имунна системаЗащо е важен приемът на цинк и през лятото?

Често цинкът се свързва с имунната система – много добре известно е свойството му да я подсилва и подкрепя при боледуване. Затова се смята, че допълнително цинк се приема предимно главно в есенно-зимния период, когато има много вируси и грип. А също и през пролетта – за преодоляване на пролетната умора. Но цинкът през лятото е не по-малко важен. Вижте защо!

Цинкът през лятото – отличен за защита на кожата

Прием на цинк през лятото 1
Прием на цинк през лятото – Грижа за кожата

Естествено, че лятото е сезонът на слънчевите бани. Трупането на тен, обаче, колкото красиво и полезно да е, може да нанесе и вреда. Най-вече върху кожата, която активно излагаме на слънчевите лъчи. Ако приемаме повече цинк през лятото, ще можем да помогнем на кожата по-лесно да понесе въздействието на ултравиолетовите лъчи. А също и да устои на типичния за лятото сух въздух, топъл вятър и горещини. И един полезен съвет за цинка през лятото след плаж. При слънчево изгаряне приемайте през устата таблетки с цинк и мажете кожата локално с препарати – така ще подпомогнете регенерацията, ще успокоите възпалението и червенината.

Но не само противовъзпалителните и имуноподкрепящи свойства са значими – има и друга причина цинкът през лятото да е толкова важен и полезен за кожата. Известно е, че минералът е изключително силен антиоксидант. Точно поради това той ще осигури толкова добрата защита срещу слънчевите лъчи и атмосферните условия. Освен това заради противодействието си срещу свободните радикали цинкът през лятото ще предотврати появата по кожата ви (особено на лицето) на бръчки, набраздявания и петна поради вредното въздействие на факторите от околната среда. Така също цинкът през лятото ще предпази и клетките на кожата от увреждане и изменения, които може да бъдат свързани с появата на рак на кожата.

Повече цинк в сезона на раните и ухапванията от комари

Кожата страда и поради други външни въздействия в топлите месеци – лятото е сезонът на честите разранявани и охлузвания (това е валидно най-вече за малчуганите), на ухапванията от комари и ужилванията от оси и други жужащи насекоми. При подобни неприятни случки локаното въздействие на препарати за мазане с цинк е безценно. Но вътрешният прием е не по-малко важен – както профилактично, така и за по-бързо облекчаване на оплакванията.

Допълнителното взимане на цинк през лятото ще е полезно за по-скорошното зарастване на рани, а също и за бързо заздравяване и възстановяване след ухапване от насекоми. Изобщо, при всички механични разранявания на кожата, цинкът през лятото може да бъде пръв помощник.

Косата също има нужда от цинк през лятото

Прием на цинк през лятото 2
Прием на цинк през лятото – Грижа за косата

Освен кожата, косата също се нуждае от антиоксидативните свойства на цинка през лятото. Тя е изложена на много силни въздействия поради ултравиолетовото лъчене, горещините и топлия въздух. Морската вода и съприкосновението с водата в басейните (която обикновено съдържа препарати за дезинфекция) са други фактори, които увреждат косата.

Не само косата е застрашена от увреждане през лятото – скалпът също търпи неблагоприятни влияния от външната среда през горещите месеци. Той се изсушава и по-често възпалява, за което допринася и обилното потене. Може да се появи пърхот, разранявания и възпаления. Повече цинкът през лятото ще помогне за отстраняването и на тези проблеми със скалпа.

Цинкът през лятото помага срещу алергии

Много добър и наложителен повод за прием на цинк през лятото са типичните летни алергии. Не става дума само за вече споменатите алергични реакции след ухапване от насекоми, а за проявите на сенна хрема, които са в своя пик през лятото, както и за други алергични реакции. Цъфтежът на цветя, треви, дървета и храсти е в разгара си и алергичните хора реагират с хрема, кашляне и кихане, сълзене и подуване на очите. Повече цинк през лятото, приеман постоянно, може да намали тези симптоми и да нормализира твърде острата реакция на имунната система срещу различните дразнители.

Цинкът през лятото е нужен и за преодоляване на всякакви други типично летни алергичните реакции. Например – фотодерматит (обриви поради влиянието на слънчевата светлина), уртикария, алергични конюктивити, дихателни проблеми, хранителни алергии заради консумацията на различни плодове (особено мъхестите) и др. Тук идва на помощ приеманият допълнително цинк през лятото, който нормализира алергичната реакция, като въздейства модулиращо на имунната система.

Прием заради повишени загуби на цинк през лятото

Прием на цинк през лятото 3
Прием на цинк през лятото при алергии

Има и друга причина да пиете цинк през лятото, а не само през другите сезони. Горещините предизвикват у нас силно изпотяване и често уриниране (поради приемането на повече течности за хидратация). При движение и спорт изпотяването е дори още по-интензивно. Това са причини за повишен разход на цинк, който се отделя чрез телесните течности, и съответно се стига до по-голям риск от развитието на дефицит. Едновременно с това, заради горещините хапваме и по-малки количества храна, което намалява постъпването на минерала в тялото по естествен начин. Склонни сме да консумираме леки храни, зеленчуци и повече течности, а цинкът се съдържа най-много в животинските продукти.

В съчетание всички тези фактори са достатъчни, за да ни напомнят, че приемът на цинк през лятото е също толкова важен, както и през останалите периоди в годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *