са установили иранкските учени, причиняват дефицит на цинк в есенните и зимните месеци. В тези периоди тялото се нуждае от повече цинкови постъпление, за да се справи с типичните респираторни заболявания, грип, ковид-19 и други вируси, които масово ни атакуват. Известно е, че цинкът подпомага имунитета и ако не достига, ще боледуваме по-често и по-тежко. Също така честото боледуване изразходва по-бързо наличния цинк. Точно това се случва през есента и зимата. Имунната система използва активно цинковите запаси, за да преодолява заразите и евентуалните усложнения. Затова в тези периоди допълнително нивата на минерала намаляват и се получава цинков дефицит.

Препоръчва се компенсиране с допълнителен прием на минерала, тъй като набавяне само от храната не е достатъчно за корекция на дефицита на цинк.

Цинков дефицит и през пролетта?

Сезонен цинков дефицит 3
Сезонен цинков дефицит през пролетта

В началото на пролетта организмът все още не успява да навакса дефицита на цинк от изминалите месеци и нивата не са достатъчно високи. Това се свързва и с типичната пролетна умора, както и с по-честите депресии в края на зимата и началото на пролетта – известно е, че при дефицит на цинк може да има лабилни настроения, депресия, нервност и тревожност. За щастие, през пролетта вирусите вече не са толкова много, както през зимата, което дава възможност на имунитета да се възстанови и цинкът се изчерпва все по-малко за нуждите на имунната система.

В този етап също е добре да се приема цинк допълнително, за да може да се подкрепи организма в адаптацията към променените климатични условия, да се преодолее по-лесно пролетната умора и срещу нервност и депресия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *